RCL senket Oslo Børs

Investorene solgte RCL i bøtter og spann i dag etter at resultatrapporten ikke var så optimistisk som mange hadde håpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gevinstsikring i RCL og blant teknologiaksjene sendte Oslo Børs ned torsdag. Samtidig ble det en god dag for offshore-aksjene. I dag var det til og med flere kjøpere enn selgere i PGS.

Totalindeksen sluttet ned 0,66 prosent til 1.358,49 poeng. Det ble omsatt aksjer på hovedlisten for nesten 2,75 milliarder kroner. Av dette utgjorde omsetningen i RCL hele 691 millioner kroner.

Med RCL-tall i overensstemmelse med estimatene, fokuserte investorene mer på avmålte kommentarer om fremtiden. Rederiet lover et spennende 2001 med alt det som det kan innebære. På linje med de seneste kvartalene varsles det imidlertid fortsatt prispress.

En del hadde kanskje håpet at RCL ville sagt noe annet i dag. Det hjelper heller ikke at rederiet forteller at det er satt flere bookingrekorder de seneste ukene, når det ikke antydes noe om hvilke marginer RCL har oppnådd.

RCL-ledelsen skal også på de seneste presentasjonene ha varslet en nedgang i yielden i kvartalet på mellom 4 og 5 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 1999. Den rapporterte nedgangen ble på 7 prosent som var mer enn enkelte analytikere hadde ventet.

Andre meglerhus hadde sannsynligvis noe mer oppdaterte signaler før dagens resultatfremleggelse. Christiania Markets opererte i sine forventninger med et yield-fall på 8 prosent.

RCL falt umiddelbart etter at tallene ble lagt frem og trakk med seg totalindeksen. Etter et lite løft før stengning sluttet RCL ned 4,4 prosent til 242 kroner.

Finanskanalen.no skrev allerede forrige torsdag at RCL hadde mye å leve opp til i dag. Så langt har nok rederiet ikke helt nådd opp, men fasiten er imidlertid ikke kommet. Klokken 16:00 begynte rederiets analytikerpresentasjon som kan føre til store utslag.

Etter ni dager med sammenhengende kursfall var det endelig noen som tok tak i PGS. First Securities var det dominerende meglerhuset i aksjen i dag og stod for 49 prosent av nettokjøpene. Meglerhuset var også tidlig ute og mente at PGS var et kjøp for risikovillige investorer.

First Securities ser fare for ytterligere nedskrivninger i PGS-balansen, og meglerhuset mener den beste løsningen for selskapet er en oppsplitting.

Finanskanalen tok i en analyse datert 8. desember til orde for en slik oppsplitting. Vi stilte i analysen spørsmålstegn ved selskapets evne til å satse på både seismikk og flytende produksjon. Innen seismikk er det press på marginene og betydelige strukturelle utfordringer, mens flytende produksjon er moden for en skikkelig konsolidering.

PGS sluttet opp 4,1 prosent til 77 kroner på Oslo Børs torsdag. Omsetningen i aksjen utgjorde 198 millioner kroner. Også resten av oljeservicesektoren hadde en god dag i dag etter at sektoren steg i USA i går.

Det ble en tung dag for teknologiaksjene. En fallende Nasdaq-indeks fra start trakk med seg markedet her hjemme ned mot slutten. IT-indeksen endte ned 1,6 prosent anført av Opticom, InFocus og Eltek.

Teknologiaksjene har opplevd en solid kursoppgang de seneste dagene på en sterk utvikling for sektoren i USA. Kursnedgangen i dag skyldes nok til en stor grad gevinstsikring siden det er stor usikkerhet om hvor sektoren ender i USA i kveld. Der venter alle på sentralbanksjef Alan Greenspans redegjørelse for Senatets budsjettkomité. Hva som bli sagt der kan få avgjørende betydning på retningen.

Bergesen d.y. var lenge i minus i dag, men fikk seg et løft på 5 kroner etter at det ble kjent at et av rederiets VLGC-skip er blitt sluttet for en 12 måneder lang kontrakt i produktmarkedet til rekordraten på 1,2 millioner dollar per måned. Denne kontrakten er nok en bekreftelse på det sterke markedet rederiet nå opplever for sine største gasskip.

Som Finanskanalen.no ved flere anledninger har omtalt vil dette raskt slå ut på inntjening og underliggende verdier i Bergesen. Imidlertid vil nok noe mer sobre utsikter i tankmarkedet legge en demper på den totale kurseffekten.

Meglerhuset Carnegie oppjusterte nylig Bergesen til svak kjøp på bakgrunn av utviklingen i gassmarkedet. I dag steg A-aksjen 1,7 prosent til 148 kroner. B-aksjen la på seg 2,7 prosent til 142 kroner

Frontline steg 4,7 prosent til 110,50 kroner etter at OMI bladde opp for to suezmax nybyggingskontrakter.

Ute i Europa var børsutviklingen blandet. Som ventet åpnet Dow Jones opp og Nasdaq ned i USA.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.