Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

RCL trekker børsen opp

Kursoppgang for cruise-selskapet RCL trekker hovedindeksen opp i løpet av den første drøye timen på Oslo Børs. Statoil faller tilbake mot emisjonsnivået.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cruiseaksjene opplevde en sterk avslutning på andre kvartal i USA før helgen. Spesielt kom RCL godt ut av dagen med en kursoppgang på hele 2,8 prosent. En årsak til oppgangen er rosende omtale fra en amerikansk porteføljeforvalter.

RCL-kursen endte på 22,11 dollar, eller omlag 206 kroner, mens sluttkursen her hjemme endte på 198,50 kroner fredag.

Oslo Børs følger delvis opp kursoppgangen. Klokken 11.10 er RCL opp 2,8 prosent til 204 kroner. RCL har vært handlet helt oppe i 206 kroner i løpet av den første drøye timen.

Ser vi bort fra Storebrand, der Orkla Enskilda Securities, Pareto Securities og First Securities har krysset betydelige aksjeposter, er Statoil nok en gang mest omsatt på Oslo Børs. Det er omsatt aksjer for 320 millioner kroner, og som vanlig er det tilretteleggerne Morgan Stanley, og i mindre grad UBS Warburg, som styrer aksjen.

Kursen faller tilbake mot emisjonsnivået. Klokken 11.10 handles Statoil til en femtiøring over dette nivået og kursen noteres til 67,50 kroner.

I forbindelse med en revisjon av en kontrakt 'mister' EDB Business Partner omsetning på 120 millioner kroner. Samtidig nedskrives goodwillen med 75 millioner kroner.

I en analyse som ble publisert i forrige uke gikk analytiker John Olaisen i Terra Fonds ut med en kjøpsanbefaling på EDB Business Partner. Olaisen opererer med et kursmål på 140 kroner.

Det kan virke som EDB Business Partner har 'guidet' markedet ettersom nyheten ikke får nevneverdige implikasjoner på kursen. EDB Business Partner handles til kurs 79,50 kroner som er ned kun en femtiøring fra fredag.

EDB-kursen har imidlertid vært under press i lengre tid, og vi skal ikke lenger tilbake enn midten av juni for å finne kursen et godt stykke over 100 kroner.

Det er omsatt Aker Maritime-aksjer for hele 38 millioner kroner i løpet av den første timen på Oslo Børs mandag. Før børsåpning publiserte Aker Maritime en melding som viser at Kjell Inge Røkke gjennom Aker RGI nå kontrollerer over 95 prosent av offshore-leverandøren.

Ser vi bort fra en finansiell akseplassering i eiendomsselskapet Avantor går det altså nå mot et farvel til Kjell Inge Røkke på Oslo Børs.

InFocus stiger kraftig mandag morgen etter at kursen steg kraftig mot slutten av kvartalet i USA før helgen. Selv om InFocus falt noe tilbake i handelen etter børsstengning i USA, endte InFocus likevel kvartalet med et solid kursløft.

Oslo Børs følger opp kursoppgangen og InFocus handles klokken 11.10 til kurs 162 kroner, som er opp 4,9 prosent fra fredag.

Tandberg stiger også markert fra åpning. Kursen er opp 3,4 prosen til 122,50 kroner. Oversikter i diverse medier viser at Tandberg er en av svært få selskaper som ikke er rammet av IT-massakren i første halvår. Snarere tvert i mot: Tandberg er noe så sjeldent som et vekstselskap med hyggelig inntjening og således en yndling hos flere av byene meglerhus.

For øvrig stiger også Merkantildata markert fra morgenen av. Kursen er opp 3,2 prosent til 16,00 kroner, men som vanlig ligger omsetningen på et labert nivå: Etter en drøy time er det kun omsatt aksjer for om lag 4,5 millioner kroner.

Sektormessig klarer også IT-sektoren seg fra første handledagen i juli. Sektoren må likevel se seg slått av shippingindeksen som er opp 1,3 prosent. Både Frontline (+ 3,8 prosent, 166 kroner) og delvis Bergesen A (+ 1,8 prosent, 173 kroner) stiger mandag.

En annen viktig årsak til oppgangen i shippingindeksen er også at offshore-aksjene stiger igjen. Indekstunge PGS er opp 1,6 prosent til 96 kroner, Smedvig stiger 3,5 prosent til 88 kroner, mens ProSafe er opp 3,4 prosent til 123 kroner.

Bakgrunnen er trolig at oljeprisen stiger i på oljebørsen i London i morgentimene mandag.

Blant kurstaperne er det ved siden av Statoil verdt å nevne Opticom, Tomra og Telenor som er bidrar til å bremse oppgangen i hovedindeksen. Opticom har vært handlet helt nede i 557 kroner og var lenge i tapergruppen, men Opticom har etter klokken 11 krøpet kraftig oppover.

Tomra er ned 0,7 prosent til 146 kroner, mens Telenor er ned 0,8 prosent til 38,20 kroner.

På hovedlisten er det omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner klokken 11.10.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling