Reagan ble stemplet som hønsehjerne

NEW YORK (Dagbladet): Ronald Reagan forsøkte å melde seg inn i kommunistpartiet i 1938, men ble avvist fordi partiet mente han var en «hønsehjerne», så svimete at han ikke kunne holde fast ved en politisk tanke i 20 minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har forfatteren Howard Fast fortalt til Edmund Morris som nå gir ut en omstridt biografi om den tidligere presidenten, «Dutch: A Memoir of Ronald Reagan».

Ifølge Fast ble Reagan interessert i partiet fordi flere av hans Hollywood-venner var kommunister. Partiet sendte imidlertid en delegasjon til Reagan og overbeviste ham om at han kunne gjøre mer for forskjellige saker partiet tok opp i Hollywood, ved å stå utenfor partiet enn som medlem.

Reagan ble seinere leder av skuespillerforeningen i Hollywood, og vitnet i 1947 for Komiteen for uamerikansk virksomhet, etter å ha gitt FBI navnet på minst seks påståtte kommunistsympatisører.

Fiksjon og fakta

I boka framgår det også at Ronald Reagan holdt på å blø i hjel da han ble skutt i 1981. Skadene førte til både en fysisk og ikke minst en psykisk reduksjon av mannen som satt som president fram til 1989.

Biograf og frilansj-journalist Edmund Morris var i flere tiår Ronald Reagans nære venn, og omgikk i en årrekke hans nærmeste familie og stab. Morris anklages nå for å ha blandet fakta og fantasi. Uansett kommer det fram en rekke opplysninger som vekker oppsikt i USA.

Da den populære presidenten i 1981 ble forsøkt myrdet av John Hinckley utenfor et hotell i Washington i 1981, trodde vaktene at Reagan bare hadde brukket et ribbein. En sykepleier ved George Washington universitetssykehus var den første som oppdaget at en kule hadde truffet presidenten i brystet.

Mistet blod

I to timer sloss legene for å få ut kula, mens Reagan holdt på å blø i hjel, skriver Daily News som har fått innsyn i boka.

Førstedame Nancy holdt ham i hånden under hele operasjonen, og Ronald Reagan klarte selv i den ytterste nød å spøke.

- Elskede, jeg glemte å dukke, sa han mens han lå på operasjonsbordet.

Forfatteren Morris mener at Reagan ikke hadde Alzheimers sykdom mens han var president, men at redusert fysisk og psykisk tilstand etter skyteepisoden framskyndte sykdommen da han forlot Det hvite hus.

Likte ikke Bush

I biografien forteller også Morris at daværende visepresident George Bush og hans kone Barbara oppfattet Reagan som kald og avvisende.

- Han ville ikke ha oss hjemme hos seg i Det hvite hus, fortalte Bush til Morris.

Og Nancy Reagan fortalte Morris at hennes mann giftet seg med filmstjernen Jane Wyman av ren medlidenhet. Reagan var gift med Wyman før han giftet seg med Nancy.

Alzheimers sykdom

Reagan blir portrettert slik mange vil huske ham. Sjarmerende, spøkefull og temmelig hul. Samtidig forteller Morris om en mann som var en sterk forhandler, og som var en viktig årsak til at den kalde krigen tok slutt.

AVVIST: Den tidligere president i USA fikk ikke være med i kommunistpartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer