Reagan er død

USAs tidligere president Ronald Reagan døde i sitt hjem i Los Angeles seint i går kveld. Reagan ble 93 år gammel. Han døde med sin kone Nancy og to av sine barn ved senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere presidenten hadde vært rammet av Alzheimers sykdom i ti år da han døde. Hans kone Nancy har beskrevet tilstanden hans de siste åra som en reise til et fjernt sted hvor hun ikke lenger kan nå ham. Han døde omgitt av de to barna fra ekteskapet med Nancy Reagan. En sønn fra det tidligere ekteskapet med Jane Wyman rakk ikke fram til dødsleiet, og hans datter Maureen fra samme ekteskap døde i 2001.

President George W. Bush fikk meldingen om Reagans død i Paris klokka 22.09 (norsk tid), snaut en time før dødsfallet ble offentlig kjent.

Det er ennå ikke klart om Bush vil avkorte oppholdet på grunn av den tidligere presidentens død.

Eldste president

Ronald Reagan ble valgt til president i USA i 1980. Han var da 69 år gammel - og den eldste personen noen gang valgt til embetet. Da hadde han bak seg en lang karriere som skuespiller og filmstjerne i Hollywood. Han engasjerte seg i fagforeningsarbeid og kom slik inn i det politiske liv.

FAKTA

Ronald Reagan

Født: 6. februar 1911 i Tampico, Illinois.

Sivil status: Giftet seg i 1940 med skuespiller Jane Wyman og ble skilt i 1948. Giftet seg på nytt i 1952 med Nancy Davis.

Barn: Maureen Elizabeth (f.1941), Michael Edward (f.1945), Patricia Ann (f.1952), og Ronald Prescott f.1958).

Utdannelse: Eureka College 1932.

Karriere: Skuespiller, guvernør for California og USAs 40. president (1981- 89). Republikaner.

Av filmene kan nevnes: All American (1940), Ringer på vannet (1941) og Under Ku Klux Klan (1951).

Utgitte verker: «Where's the Rest of Me?» (1965), «The Creative Society» (1968), «Abortion and the Conscience of the Nation» (1984), «Speaking My Mind» (1989), «An American Life» (1990).

Seinere ble han valgt til guvernør i California. Der gjennomførte han store skattelettelser og sto for en nykonservativ linje i Det republikanske partiet.

President Reagan ble kalt «den store kommunikator» og hadde en ekstraordinær evne til å få folk i tale. Erfaringen fra skuespillerarbeidet tok han med seg inn i Det ovale kontor, og han var en mester til å holde taler på TV.

Reagan var humørfylt og hadde et lett sinn. Slik kom han lett overens med andre statsledere, selv om hans politiske syn var mer høyreorientert enn de fleste av hans politiske kolleger.

Reagan la vekt på å forenkle møter og prosesser, og det ble hevdet at han nektet å ta imot memoer som strakk seg over mer enn ett ark.

Nært forhold til Nancy

I Det hvite hus førte han og kona Nancy, også hun tidligere skuespiller, et selskapelig hus. De to hadde et meget nært forhold, og hun karakteriserte ekteskapet slik:

-  Det er et kjærlighetsforhold.

Hun var en sterk forsvarer av sin mann og kunne provosere Washington-etablissementet, blant annet ved å bruke en astrolog for å finne gunstige tidspunkter for presidentens politikk. Paret la vekt på tilhørigheten vestover og ferierte alltid på ranchen i California. Ronald Reagan likte å bli avbildet med cowboyhatt og -støvler.

Reagan var internasjonalist og huskes best for sin politikk overfor tidligere Sovjetunionen og avslutningen på den kalde krigen.

Ronald Reagan tok initiativ overfor Sovjetunionens daværende president Mikhail Gorbatsjov og sto for en opprustningslinje som rammet Sovjetunionen sterkt. Til sammen medvirket dette til oppmykingen av Sovjetunionen og slutten på den kalde krigen.

Overlevde attentat

Ronald Reagan ble utsatt for et attentatforsøk i 1981. På vei ut av Hilton-hotellet i Washington DC ble han rammet av seks skudd, avfyrt av John Hinckley jr. En kule passerte noen centimeter fra hjertet hans, men Reagan ble fullt ut restituert etter attentatet. Den hendelsen illustrerte hans evne til å levere kvikke kommentarer.

-  Kjære, jeg glemte å dukke, sa han til kona Nancy da hun møtte ham på sykehuset etter skyteepisoden. Da han lå på operasjonsbordet, så han opp på legene og sa:

-  Jeg håper dere alle er republikanere.

Ronald Reagan ga det republikanske partiet et nytt ansikt og satte i gang moderniseringen av partiet. Han ga det legitimitet og et folkelig uttrykk. Han ble gjenvalgt med et overveldende flertall i 1984.

I 1994 skrev Ronald Reagan et følelsesladet brev til det amerikanske folk, der han tok farvel med offentligheten på grunn av Alzheimers sykdom.

De siste åra hans var preget av sykdom. Reagan ble operert for flere typer kreft og hadde et lårhalsbrudd rett før sin 90-årsdag.

SOVNET INN: Ronald Reagan sovnet inn med sin nære familie ved sykesenga. Her er han sammen med kona Nancy, datteren Maureen og hennes ektemann Dennis Revell på et bilde fra jula 1998.