- Reagan godkjente Treholt-aksjon

Nordmannens FN-immunitet gjorde at saken måtte avgjøres på øverste hold

 GODKJENTE: Det skal ha vært Ronald Reagan som godkjente FBI-operasjonen mot Arne Treholt. Foto: EPA/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY / HO
GODKJENTE: Det skal ha vært Ronald Reagan som godkjente FBI-operasjonen mot Arne Treholt. Foto: EPA/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY / HOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter hevder i dag at det var USAs president Ronald Reagan som måtte godkjenne FBI-operasjonen mot Arne Treholt i New York. Dette skal ifølge nettavisen ha kommet fram i den siste behandlingen av Treholt-saken i Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.

En av de norske agentene skal uoppfordret ha nevnt vanskelighetene med å få tillatelsene til å gjennomføre operasjonen i New York, og hevdet at det til slutt var Reagan som måtte skrive under på papirene.

Den spiondømte nordmannen ble overvåket av FBI da han jobbet i den norske FN-delegasjonen i New York, i forbindelse med saken mot ham som endte med en historisk spionasjedom.

FN-immunitet Det skal ha vært nettopp Treholts status som ambassaderåd ved FN-delegasjonen som gjorde at president Reagan måtte godkjenne operasjonen i 1982.

FN-diplomatene har høy grad av immunitet, og skal blant annet vernes fra etterretningsoperasjoner.

FBI og Politiets overvåkingstjeneste (POT) ønsket imidlertid å overvåke Treholts leilighet i millionbyen, og ville også avlytte telefonen hans. Det var dette de trengte Reagans tillatelse til å gjennomføre, skriver ABC Nyheter. Det er ikke kjent om også Treholts telefon i FN-bygget ble avlyttet.

Gode venner Treholt har selv fortalt hvordan hans gode naboer i New York - Jim og Barbara - viste seg å være FBI-agenter som overvåket ham. De to ble gode venner av den norske diplomaten, og sørget blant annet for at norske agenter kunne ta bilder av dokumenter Treholt oppbevarte i hjemmet.

- Det var et ektepar. De kalte seg Jim og Barbara. Vi var på travbanen sammen. De ble et vennepar. Da vi dro på ferie overlot jeg nøklene til dem for å vanne blomstene mine. Jeg trodde de var gode naboer, sa Treholt da han gjestet Skavlan i fjor.

Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985, men kjemper en hard kamp for å bli renvasket. Saken behandles for tiden i Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.