Reagan på pidestall

DIXON, ILLINOIS (Dagbladet): George W. Bush har hatt en vellykket komikveld hos David Letterman, mens Al Gore har gjort kur til kvinnene hos talkshow-vert Rosie O'Donnell. Selv har vi ankommet Det ville vesten og møtt julenissen hos Ronald Reagan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Don Tindle presenterer seg som Santa Claus når vi møter ham foran den smilende dresskledde Reagan-statuen i den vesle Midtvesten-byen Dixon. Don bor bare et par timers kjøretur østover, men besøker barndomshjemmet til Ronald Reagan i Dixon for første gang. Vi sitter i varm høstsol og ser på Reagan-statuen, og Don betror meg at han aldri stemte på Reagan. I motsetning til millioner amerikanere har ikke Don satt Reagan på en pidestall.

Den tidligere presidenten, som er frastjålet hukommelsen av Alzheimers sykdom, dyrkes nærmest som en gud i USA.

Reagan omtales som noe langt mer enn en tidligere president over hele USA. Han er en myteomspunnet magiker, og ærefrykten forbløffer en europeer som oppfattet Reagan som skremmende kunnskapsløs. Men den store kommunikator henger som en ånd over årets valg. Både Gore og Bush forsøker seg på reagansk sjarm uten å lykkes.

- Reagan skuffet meg da han skilte seg fra Jane Wyman og giftet seg med Nancy, sier Don og gir meg visittkortet hvor det står «Mr. & Mrs. Santa Claus». I venstre hjørne har han skrevet «Christ is the real reason for Christmas». De tjener til livets opphold som nissepar i julesesongen. Don og kona Onita tilhører maisbeltets moralforkjempere og er kraftmotstandere av abort.

Ekstrem svingvelger

- Jeg er republikaner, men kunne ha stemt på Gore hvis han ikke hadde vært for abort. Bush vil gi så mye skattelette til de rike at han er avskrevet. Faren hans startet Golfkrigen bare for å beskytte sine egne oljeinteresser. Nei, i år stemmer jeg ikke på noen, sukker Don og gleder seg til snøen faller på prærien.

Likheten med julenissen er faktisk slående, men vi er ikke helt sikre på om vi ville hatt ham bankende på døra når han sier:

- Abort er fælt. Hadde jeg fått det som jeg ville, hadde jeg sørget for at alle høyesterettsdommerne var abortmotstandere og at leger som utfører abort, blir skutt. President Bill Clinton skulle stått midt mellom disse legene.

- Vi har alle et sted som vi kaller hjemme - og for meg er Dixon dette stedet, skrev Ronald Reagan i sin selvbiografi. Nå har Dixon ikke bare laget museum av barndomshjemmet som huset Ronald i tre år fra han var ni år gammel. Det er en plakett ved Rock River hvor han skal ha reddet 77 mennesker fra å drukne. I museet troner han i sin livredder-bomullsbadedrakt og er så flott at vår guide mener halvparten av de nødlidende i elva var jenter som ville ha kontakt med sjarmøren.

Reagentown

Det er avsatt et rom i Reagans gamle skole, og Dixon er virkelig Reagantown i USA. Reagan-familien bodde i fem forskjellige hus, men bare 816 South Hennepin er bevart.

Behovet for å minnes Reagan er så stort at det ligger et forslag i den amerikanske kongressen om at han skal hamres inn i fjellet på Mount Rushmore sammen med de fire store presidentene.

Nancy Reagan har utgitt alle kjærlighetsbrevene Ronald skrev til henne i «I love you, Ronnie». En flyplass i Washington bærer hans navn. Det samme gjør et sykehus i Los Angeles og en motorvei i Florida. Og det er bare begynnelsen.

NISSEPAR: - Reagan skufet da han skilte seg fra Jane Wyman og giftet seg med Nancy, sier Don Tindle som aldri stemte på Reagan (i bakgrunnen). Fru Onita til høyre.