Corona-bøter:

Reagerer: - Blodig urettferdig

Vest politidistrikt gir som regel forelegg for å nekte hotellkarantene. Mens Øst «drukner» i coronasaker - og henlegger for hotellnekt.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten 28. mars 2021 som svært ubehagelig. Hun ble politianmeldt for å stikke fra hotellkarantene. Saken er seinere henlagt. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

De to første rettssakene her i landet om brudd på smittevernbestemmelsene ved å nekte karantenehotell, var berammet til Hordaland tingrett i månedsskiftet november/desember.

Nå er rettssakene avlyst fordi et par fra Bergen har valgt å godta hver sine forelegg på 20 000 kroner likevel.

- Det er blodig urettferdig at vi som landet på Flesland og bor i Vest politidistrikt må betale, mens de som har vært på samme sted som oss, lander på Gardermoen og bor i Øst politidistrikt, slipper bot, sier en kvinne i 50-åra til Dagbladet.

Hun og mannen bestemte seg på overtid for å godta bøtene og slippe rettssaker like før de nettopp dro tilbake til leiligheten sin i Arguineguín på Gran Canaria i Spania.

Det var der de kom fra 2. juni i år. De reiste hjem fra Flesland til sitt tomme hus i Bergen istedenfor å følge pålegget om å ta inn på karantenehotell.

Den første 20 000-kronersstraffen fra Vest politidistrikt kom en ukes tid etter landing.

Fra samme sted - null bot

- Etter bare et døgn her på Gran Canaria, har vi truffet tre nordmenn som var her samtidig med oss i vinter og som dro hjem samtidig. De ble også pålagt karantenehotell, men dro hjem isteden. De landet på Gardermoen. Anmeldelsene ble henlagt, og de slipper å betale. Slik ulik vurdering av de samme smittevernforskriftene er ikke rettferdig, sier kvinnen.

Hun oppgir grunnene til at hun og mannen likevel valgte å betale.

SLAPP BOT: Marianne Øyen ble politianmeldt etter at hun stakk fra påbud om karantenehotell ved hjemkomst fra Spania til Gardermoen 28. mars i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SLAPP BOT: Marianne Øyen ble politianmeldt etter at hun stakk fra påbud om karantenehotell ved hjemkomst fra Spania til Gardermoen 28. mars i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har ikke helse til alt styr og bekymringer rundt en rettssak. Vi risikerte 10 000 kroner hver i ekstra utgifter utover 2 x 20 000 kroner hvis vi tapte. Og rettssaken min var berammet etter at vi hadde kjøpt billetter til Spania. Så jeg måtte i tillegg ha kjøpt ekstrabillett for å møte opp i tingretten.

Statistikk for to måneder siden og per i dag, viser at Vest politidistrikt med sete i Bergen har hatt en langt mer offensiv strategi med å håndheve smittevernbestemmelsene enn kollegaene i Øst politidistrikt, som er gamle Akershus og Østfold med lang grense mot Sverige.

Drukner i saker

Den enkle forklaringen på forskjellen er at Øst har «druknet» i slike saker, mens Vest i perioder har øremerket en politiadvokat til å ta unna tilfeller så fort de dukker opp.

En landsstatistikk NRK Vestland utarbeidet i begynnelsen av august, viser at det da var 69 personer som var bøtelagt med 20 000 kroner hver for å ha hoppet over ti dager på karantenehotell etter ankomst fra utlandet.

Hele 25 av disse foreleggene kom i Vest politidistrikt mot bare åtte i Øst.

20 000 PÅ DIREKTEN: Vest politidistrikt har vært restriktive for hotellnekt ved ankomst Flesland fra utlandet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
20 000 PÅ DIREKTEN: Vest politidistrikt har vært restriktive for hotellnekt ved ankomst Flesland fra utlandet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

I Vest hadde de fleste av de reelle tilfellene endt opp med bot på direkten. Øst hadde da hele 270 anmeldelser, og storparten av sakene var henlagt.

Midt i denne uka er Vest oppe i 44 hotellnekt-bøter a 20 000 kroner per stykk.

Øst politidistrikt vil først få oversikt over sine coronabot-saker om noen dager. Opptellingen og oppryddingen er i gang i de ulike kategoriene.

Gardermoen og Svinesund

- Per nå er ingen rettssaker registrert for nekting av forelegg. Politidistriktet har mottatt mellom 1700 og 1800 anmeldte saker. Det gjelder alle typer brudd på smittevernreglene, langt fra bare nekt av hotellkarantene, sier politiinspektør Anne Langseth i Øst politidistrikt til Dagbladet.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Hun peker på et par vesentlige grunner til at saksmengden er så stor i Øst politidistrikt, og at muligheten for å «dukke ned» i hver sak er begrenset: Gardermoen og Svinesund ligger her. Det er landets to travleste grensestasjoner for fly og bil.

- Politiet vurderer selv

På spørsmål til Riksadvokaten om den høyere påtalemyndighets vurdering av lik eller ulik politipraksis i håndteringen av de mange og skiftende corona-forskriftene, svarer statsadvokat Svein Wiiger Olsen i en e-post til Dagbladet:

- Når det gjelder forskjell i behandlingen av straffesaker, er det slik at saker vurderes individuelt i politidistriktene. Derfor har vi ikke noe å legge til utover det kollega, statsadvokat Tone Aase, sa til NRK i august:

- Dersom det finnes ubegrunnede forskjeller, er dette uheldig. En nærmere kartlegging av slike mulige forskjeller, og årsaker til eventuell ulik håndhevelse, vil kreve en omfattende analyse. Reglene blir endret hyppig, og er kortvarige. Derfor vil ikke Riksadvokaten gå gjennom forskjeller nå.

Det var vurderingene for to måneder siden.

Nå minner statsadvokat Svein Wiiger Olsen om at pandemidirektivene gjelder fram til 1. desember.

- Vi vil i forkant av det vurdere behov for eventuelle endringer, skriver han på vegne av Riksadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer