Reagerer: - Veldig vanskelig

Det nye EU-regelverket som nå forbyr en rekke stoffer i tatoveringsblekk, får bransjefolk til å rase. En uttalelse fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide skaper reaksjoner.

NYTT REGELVERK: De nye reglene trådte i kraft 4. januar. Foto: Atle Sveen.
NYTT REGELVERK: De nye reglene trådte i kraft 4. januar. Foto: Atle Sveen. Vis mer
Publisert

Christina Andersen er en av mange som nå frykter at livsgrunnlaget hennes har gått tapt, som følge av det nye felles europeiske regelverket.

Andersen er tatovør og daglig leder på Carbon Ink Tattoo i Brumunddal og er spesialisert innenfor fargetatovering og cover-ups.

Det nye regelverket innebærer at 4000 kjemikalier, som regnes som kreftframkallende, nå blir forbudt i tatoveringsblekk. Det til tross for at en studie utført av European Chemicals Agency (ECHA) ikke finner bevis for at innholdet er kreftframkallende, ifølge Andersen.

- Yrkesforbud

I realiteten betyr det at alt av tatoveringsblekk nå forbys fordi regelverket også inneholder restriksjoner på tilsetningsstoffer og verdigrenser, på for eksempel mengde alkohol.

- For meg betyr det yrkesforbud. Det går utover inntekten min og fratar meg muligheten til å utøve yrket mitt, kunsten min, sier Andersen til Dagbladet.

- Som artist og arbeider er dette veldig vanskelig, legger hun til.

Andersen går under artistnavnet Christina Colour, som gjenspeiler nettopp det hun brenner for - farger.

Andersen har venteliste på over ett år. Det betyr at mange av kundene hennes ikke får fullført pågående prosjekter og må gå med halvferdige tatoveringer på ubestemt tid.

Slag mot bransjen

Nå har hun begynt å tatovere «black and grey-pieces», men forteller at hun har færre kunder og at det ikke er fryktelig mye å gjøre om dagen.

- På et tidspunkt vil det stoppe opp for meg, sier Andersen.

Hun forteller at kunder er sjokkerte.

KUNST: Christina Andersen lever av å fargelegge andre. Nå frykter hun at hun har laget sin siste fargerealisme.tatovering. Foto: Privat
KUNST: Christina Andersen lever av å fargelegge andre. Nå frykter hun at hun har laget sin siste fargerealisme.tatovering. Foto: Privat Vis mer

Selv reagerer hun på et utsagn fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide fra Dagsrevyen 5. januar:

- Det kan jo da være at man enten må velge blant de fargene som er tilgjengelige, eller vente med neste tatovering, sa Barth Eide i et intervju til NRK.

Det mener Andersen er et hardt slag mot bransjen.

- Det er ingen farger tilgjengelig. Jeg føler ikke han har satt seg inn i hva dette betyr for oss eller hva regelverket faktisk forbyr, sier Andersen.

- Lov å håpe

En annen som reagerer kraftig er Marius André Bjerke, som er aksjonær i fem studioer i Oslo og omegn.

- Jeg stiller meg spørsmålet - hva med de som har dette som sitt levebrød? De har utgifter og familier å forsørge. De mister muligheten til å jobbe. Regjeringa har gått til valg for å få folk i arbeid. Nå tar de fra folk arbeidet, sier en fortvila Bjerke.

Nå oppfordrer han Barth Eide til debatt.

- Jeg møter han gjerne til en debatt. Det blir sikkert ikke noe, men det er lov å håpe, sier Bjerke.

- Jeg forstår at dette er veldig vanskelig for de i bransjen og ønsker dem alt godt. Essensen her er at det er blitt kjent at disse stoffene er blant annet kreftframkallende og da er det naturlig at det blir forbudt. Dette har vært kjent en stund og kom ikke brått på, sier Barth Eide.

Han forklarer at ingen ønsker å hindre tatoveringsbransjen, men at det dessverre ikke er funnet tilstrekkelige erstatninger enda.

TATOVERING: En supporter benyttet den spesielle anledningen til å gjøre noe litt utenom det vanlige. Video: Henrik Ljosland Vis mer

- Dette er et problem som må løses mellom dem som bruker og produserer blekk. Stoffene som forbys er stoffer som allerede er forbudt i kosmetikk og det er vektlagt en helsefaglig begrunnelse. Jeg mener det er viktig å forby innhold som er påviselig helseskadelig.

Barth Eide presiserer nok en gang at han forstår at dette er en utfordrende situasjon, men er klar på at dette ikke er myndighetene sin skyld.

- Dette er forbrukerbeskyttelse på europeisk nivå. Det finnes ikke en juridisk åpning for å si at dette er lovlig i et enkelt land. Det er ikke rom for nasjonale unntak og derfor er mitt handlingsrom begrenset.

- Hva tenker du om å stille til debatt?

- Gjerne det. Vi vil jo være tilgjengelig for de berørte, men dette er ikke noe jeg har bestemt. Dette er et omfattende arbeid på europeisk nivå som har foregått over lang tid.

Dispensasjon

Bjerke er glad for at det finnes et strengt regelverk og er opptatt av bærekraftig blekk, men forklarer at utfordringen er at det ikke per nå finnes alternativer til det gamle blekket. Nå ønsker han at staten skal godkjenne forslaget om midlertidig dispensasjon slik at det gamle blekket kan brukes fram til et nytt alternativ er klart.

- EU gjorde en økonomisk konsekvensanalyse hvor det ble lagt til grunn at det skulle være nye alternativer på plass før et nytt regelverk trådte i kraft. Den analysen er feil og derfor mener jeg vi har rett på dispensasjon, da regelverket er fattet på feil grunnlag, konstaterer Bjerke.

Han tror det nye regelverket vil føre til at flere benytter seg av hjemmetatovering og bestiller usikkert utstyr fra nettsider som Ebay.

Både Andersen og Bjerke hevder at det ikke foreligger seriøse studier på at det gamle blekket er farlig.

Foreløpig er det alternativer til svart og hvitt blekk som er godkjent, men mengdene er begrenset.

- Produsentene jobber døgnet rundt for å sende blekk rundt til hele Europa, men de har ikke sjans til å levere samme kvantum som bransjen trenger.

- Frykter for framtida

Han opplyser at de på et av studioene har mottatt fire flasker med svart blekk og om de er heldige så holder det til tre ukers arbeid.

- Hvilke reaksjoner har du fått fra tatovørene?

- De er redde og fortvila. De frykter for framtida si, sier Bjerke, som selv er bekymret for at det store inntektsgrunnlaget faller bort.

Andersen på sin side er redd karrieren er ødelagt uansett om det kommer nye alternativer, fordi det nå vil bli dyrere å drive tatoveringsstudio.

Trude Drevland er gjest i «En kveld hos Kloppen», der overraskes hun med tatovering. Video: TV 2 Vis mer

- Fordi den godkjente alkoholprosenten nå er mye lavere enn tidligere, så er holdbarheten på flaskene også kortere. I tillegg har prisen dobla- og tredobla seg.

Andersen forteller at de til vanlig har et utvalg på nærmere 100 flasker. I framtida vil det kanskje være 30.

- Vi har ikke mulighet til å handle inn samme varebeholdning som tidligere. Det vil bli dyrere å holde på. Jeg er redd jeg nå har laget min siste fargerealisme-tatovering

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer