Legevakt-tabbe

Reagerer:- Skulle aldri skjedd

Ei to år gammel jente ble tatt med til legevakta med et kutt i panna. Da ble øyet hennes limt igjen, ifølge faren: - Dette skulle aldri skjedd.

MÅ I NARKOSE: 2-åringen måtte gå med øyet limt igjen gjennom helga, for å vente på å bli lagt i narkose på mandag. Foto: Privat
MÅ I NARKOSE: 2-åringen måtte gå med øyet limt igjen gjennom helga, for å vente på å bli lagt i narkose på mandag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den to år gamle jenta ble brakt til legevakten i Arendal av faren, etter at hun hadde fått et lite kutt i panna, rett ved øyenbrynet.

Legevaktbesøket fikk store konsekvenser for dattera, og nå raser faren.

- Dette skulle aldri ha skjedd på grunn av et lite sår, sier Joakim Langeid, til Dagbladet.

Limte igjen øyet

- Legen bestemte seg for å bruke lim for å slippe å sy såret, men da skal det ha gått galt, sier faren

Limet skal ha rent ned i øyet på den lille jenta.

Ifølge faren brukte legen fingeren for å prøve å fjerne limet fra øyet, men uten hell.

KUTTSKADE: Den lille jenta kom til legevakten med et lite kutt i pannen. Slik så hun ut da hun kom hjem. Foto: Privat.
KUTTSKADE: Den lille jenta kom til legevakten med et lite kutt i pannen. Slik så hun ut da hun kom hjem. Foto: Privat. Vis mer

Den i utgangspunkten enkle prosedyren skal ha endt med at toåringens øye ble limt igjen, som skal ha ført til at jenta begynte å gråte og ble redd.

- Les bruksanvisningen

Limet som ble brukt under prosedyren er hudlimet «Liquidband», som ifølge faren skal være vannløselig og forsvinner av seg selv etter hvert.

Legen skal imidlertid ikke ha brukt vann for å fjerne limet, ifølge faren.

Reagerer:- Skulle aldri skjedd

- Alle leger ber jo oss om å lese på bruksanvisningen før bruk. Da burde de også gjøre det, sier faren.

Etter limtabben ble de sendt videre til øyeavdelingen på legevakten, men der var det ifølge faren ikke mye hjelp å få.

- Der sendte de oss hjem med en øyesalve til å smøre på øyet, og mer kunne de ikke gjøre før på mandag, da hun må legges i narkose for å fjerne limet, sier Langeid.

Han forteller at kremen hjalp på huden rundt øyet, men ikke på de store klumpene med lim inni øyet.

Bekymret for konsekvensene

Dagbladet pratet med Langeid mandag kveld, og han ventet da på at dattera skal bli lagt i narkose på Arendal sykehus.

STILLES TIL VEGGS: Overlege ved Ahus, Ole Kristian Fossum, stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs med bønn om nasjonale tiltak. Video: Edward Stenlund Vis mer

Dattera hans hadde sovet dårlig og våknet flere ganger i de dagene de har ventet på å få hjelp, forteller faren.

- Barn klarer ikke å ha bare ett øye åpent om gangen. Det blir helt feil for dem å åpne bare det ene øyet. Hver gang hun prøver får hun vondt, forteller faren fortvilet.

Han er bekymret for konsekvensene dette kan få for dattera.

- Det kan i verste fall være klumper på hornhinna, som skader øyet hennes. Vi kom jo i utgangspunktet inn med et liten kutt skade i panna. Det er ikke sånn vi skal ha det, sier Langeid.

- Blir grundig gjennomgått

Overlege ved Legevakten i Arendal, Thomas Bergqvist, skriver i en e-post til Dagbladet at han først og fremst vil beklage overfor pasientens pårørende for den uheldige hendelsen i helga, og at han virkelig håper at det går bra med barnet.

- Hendelsen blir grundig gjennomgått og vi ser på alle aspekter ved saken. Så langt det er mulig vil vi prøve å forhindre at noe liknende skjer igjen, skriver Bergqvist i e-posten.

- Et menneskelig uhell

Bergqvist forklarer at hendelsen var et menneskelig uhell.

- Den aktuelle legen kontaktet umiddelbart giftinformasjonssentralen og det ble konkludert med at barnet måtte til øyelege for en akutt vurdering om videre riktige tiltak. Legevaktlege kontaktet øyeavdelingen for videre tiltak, skriver han.

Han skriver at da barnet igjen kom til vurdering på legevakta noen timer etterpå, og traff en annen legevaktlege, ble det sagt til dem at barnet hadde vært på øyeavdelingen og at det ikke var noe mer å gjøre.

Forstår fortvilelsen

Bergqvist forklarer at det da på nytt ble tatt kontakt fra legevakt med barneavdelingen og øyelege hvor det ovennevnte budskapet ble gjentatt, og barnet fikk time to dager etterpå.

- Fra legevaktens side ble det gjort forsøk på øyedråper/salve for å se om dette hadde løsende effekt på limet, skriver han.

Seinere ringte far legevakten på nytt, etter å ha vært i kontakt med en øyelege fra annet sykehus, som mente det var fare for blindhet. Da konkluderte legevakten, etter å ha konferert med eksperter, med at det ikke skulle være noen fare for blindhet. De kontaktet far direkte med den beskjeden, opplyser overlegen.

- Det ble altså tatt kontakt med eksterne instanser umiddelbart, ved tre av tre anledninger fra legevaktens side.

Utover dette ønsker han ikke nå å svare på detaljer i saken, da dette er under intern gjennomgang.

- Vi gjør alt vi kan for å se hva vi kan forbedre. Vi har full forståelse for foreldrenes fortvilelse i dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer