Reagerer etter «Debatten»

Flere reagerer etter at sentralstyremedlem i Rødt, Joakim Møllersen, sier at Norge ikke bør forsyne Ukraina med våpen.

PROGRAMLEDER: Fredrik Solvang leder Debatten på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PROGRAMLEDER: Fredrik Solvang leder Debatten på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Møllersen er sentralstyremedlem i partiet Rødt og styremedlem i Oslo Rødt. I NRK-programmet «Debatten» tirsdag uttalte han at Norge ikke skal forsyne Ukraina med våpen. Han hevder også at Nato motarbeider forhandlingene i krigen.

- Alternativ virkelighet

Leder for partiet Venstre, Guri Melby, skriver på Twitter at «enkelte lever i en alternativ virkelighet».

- Det er helt utrolig å høre Rødt på Debatten snakke om krigen i Ukraina som en teoretisk og hypotetisk situasjon der vi kan sitte på vår lille fredelige tue og mene at de ikke vet hva som er best for deres land fred og sikkerhet. Send dem våpnene de trenger for å slå ned Putin, skriver hun.

Videre understreker Melby at partiledelsen i Rødt ikke er tilstede under debatten, og at dette er Rødts offisielle politikk.

- Skumleste

Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV, mener at Rødt argumenterer som om det er en teoretisk krig i Ukraina.

- Klarer ikke fri meg fra å tenke at motstanderne mot å sende våpen i Rødt (og tidligere i eget parti) argumenterer som om dette er en teoretisk øvelse og Ukraina er i en teoretisk krig, skriver hun på Twitter.

Kommentarene har ikke latt vente på seg etter Debatten tirsdag kveld, og en rekke andre kjente personer reagerer også på utspillet fra Møllersen.

Programleder og komiker Einar Tørnquist skriver på Twitter at dette er det skumleste han har sett på tv.

- Hvis du vurderer å stemme Rødt, så må du se Debatten fra i kveld. Skumleste jeg har sett på tv, skriver han.

Ledelsen i Rødt har så langt ikke kommentert kritikken.

Vil snu

Nå tar imidlertid også lederen for ungdomsorganisasjonen til partiet, Rød Ungdom, til orde for en kursendring. Alberte Tennøe Bekkhus, som sitter også i sentralstyret i Rødt og er enig i forslaget om linjeskifte i spørsmålet om våpen til Ukraina, skriver Klassekampen.

TOK PAUSE: Fredrik Solvang var tydelig beveget under Debatten tirsdag 15. november. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Hun mener det er naivt av Rødt å bare støtte sivil og humanitær hjelp til Ukraina. Hun vil at moderpartiet skal snu og støtte våpenhjelp.

- Jeg har gått i meg selv, og mange av argumentene vi hadde mot å sende våpen, har vist seg å ikke stemme. Ukraina kjemper nå en intens forsvarskamp. Det har kun vært mulig gjennom at de har fått våpen. Å da si nei til å gjøre det opplever jeg som at man indirekte svekker motstandskampen, sier hun, ifølge NTB.

Lederen i Rød Ungdom møter imidlertid motbør hos sin egen nestleder Liv Müller Smith-Sivertsen, som sier til avisen at hun mener det er bra at debatten kommer, men at hun mener Rødts nåværende linje er riktig.

Rød Ungdom skal behandle saken på et landsstyremøte i slutten av januar.

Rødt har som eneste parti i Stortinget sagt nei til å sende våpen til Ukraina, men flere partiveteraner har den siste tiden tatt til orde for at partiet må snu. Leder Bjørnar Moxnes har hilst debatten velkommen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer