Svømmearrangement får kritikk for sikkerheten:

Reagerer etter svømmeskandale: - Må stille strengere krav til utøvernes fysiske form

Deltakere i ekstreme konkurranser bør være i god fysisk form, men viktigere er det at arrangøren har en beredskap som plukker opp dem som faller fra, mener Ironman-sjef.

FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta «Elias» under konkurransen. Foto: Frank Løke
FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta «Elias» under konkurransen. Foto: Frank LøkeVis mer

Ivar Jacobsen har arrangert Ironman i Haugesund åtte ganger - seinest nå i sommer. Han sier han vet en del om hva som kreves av en arrangør for å gjennomføre en stor og krevende idrettskonkurranse - og mener mye må ha sviktet da svømmestevnet Open Water - Horten-Moss gikk av stabelen lørdag.

Svømmestevnet endte nemlig med at 53 personer måtte hentes opp av redningsskøyta «Elias», etter at de ikke passerte sjekkpunktet på Jeløya innen tidsfristen arrangørene hadde satt.

- Jeg vil si til arrangøren av Open Water at de skulle ha analysert alle mulige scenarier på forkant. Når man arrangerer en så krevende øvelse må man ha nok egne enheter for å plukke opp deltakere, sier Ironman-Jacobsen til Dagbladet.

- Hos oss kunne aldri, aldri, aldri noe slikt ha skjedd, fortsetter han

Beredskapsplan

- Våre svømmere er aldri mer enn hundre meter fra land, så det vil være mye lettere å følge med på dem. Vi har 14 brett på vannet der 14 personer står og følger med. I tillegg har vi to båter og to vannscootere på vannet, samt to utsiktspunkter og tre medisinske stasjoner, sier Jacobsen.

Han forteller videre at de har en 35 sider lang beredskapsplan, som omhandler hver minste del av arrangementet.

- Vi har også et eget beredskapskontor med en beredskapsleder, en fra politiet og to frivillige.

IRONMAN: Ivar Jacobsen har arrangert Ironman i Haugesund åtte ganger - seinest nå i sommer. Foto: Privat
IRONMAN: Ivar Jacobsen har arrangert Ironman i Haugesund åtte ganger - seinest nå i sommer. Foto: Privat Vis mer

- Ikke sterke nok

Arrangør av Open Water - Horten-Moss, Tom Remman, har sagt til Dagbladet at han er uenig i beskrivelsene av hva som gikk galt under arrangementet.

Han hevder en manual med informasjon om løpet ikke kom fram til mannskapet som opererte redningsskøyta «Elias» denne dagen, selv om de hadde gitt den til Redningsselskapet på forhånd.

Han tar imidlertid kritikk på at for mange av deltakerne ikke var sterke nok til å holde seg i den opprinnelige svømmeleden.

- Dette er en tøff konkurranse, og vi legger til rette for at svømmere skal komme seg over. Vi tar nå kritikk på at vi må gjennomgå svømmernes kvalifikasjoner bedre til neste år. Vi må ha en god kvalifikasjon som tilsier utendørs svømming på 5000 meter i saltvann, sier arrangøren.

Ironman-sjef Jacobsen er enig i at deltakere bør være i relativt god fysisk form når de melder seg på en slik konkurranse.

- Våger man å melde seg på handler det om at du skal greie det fysisk, men om du likevel ikke gjør det, så skal det være en beredskap der som plukker deg opp slik at du er trygg, sier han.

REDNINGSSKØYTA: Redningsskøyta har godkjenning for 12 personer. Foto: Redningsselskapet
REDNINGSSKØYTA: Redningsskøyta har godkjenning for 12 personer. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Helsesjekk

Han legger til at alle utøvere i Ironman på forhånd av konkurransen må oppgi om de har eventuelle sykdommer og helseproblemer.

- Alle slike sykdommer skal vi som arrangør være obs på, og dersom en deltaker bryter konkurransen midtveis, vil vi umiddelbart slå opp nummeret på personen og sjekke om vedkommende har noen plager, slik at både helseteamet vårt og sykehus kan stå klare ved behov, sier han.

FORSIKRET: Ironman-deltakerne er forsikret, ifølge Jacobsen.
FORSIKRET: Ironman-deltakerne er forsikret, ifølge Jacobsen. Vis mer

- Sikkerheten er det vi står og faller på. Utøverne skal føle seg 100 prosent trygge, sier han.

Han forteller også at alle deltakere må tegne en lisens gjennom Norges triatlonforbund og i tillegg en egen Ironman-forsikring.

- Det innebærer at hver eneste utøver er forsikret til opptil 2 millioner Euro, sier Jacobsen.

- Kansellerer ved dårlig vær

President i Norges Triatlonforbund, Arild Mjøs Andersen, tror arrangørene av Open Water - Horten-Moss må ha undervurdert været da konkurransen ble gjennomført.

- I triatlon kansellerer vi svømming om værforholdene er for dårlig, som hvis temperaturen er for lav, eller det er for mye bølger. Dette er en avgjørelse som tas av stevneleder eller en teknisk delegat.

- Når 53 personer måtte plukkes opp av redningsskøyta, kan det se ut til at arrangørene har undervurdert været og strømforholdene i sjøen. Dette er en ekstremkonkurranse, der man krysser et ganske heftig havområde, sier han.

- I slike tilfeller må man enten sette sterkere krav til utøvernes fysiske form, eller ha mange flere følgebåter. I tillegg må man hele tiden passe på værforholdene, sier Mjøs Andersen til Dagbladet.

Han sier at det ikke er obligatorisk med noen helsesjekk for å delta på vanlige triatlon-konkurranser i Norge, men at alle på elitenivå derimot må det.

- Fikk panikk

En av deltakerne under Open Water, tidligere håndballspiller Frank Løke, sier at han kom farlig nær en av Bastøfergene rundt hallveis i konkurransen.

- Jeg fikk panikk og var livredd for å bli tatt av dragsuget og gå under båten. For da er du ferdig, sa han til Dagbladet mandag.

Det var sterk vind og strøm, som sørget for at flere personer drev langt utover den ideelle svømmeruta til endestasjonen i Moss.

GPS-trackingen av deltakerne viser at to personer endte opp med å gå i land ved Bastøy.

- Vi måtte ta 53 personer opp av vannet. Noen av dem var litt kalde og skjelvne, noen av dem hadde fått i seg en del saltvann, mens andre igjen hadde mest lyst til å fortsette til tross for at tidsgrensa for når de skulle ha passert Jeløya var brutt, sier pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet.

TAR KRITIKK: Arrangøren tar kritikk på at mange av deltakerne ikke var sterke nok. Foto: Redningsselskapet
TAR KRITIKK: Arrangøren tar kritikk på at mange av deltakerne ikke var sterke nok. Foto: Redningsselskapet Vis mer

- Hadde flere båter

Arrangør av Open Water - Horten-Moss, Tom Remman, sier til Dagbladet at han ikke kjenner seg igjen i beskyldningen om at arrangørene hadde stilt med for få båter - og hevder det tvert imot var redningsselskapet selv som ønsket å plukke opp 53 personer med en og samme redningsskøyte.

- Det var ikke nødvendig, fordi vi hadde egne båter som kunne gjort det. De tok, på eget initiativ, om bord folk. Det var ingen krise eller panikk. Det ble gjort fordi jeg bestemte at de skulle plukkes i land, på grunn av at de ikke rakk tidsfristen, sier Remman.

UT AV KURS: Den røde streken viser den ideelle svømmeruta mellom Horten og Moss. Den blå streken viser deltakere som gikk i land på Bastøy. Foto: Skjermdump / Racetracker.no
UT AV KURS: Den røde streken viser den ideelle svømmeruta mellom Horten og Moss. Den blå streken viser deltakere som gikk i land på Bastøy. Foto: Skjermdump / Racetracker.no Vis mer

- Det var vel ut fra en vurdering om at det var best for sikkerheten?

- Det er helt feil. Vi hadde flere som kunne bistå med å sende folk til land. Vi hadde både vannskutere, og rundt ti båter, i tillegg til rundt 30 kajakker, sier Remman.

Han forklarer at de prøvde å korrigere kursen til svømmere som kom bort fra den opprinnelige svømmeleia, men sier det ikke er sikkert de nådde over alle.

- Vi er såpass klare og tydelige på at dette ikke er en bassengtur, men jeg tar kritikk på at vi må være enda tydeligere på krav til utøverne, og igjen: Vi kunne sikkert hatt hundre båter ut i fjorden der, men det er også et sikkerhetsspørsmål i forhold til svømmerne. Hvis det er noen som har følt seg redde, beklager vi det, sier arrangøren.

Han sier de hadde god dialog med selskapet som opererer Bastøyferga i forkant av racet, men at de ikke kan sperre hele Oslofjorden for trafikk i forbindelse med svømmeracet.

- Vi vil gjennomgå den fysiske formen til alle deltakerne enda bedre neste år. Dette er ikke en vanlig triatlon-øvelse. Dette er ikke noe alle kan klare, og det vil vi være enda tydeligere på til neste år, understreker han.