Dagbladet har avslørt at Norge samarbeidet tett med det franske våpenselskapet Thales, samtidig som selskapet skal ha solgt våpendeler til Russland i strid med internasjonale sanksjoner. Våpendeler fra Thales har dukket opp på slagmarken utenfor Kyiv.
Norge har gitt Thales tilgang både til meldingsnettet Nasjonalt BEGRENSET nett, som brukes av regjeringen og departementene - og lånt ut sensitivt militærutstyr til det franske selskapet.
I utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget vekker opplysningene reaksjoner.
- Hvis en fransk våpenprodusent har solgt våpen til Russland i strid med sanksjonsregimet fra 2014 er det veldig alvorlig, og noe Frankrike og EU bør slå hardt ned på, sier Ingrid Fiskaa, forsvarspolitisk talsperson for SV, til Dagbladet.

REAGERER: Ingrid Fiskaa (SV), som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Vis merHun reagerer også på Norges opptreden i saken.
- At Norge deler sensitiv informasjon med et utenlandsk våpenselskap er i seg selv betenkelig. Vi må nå forsikre oss om at tilgangen Thales har hatt ikke har svekket norsk sikkerhet, og at vi har gode nok prosedyrer. Med Bergen Engines-saken i minne kan det se ut som at Norge har for svak bevissthet om risikoen som oppstår når slike aktører får tilgang, sier Fiskaa.
- Forstår følelsene
Det franske forsvarsdepartementet sier til AFP at de bare har fullført gamle kontrakter og at de mener de ikke har brutt sanksjonene. Det samme sier Thales til Dagbladet:
- De siste ukene har det kommet flere meldinger på sosiale medier som viser vårt utstyr på Russlands militære plattform. Vi forstår at dette genererer sterke følelser, skriver Lynne Scott Walters, kommunikasjonsdirektør i Thales i Nord-Europa, i en e-post til Dagbladet.
Hun er forelagt kritikken fra Fiskaa og Melby. Walters skriver at Thales har alltid drevet i tråd med alle relevante regler.
- Thales har ikke inngått nye kontrakter for eksport av forsvarsmateriell siden 2014, og vi har ikke levert utstyr til Russland siden krigen i Ukraina begynte. Å påstå noe annet er feil og villedende.
Walters skriver at Thales nå har trukket seg helt ut av Russland.
- For dårlig kontroll
Ingrid Fiskaa mener Norge har for dårlig kontroll med våpenindustrien.
- Denne saken illustrerer også det SV har pekt på lenge, nemlig at Norge har for dårlig kontroll med virksomheten til våpenindustrien til våre allierte, som vi handler med. SV har flere ganger foreslått at kravet om sluttbrukerdokumentasjon skal gjelde for all våpeneksport, også til NATO-land.
Venstre-leder Guri Melby mener også saken bør få konsekvenser.

- Dette er alvorlige anklager mot Thales, som jeg håper vil bli behørig etterforsket, sier Venstre-leder Guri Melby. Hun slår fast:
- Dersom brudd på sanksjonsreglene blir avdekket bør det også få følger for Norges samarbeid med Thales.
Paradoks
Jakub M. Godzimirski, som har forsket på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år sier det ikke er uvanlig – og ikke nødvendigvis er problematisk - at Norge kjøper våpen av selskap som står i kontroverser i andre land.
- Er det ikke et paradoks at Norge kjøper våpen av samme selskap som leverer til landet norske soldater og myndigheter oppfatter som en mulig fiende?
- Det er et paradoks, erkjenner han.

- Men det er veldig få i Vesten som trodde at Russland skulle sette i gang en fullskala krig mot et naboland. Denne problematikken er også videre; Man har pumpet masse penger inn i den russiske statskassa, gjennom kjøp av olje, gass og kull – som de har brukt på å øke militærkapabiliteten. Det er også en politisk dimensjon her: Ved å dele «hemmeligheter» med et land, viser man at man ikke tror dette landet skal utgjøre en sikkerhetspolitisk trussel. Vi deler teknologi med dem som vi vet at kan brukes i militær sammenheng, men da forteller vi at man tror det ikke brukes mot oss. Så må man da svelge den kamelen, sier Godzimirski.
Spionasjefare
- Vi har på Nupi også forsket på hvordan beskytte kritisk infrastruktur. I samarbeidet med Thales har de fått en del tilganger. Når man snakker sikkerhet, handler det også om tilgang til sensitiv informasjon – det vises også til i debatten rundt det russiske eierskapet i Bergen Engines-saken. Samarbeidet med Thales har også denne dimensjonen. Da må man gjøre vurderinger på et forholdsvis høyt nivå, hvorvidt det er klokt å gi Thales tilgang til denne typen informasjon.
Han påpeker også at allierte nasjoner spionerer på hverandre.
- Selv om man er allierte, som Frankrike og Norge, driver de nasjonale etterretningene også etterretning mot hverandre, sier Godzimirski.
- Eksempelvis da USA hacket Angela Merkel sin telefon. Frankrike driver etterretning mot andre land innen NATO, USA driver etterretning mot Frankrike, etterretningsverdenen har sine egne regler. Det er opplagt at det med tilgang til teknologi er et viktig moment.
Han mener imidlertid ikke at Russland-saken skal påvirke Norges forhold til Thales.
- Jeg ser på dette mest som en «arbeidsulykke». Norge har masse penger i statskassa, kan investere uante beløp på å styrke forsvaret, men også i Norge må man ta en del vanskelige valg. Norge kan ikke utvikle all teknologi selv for å ta vare på sine interesser, da er det mest naturlig å samarbeide med selskaper fra land man er alliert med. Det er der Thales kommer inn.
«Bedret integriteten»
Forsvarsdepartementet er forelagt kritikken fra SV og Venstre. FD kommenterer ikke den direkte, men opplyser til Dagbladet at norske myndigheter tidligere har vært involvert i å «bedre integriteten» i Thales.
- Norske myndigheter var involvert i at Thales sin virksomhet i Norge ble omorganisert for å oppnå bedre integritet i selskapet, skriver spesialrådgiver Birgitte Syvertsen Frisch i en e-post.
Hun vil ikke svare på hvorfor Norge mente at det krevdes en «bedre integritet» i Thales – og hvor ofte Thales hadde tilgang til sensitivt utstyr før Norge tok grep om å styrke «integriteten» i selskapet.
- Norske myndigheter har kontinuerlig dialog med selskaper som forvalter sensitiv informasjon for å sikre integritet, svarer Frisch.
- Uheldig
Også Christian Tybring-Gjedde (Frp) påpeker på generelt grunnlag at forsvarsindustrien er preget av krysseierskap, der komponenter fra ulike bedrifter inngår i sammensettingen av systemer/plattformer.

- Hva som har skjedd i dette tilfellet kjenner jeg naturlig nok ikke til, men dersom det forholder seg slik at Russland har fått tilgang til og benytter sensitiv våpenteknologi produsert i Europa, er dette selvsagt uheldig, sier Tybring-Gjedde.
- Slik jeg leser det du skriver, er informasjonen fra Forsvaret gitt i god tro og intensjonen var å forbedre kommunikasjonsutstyret Thales produserer. Det er i seg selv uproblematisk. Frankrike er en alliert. Om det har skjedd brudd på Norges sikkerhetsbestemmelser er det noe Forsvaret og FD må ta stilling til.