Reagerer forskjellig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Søsken kan reagere svært forskjellig på foreldres sykdom. Det er viktig å være oppmerksom på at barn som trekker seg inn i seg selv, har minst like stort behov for støtte som andre som gir mer direkte uttrykk for følelsene ved for eksempel å bli aggressive og utagerende.
  • Atskillelse er hardest for små barn under fire år, som fortsatt er svært avhengig av foreldrene, spesielt moren. De opplever fraværet som truende, de føler usikkerhet og er redde for at den av foreldrene som er innlagt på sykehus, ikke kommer tilbake.
  • Det er ikke uvanlig at barn får tilbakefall til tidligere stadier i sin utvikling. De begynner kanskje å tisse i buksa igjen, suge på tommelen, stamme eller snakke babyspråk. Dette er klare tegn på at barnet har det vanskelig og trenger ekstra omsorg.
  • Større barn har det også vanskelig. Hvis far eller mor er innlagt over lengre tid, kommer lengselen ofte til uttrykk som sinne mot de personene som passer barnet. Bak aggresjonen ligger sorgen og et håp om forståelse.
  • Mange barn er overbevist om at de er årsaken til fars eller mors sykdom, fordi de en gang etter en krangel ønsket ham eller henne død.