Regjeringen vil avvikle Eldreombudet:

Reagerer kraftig

Opposisjonen reagerer kraftig på at regjeringen nå varsler at de tar sikte på å avvikle Eldreombudet.

Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett. Få siste nytt på Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag varslet regjeringen i revidert nasjonalbudsjett at de tar sikte på å avvikle Eldreombudet fra 1. juli 2023. Eldreombud Bente Lund Jacobsen er overrasket over grepet, mens opposisjonen opplever det som en hån mot de eldre.

- Det er veldig uventet, særlig fordi Eldreombudet ble opprettet av Stortinget så seint som i 2020. Samfunnet har behov for at man fremmer eldres interesser mer, ikke mindre. Det blir stadig flere eldre i Norge og interessene deres må ivaretas av hele samfunnet, og der spiller vi en viktig rolle, sier eldreombud Jacobsen til Dagbladet.

- Det kom veldig overraskende på meg, særlig fordi Eldreombudet er en ny virksomhet. Det er klart at dette er en stor overraskelse for meg og mine kollegaer. Vi hadde sett for oss at Eldreombudet skulle bygges opp, ikke ned.

NATO: Torsdag ble det bekreftet at Finland ønsker å søke om et medlemskap i Nato. Kommentator Martine Aurdal mener dette har stor betydning for Norge. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Kraftige reaksjoner

KrF-leder Olaug Bollestad omtaler det som «en hån» og «bare trist».

- De eldre fortjener en talsperson, dette er en hån mot de eldre, uttaler Bollestad til Dagbladet.

- I altfor mange år var eldre en gruppe i samfunnet uten et eget ombud. Det gjorde KrF noe med og opprettet et eldreombud. At regjeringen nå legger ned Eldreombudet som KrF fikk opprettet er bare trist.

Stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe (H) forteller at Høyre mener at Eldreombudet må videreføres.

- Jeg blir rett og slett sjokkert over at regjeringen har tenkt til å avvikle talerøret for alle landets eldre. Eldreombudet gjør en utrolig viktig jobb med å synliggjøre hva som er eldres behov, og i arbeidet med hvordan vi skal klare å skape et mer aldersvennlig samfunn som i større grad anerkjenner eldre som verdifulle bidragsytere i samfunnet, uttaler Bøe til Dagbladet.

- Smålig

Frp-leder Sylvi Listhaug og helsepolitisk talsperson i partiet, Bård Hoksrud, reagerer kraftig og kaller det et angrep på eldre sine rettigheter fra «den mest eldrefiendtlige regjeringen vi har hatt».

- Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser igjen at de ikke er villig til å gi eldre det løftet og oppmerksomheten de fortjener. Når regjeringen skal prioritere, kommer pensjonistene langt ned på lista. Mange eldre får ikke det tilbudet de trenger for å ha et verdig liv, uttaler Listhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Da er det smålig av regjeringen å dekke inn budsjettet ved å legge ned ombudet som skal snakke de eldres sak og ivareta deres rettigheter.

UANSVARLIG: Dagbladets kommentator Sondre Hansmark kaller regjeringens pengebruk i det reviderte nasjonalbudsjettet for uansvarlig, 12. mai 2022. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Budsjettkutt

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at årsaken til at de vil avvikle Eldreombudet først og fremst dreier seg om økonomi. De mener at ombudets oppgaver allerede dekkes av andre ombud og instanser.

Som følge av at regjeringen nå vil avvikle Eldreombudet, foreslår de å redusere bevilgningen deres med én million kroner i inneværende år.

- Regjeringen anerkjenner den innsatsen som Eldreombudet har gjort på kort tid med å synliggjøre eldre sine interesser og utfordringer på mange områder, uttaler helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og fortsetter:

- Eldre er en mangfoldig gruppe og det er mange aktører som fremmer eldre sine interesser. I ei tid der vi må prioritere, mener regjeringen at det er riktig å rydde opp i overlappende funksjoner og ansvarsområder.

HELSEMINISTER: Ingvild Kjerkol. Foto: Håkon Mosvold Larsen
HELSEMINISTER: Ingvild Kjerkol. Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer

Kamplyst i Eldreombudet

Eldreombudet med eldreombud Bente Lund Jacobsen i spissen har vært en viktig kritiker av regjeringen i forbindelse med håndteringen av coronapandemien. Nå forventer Jacobsen at ombudet opprettholdes.

- Dette er noe som skal besluttes i Stortinget, og jeg er opptatt av å peke på at de vedtok å opprette Eldreombudet så seint som i 2020, og at det må forplikte dem til en langvarig innsats, sier Jacobsen og fortsetter:

- Eldreombudet er ei vaktbikkje og en trekkhund: Vi skal både påpeke ting i samfunnet som vi mener at må endres og vi skal bidra til at endringer blant annet blir dratt inn i lovverk og på andre arenaer.

- Hva tenker du om at regjeringen uttaler at begrunnelsen først og fremst dreier seg om økonomi?

- Eldre skal ikke alltid være en salderingspost, verken for denne regjeringen eller andre. Jeg er litt forundret over det. Eldre, pårørende og andre representanter for eldre forteller oss at det er behov for Eldreombudet, og det synes jeg at bør veie ganske tungt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer