4. juni trosset mange land advarslene fra Kina og delte bilder av tente lys i sine offisielle sosiale medier. Lysene er en protest mot Kinas massakre på Tiananmen-plassen i Beijing i 1989.
Men fra Norge var det stille.
På samme tid er to norske brev på vei inn i søknadsbunken hos kinesiske myndigheter. Regjeringen søker om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter til Kina og planlegger å utnytte Jonas Gahr Støres nylige kontakt med Kinas statsminister som momentum. Det kommer fram i interne e-poster Dagbladet omtalte tirsdag.
Venstre-leder Guri Melby spør seg om det har en sammenheng. Hun mener det er godt mulig at Norge lot være å markere 4. juni fordi de frykter for handelsforbindelsene og eksportsøknaden.
- Man ønsker ikke å tråkke dem på tærne og velger nok derfor å sitte stille, sier Melby til Dagbladet.
- Hva ligger bak?
Venstre-lederen mener Norge burde vært tydeligere. Hun har utfordret utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på hvorfor ikke den norske ambassaden i Beijing markerte dagen synlig.
Blant landene som har støttet opp om markeringen i sosiale medier, er Frankrike, Polen, Finland, Sverige og Tyskland, skriver Aftenposten. Tente lys kommer også fra USA, Storbritannia, Canada og Australia.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger