Profitt i norsk barnevern

Reagerer på at fond i skatteparadis investerer i barnevernet: - Dette er grelle eksempler fra en virkelighet vi har advart mot

SV vil kaste kommersielle aktører ut av norsk barnevern. Ap er rede til å forhandle dersom de vinner valget.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken reagerer skarpt på at oppkjøpsfond i skatteparadis har store eierinteresser i barnevernet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken reagerer skarpt på at oppkjøpsfond i skatteparadis har store eierinteresser i barnevernet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Velferd generelt og barnevern spesielt er blitt big business. Vi må hindre at pengene forsvinner ut av velferden vår på denne måten, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lørdag omtalte Dagbladet notatet «Barnevern som profittarena», som er laget av De Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Det framkommer at rundt tre firedeler av kommersielle barnevernstjenester nå leveres av fem store konsern, tre svenske og to norske, som har gjort barnevern og andre velferdstjenester til en særdeles lukrativ næring.

Konsernene eies for stor del av ulike oppkjøpsfond, som blant annet er registrert i Luxembourg, London og Guernsey, skriver De Facto.

Og det er meget lønnsomt.

«Avkastningen på kapitalen disse konsernene har investert i de norske barnevernsselskapene er skyhøy. Ifølge Statistisk sentralbyrås oversikter finnes det ingen enkeltnæring som har vært mer lønnsom enn det som oppnås innen kommersielt barnevern», heter det i De Facto-notatet.

- Svenske tilstander

- Vi vil gjerne utfordre de andre partiene til å våkne, selv om jeg tviler på at Høyre-siden vil tenke seg om på nytt, sier Lysbakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer