<strong>KRITISK:</strong> SV-leder Audun Lysbakken reagerer skarpt på at oppkjøpsfond i skatteparadis har store eierinteresser i barnevernet. Foto: Thomas Rasmus Skaug
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken reagerer skarpt på at oppkjøpsfond i skatteparadis har store eierinteresser i barnevernet. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Profitt i norsk barnevern

Reagerer på at fond i skatteparadis investerer i barnevernet: - Dette er grelle eksempler fra en virkelighet vi har advart mot

SV vil kaste kommersielle aktører ut av norsk barnevern. Ap er rede til å forhandle dersom de vinner valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Velferd generelt og barnevern spesielt er blitt big business. Vi må hindre at pengene forsvinner ut av velferden vår på denne måten, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lørdag omtalte Dagbladet notatet «Barnevern som profittarena», som er laget av De Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Det framkommer at rundt tre firedeler av kommersielle barnevernstjenester nå leveres av fem store konsern, tre svenske og to norske, som har gjort barnevern og andre velferdstjenester til en særdeles lukrativ næring.

Konsernene eies for stor del av ulike oppkjøpsfond, som blant annet er registrert i Luxembourg, London og Guernsey, skriver De Facto.

Og det er meget lønnsomt.

«Avkastningen på kapitalen disse konsernene har investert i de norske barnevernsselskapene er skyhøy. Ifølge Statistisk sentralbyrås oversikter finnes det ingen enkeltnæring som har vært mer lønnsom enn det som oppnås innen kommersielt barnevern», heter det i De Facto-notatet.

- Svenske tilstander

- Vi vil gjerne utfordre de andre partiene til å våkne, selv om jeg tviler på at Høyre-siden vil tenke seg om på nytt, sier Lysbakken.

SV-lederen viser til at de rødgrønnes vedtak om å slutte med anbud på privat barnevern ble opphevet av sittende regjering.

- Dette er et område hvor vi har grunn til å frykte svenske tilstander, sier Lysbakken med henvisning til Sylvi Listhaugs omstridte Sverige-tur.

- I Sverige har de virkelig gått i fella, og der har profitt på barnevern vært en stor samfunnsdebatt lenge, sier Lysbakken.

Ifølge en Nova-rapport fra 2010, er 90 prosent av svenske institusjoner drevet av private aktører.

- Vi står ved et veiskille. Vi må stoppe denne utviklingen i Norge før vi mister kontrollen. Jeg håper dette gjør Arbeiderpartiet mer vennlig stilt til vårt forslag om profittforbud i barnevernet, sier Lysbakken og henviser til et SV-forslaget som ble nedstemt i vår.

- Grelle eksempler

Familiepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, sier Arbeiderpartiet i utgangspunktet heller vil stramme inn enn å forby, men at partiet selvfølgelig vil være rede til å forhandle om dette dersom de rødgrønne skulle vinne valget.

<strong>OGSÅ KRITISK:</strong> Familiepolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
OGSÅ KRITISK: Familiepolitisk talskvinne Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer

For Trettebergstuen reagerer også sterkt på at ulike oppkjøpsfond har store eierinteresser i norsk barnevern.

- Dette er grelle eksempler fra en virkelighet vi har advart mot. Dersom det stemmer at de svakeste blant oss er blitt en lukrativ næring for oppkjøpsfond i skatteparadiser, er det selvfølgelig uakseptabelt. Det er helt uforståelig at Frp og Høyre ikke vil gjøre noe for å stoppe utviklingen, sier Trettebergstuen.

Hun viser til at Ap har bedt regjeringen om å legge fram retningslinjer for kontroll og begrensninger av uttak for private aktører, men at det er blitt nedstemt av Frp, Høyre og Venstre.

- Må bli kvitt

- Kontroll og uttaksbegrensninger er ikke til hinder for at det fortsatt kan være private innslag i barnevernssektoren, og det er mange private aktører som leverer og skal fortsette å levere gode tilbud til barnevernsbarna våre. Men vi må bli kvitt aktører som bare er ute etter å tjene penger, sier Trettebergstuen.

Lysbakken mener det lar seg gjøre å drifte barnevernet uten kommersielle aktører.

- Det er fullt mulig å bygge opp statens egen kapasitet til å drive barnevern, men det må skje gradvis, sier han.

Trettebergstuen sier Arbeiderpartiet også er opptatt av at flere offentlige kroner blir brukt på barna i barnevernet.

- Vi vil øke satsing på barnevern i statlig regi og gjennom ideelle private aktører, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer