Reagerer på at hun ble nektet å stille kritiske spørsmål

Mette Yvonne Larsens fikk ikke stilt sine kritiske spørsmål til politimannen som var først ved Utvika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 31 år gamle politibetjenten en av de to første som rykket ut mot Utøya, forklarte seg i dag om politiaksjonen i retten.

Etter at påtalemyndigheten var ferdige med sine spørsmål, hadde bistandsadvokatene svært mange spørsmål fra pårørende som ville vite om hvorfor politiet ikke hadde tatt seg direkte over fra Utvika, som er stedet på fastlandet som er nærmest Utøya.

- Hvordan var dere utstyrt? Hva oppfatter du som din jobb når du kommer til Utvika? Og - Hvilke forsøk ble det gjort av deg og den andre politibetjenten på å komme dere til Utøya?, spør koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen blant annet, før hun blir avbrutt av dommer Arntzen som sier at dette vil bli belyst av 22. juli.kommisjonen.

- Jeg skjønner det, men mange føler dette er den eneste sjansen der har til å få belyst disse spørsmålene, svarer Larsen, og får fortsette.

Hun spør blant annet om politimannen visst at de kunne leie båt 300 meter unna og om han sjekket om dette var mulig, før hun blir avbrutt igjen.

Etter noe munnhuggeri mellom bistandsadvokaten og dommeren må Larsen stoppe spørsmålsstillingen. I pausen gir Larsen uttrykk for at hun synes dette er synd.

- Jeg har forståelse for rettens vurdering, men på en annen side er dette mer enn en straffesak, det er en nasjonal tragedie. VI sitter fortsatt med mange spørsmål som ikke er besvart. Mine klienter har vært vant til ikke å få svar om politiaksjonen. Kjernespørsmålet om hvorfor betjenten som kom først til landsiden ikke rykket til øya har de fortsatt ikke fått svar på, sier hun til Dagbladet.