Reagerer på at norske krigsskip havnet hos beryktet krigsherre

- Dette er en alvorlig sak som må ettergås, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

- ALVORLIG SAK:  SV-politiker Bård Vegard Solhjell mener både justisministeren og utenriksministeren må inn og ettergå hvordan norske krigsskip havnet hos et privateid nigeriansk sikkerhetsselskap. Foto: Jens Petter Kværk og NTB Scanpix
- ALVORLIG SAK: SV-politiker Bård Vegard Solhjell mener både justisministeren og utenriksministeren må inn og ettergå hvordan norske krigsskip havnet hos et privateid nigeriansk sikkerhetsselskap. Foto: Jens Petter Kværk og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kunne lørdag avsløre at Forsvaret har solgt seks missiltorpedobåter til et britisk sikkerhetsselskap som de aldri sjekket bakgrunnen til. Dermed havnet skipene i hendene på krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo (44).

- Å selge forsvarsmateriell er en alvorlig sak, for det er mange lovløse grupper rundt om i verden som får fatt i krigsmateriell og bruker det til terrorvirksomhet eller ulovligheter. Så det er viktig å gå inn og virkelig sjekke hva det skal brukes til, sier SV-politiker Bård Vegard Solhjell, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. 

- Åpenbart brudd på regelverket De seks skipene utgjorde ryggraden i det norske MTB-våpenet så sent som i 2001, men ble i 2008 «demilitarisert» for salg på det private markedet, ved å fjerne alt av våpensystemer.

Men selv om Utenriksdepartementets strenge regelverk er klinkende klart på at Norge og Forsvaret ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder, er det nettopp det som har skjedd.

- Hvis dette er tilfellet, så er det et åpenbart brudd på regelverket, sier Solhjell til Dagbladet.

Sjekket ikke britisk sikkerhetsselskap Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) solgte båtene til et britisk sikkerhetsselskap uten fysisk kontor, kun postadresse på et jorde i Southampton. Så havnet båtene hos krigsherren Ekpemupolo, som nå bruker dem til væpnet piratjakt, pengeoppkreving og overvåking i et av verdens mest lovløse farvann.

- Regelverket skal ikke tillate at skipene blir brukt sånn, men her har vi ikke sjekket godt nok hva kjøperne hadde tenkt til å gjøre med skipene, sier Solhjell til Dagbladet. 

Hvis skipene skulle bevæpnes, som også skjedde, kreves det en eksportlisens, som gjelder all utførsel av varer, teknologi eller tjenester til konfliktfylte områder. Men skipene ble solgt uten en lisens, da CAS Global i sin sluttbrukererklæring oppga at de ville bruke dem til å bekjempe ulovlig fiske utenfor Vest-Afrika.

Både Forsvaret og Utenriksdepartementet bekrefter at de ikke spurte om CAS Global ville bevæpne skipene, eller sjekket selskapets bakgrunn.

Men Dagbladet kan med enkle nettsøk avdekke at det britiske sikkerhetsselskapet har sterke bånd til Nigeria, kjente leiesoldater og private sikkerhetsaktører.

Krever svar fra ministrene På spørsmål fra Dagbladet oppgir UD at det er FLO sitt ansvar å kjøre bakgrunnssjekk på kjøperen, mens FLO igjen sier det er UD sitt ansvar.

- Her har de ikke sjekket saken og slutterklæringen godt nok. Og det er lite heldig at UD og FLO peker på hverandre i en sånn sak, for de må jo klargjøre ansvaret for salg av forsvarsmateriell. Dette høres ut som en alvorlig sak, sier Solhjell til Dagbladet. 

Nettopp derfor mener han at både utenriksministeren og forsvarsministeren må gå inn i denne saken og ettergå hva som har hendt.

- Vi må vurdere om vi følger opp vårt eget regelverk godt nok, sier Solhjell.

I helgas papiravis fastholder Utenriksdepartementet at de har fulgt regelverket i denne saken.

- Dette er en sak om salg av sivile skip til et selskap i Storbritannia, og UD har fulgt de reglene som gjelder for norsk eksportkontroll, var Frode O. Andersen i Utenriksdepartementets.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer