Reagerer på Biden-manøver: - Dette låter ikke riktig

Eksperter som Dagbladet har snakket med, reagerer på Joe Bidens nominasjon av general Lloyd Austin som forsvarsminister, og kaller avgjørelsen «en politisk tabbe» som kan bli avhengig av republikanere for å få gjennom.

FALLER IKKE I GOD JORD: USAs påtroppende president Joe Bidens nylige nominasjon av forsvarsminister får flere til å reagere. Foto: Jim WATSON / AFP / NTB
FALLER IKKE I GOD JORD: USAs påtroppende president Joe Bidens nylige nominasjon av forsvarsminister får flere til å reagere. Foto: Jim WATSON / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kunngjorde Biden nominasjonen av general Lloyd Austin som forsvarsminister i et lengre innlegg i The Atlantic, med tittelen: «Hvorfor jeg velger Lloyd Austin som forsvarsminister». I innlegget begrunnet Biden nominasjonen med at USA «trenger en leder som er testet og klar til å ta fatt på utfordringene vi står overfor».

67 år gamle Austin var i militæret fra 1975 og fram til han gikk av med pensjon i 2016. Biden har kjent ham minst siden han ledet amerikanske og allierte styrker i Irak da Biden var visepresident. Austin har også vært stasjonert i Afghanistan.

Denne fartstida får imidlertid USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til å reagere.

- Påtroppende president Joe Biden har nominert den pensjonerte firestjerners generalen Lloyd J. Austin som forsvarsminister. Det tror jeg er en politisk tabbe, og jeg tror Austin neppe vil bli godkjent av Senatet, sier Melby til Dagbladet.

- Temmelig kritikkverdig

For å bli godkjent, må Kongressen gi Austin fritak fra kravet om at tidligere militærpersonell må ha levd som sivile i minst sju år før de kan bli forsvarsminister. Fritaket har bare blitt gitt to ganger, sist da tidligere general James «Mad Dog» Mattis ble utnevnt som president Donald Trumps første forsvarsminister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer