Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på dårlig behandling av norske fanger: - Jeg forstår at prosessen er kompliserende

Helsetilsynet har foreløpig ingen planer om å føre tilsyn med kriminalomsorgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettshjelpetiltaket Juss-Buss, drevet av jusstudenter, reagerer på behandlingen av norske innsatte i det norskleide fengslet Norgerhaven i Nederland.

Juss-Buss var i Norgerhaven på saksmottak for to uker siden. De opplevde at de norske fangene til en viss grad er overlatt til seg selv.

- I norske fengsler har man kontaktbetjenter, fengselsbetjenter som har ansvaret for å følge opp den enkelte innsatte og hjelpe til med blant annet søknader. I det nederlandske har man kun nederlandske fengselsbetjenter og ingen kontaktbetjentordning tilsvarende den norske. De innsatte trengte hjelp fra oss til ting de vanligvis ikke spør om hjelp til, sier Sverre Olav Trovik i Juss-Buss til Dagbladet.

Reagerer på klagesystem Flere innsatte uttrykte blant annet forvirring om hvem de skulle rette klager på helsetilbudet til.

- Problemet er at nederlandske myndigheter tilbyr helsetjenestene i fengslet. I Norge ville man rettet klager på helsetilbud til Pasient- og brukerombudet. De innsatte i Norgerhaven har fra starten av fått altfor dårlig informasjon om hvem som fungerer som klageinnstans. Flere av klagene går til den norske fengselslederen, men han kan jo ikke ta en helsefaglig vurdering av tilbudet, sier Trovik.

Kan klage både til Norge og Nederland Fengselsleder i Norgerhaven, Karl Hillestad, sier til Dagbladet at det er norske myndigheter, og spesielt Kriminalomsorgsdirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet, som må uttale seg om tilsyns- og klageprosessen.

Når Dagbladet ringer Helsetilsynet opplyser de om at ansvaret for å føre tilsyn med helsetilbudet i Nederland ikke ligger hos dem.

Justisdepartementet velger å kalle tilbake en e-post sendt til Dagbladet etter at Dagbladet har opplyst om at Helsetilsynet mener at de ikke kan føre tilsyn med tjenester som gis av myndighetene i andre land.

Justisdepartementet skriver i en ny e-post til Dagbladet at «Statens helsetilsyn er ansvarlig for å føre tilsyn med at kriminalomsorgen etterser at de domfelte som gjennomfører straff i Norgerhaven fengsel får tilbud om helsehjelp som er likeverdig med det tilbudet de ellers ville hatt krav på ved straffegjennomføring i Norge».

Videre kan domfelte som mener helsehjelpen han får tilbud om i Norgerhaven ikke er likeverdig den helsehjelpen han ville hatt krav på ved soning i Norge, klage til Fylkesmannen.

Dersom en innsatt ønsker å klage på en konkret helsetjeneste, vil klagen måtte rettes til nederlandske myndigheter.

Helsetilsynet har så langt ikke gjennomført tilsyn med om kriminalomsorgen etterser at de som soner ved Norgerhaven får et likeverdig tilbud om helsetjenester som de ville fått i Norge.

I en tekstmelding til Dagbladet skriver kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm at de foreløpig ikke har planer om å gjennomføre et slikt tilsyn.

- Kompliserende - Jeg forstår at denne klagegangen er kompliserende for de innsatte, fordi det gjøres forskjell på det som gjelder systemet og det som gjelder behandling av individet, sier Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Han forteller at alle innsatte ved Norgerhaven har fått en brosjyre med info om hvordan de skal rette klager til nederlandske myndigheter.

Juss-Buss mener at brosjyren ikke gir tilstrekkelig informasjon.

- Den er på engelsk og er ikke laget spesielt for de norske innsatte. Samtidig gir den for lite konkret hjelp til de innsatte om hvordan de skal gå fram. I Norgerhaven blir norske innsatte henvist til et ukjent og komplisert nederlandsk system, sier Trovik.

Sandlie sier at Kriminalomsorgsdirektoratet har mer informasjonsmateriell under utarbeidelse, som de jobber med å få oversatt fra nederlandsk.

Flere reiser frivillig I dag soner 241 norske innsatte i Norgerhaven.

- Etter nyttår har vi fått en økende andel med søknader. Nå er det helt fullt, opplyste fengselsleder Karl Hillestad til Dagbladet tidligere i mars.

Da den nederlandske TV-kanalen RTV Drenthe besøkte fengselet i slutten av februar kunne de fortelle at stadig flere av de norske fangene overføres frivillig.

- Vi har færre tvangsoverførte innsatte nå enn tidligere. Det er positivt på alle vis, sier Hillestad.

Hele Norges coronakart