Spår munnbind til høsten:

Reagerer på dette: - Jøye meg

Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Smittevernekspert Steinar Westin tenker med skrekk og gru tilbake på Bent Høie og Abid Rajas frisørtimer.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) erkjenner at risikoen for luftsmitte i gitte situasjoner ikke kan utelukkes. Professor i immunologi, Anne Spurkland, tror det kan bli nødvendig med en anbefaling om munnbind i Norge til høsten.

Denne uka advarte 239 forskere WHO om at risikoen for luftsmitte knyttet til spredningen av coronaviruset er større enn tidligere antatt. Advarselen ble framsatt i et åpent brev som ble publisert i fagtidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

- Det er i en bestemt fase av sykdommen at man mener at coronaviruset kan være smittsomt via aerosoler, og det kan skje før man får symptomer. Det er det som gjør dette så utrivelig, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

- Jøye meg

På en pressekonferanse tirsdag erkjente WHO-ekspert Bernadetta Allegranzi at man ikke kan utelukke at luftsmitte spiller en større rolle for smittespredningen enn tidligere antatt. Særlig gjelder dette i befolkede, stengte rom med dårlig ventilasjon.

- Det er helt åpenbart at vi må ta høyde for at forskerne har rett. Det betyr i så fall at vanlig snakking også kan utgjøre smitterisiko, sier Westin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer