Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Spår munnbind til høsten:

Reagerer på dette: - Jøye meg

Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Smittevernekspert Steinar Westin tenker med skrekk og gru tilbake på Bent Høie og Abid Rajas frisørtimer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erkjenner at risikoen for luftsmitte i gitte situasjoner ikke kan utelukkes. Professor i immunologi, Anne Spurkland, tror det kan bli nødvendig med en anbefaling om munnbind i Norge til høsten.

Denne uka advarte 239 forskere WHO om at risikoen for luftsmitte knyttet til spredningen av coronaviruset er større enn tidligere antatt. Advarselen ble framsatt i et åpent brev som ble publisert i fagtidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

- Det er i en bestemt fase av sykdommen at man mener at coronaviruset kan være smittsomt via aerosoler, og det kan skje før man får symptomer. Det er det som gjør dette så utrivelig, sier professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, til Dagbladet.

KLIPP: Bent Høie fikk en klipp da frisørsalongene åpnet igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
KLIPP: Bent Høie fikk en klipp da frisørsalongene åpnet igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
LUFTSMITTE: Coronaviruset kan smitte selv ved vanlig snakking, mener forskere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LUFTSMITTE: Coronaviruset kan smitte selv ved vanlig snakking, mener forskere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jøye meg

På en pressekonferanse tirsdag erkjente WHO-ekspert Bernadetta Allegranzi at man ikke kan utelukke at luftsmitte spiller en større rolle for smittespredningen enn tidligere antatt. Særlig gjelder dette i befolkede, stengte rom med dårlig ventilasjon.

- Det er helt åpenbart at vi må ta høyde for at forskerne har rett. Det betyr i så fall at vanlig snakking også kan utgjøre smitterisiko, sier Westin.

Han trekker fram en spesiell episode.

- Dette fikk meg til å tenke tilbake på da Abid Raja og Bent Høie fikk klippet håret sitt, og det sto frisører bak dem uten munnbind og snakket. «Jøye meg», tenkte jeg. Heldigvis for dem at smittetrykket allerede var så lavt, sier han.

SPÅR MUNNBIND: Smittevernekspert Anne Spurkland tror det kan bli nødvendig å anbefale munnbind i Norge til høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPÅR MUNNBIND: Smittevernekspert Anne Spurkland tror det kan bli nødvendig å anbefale munnbind i Norge til høsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Eksperter om munnbind

Fram til nå har Folkehelseinstituttet (FHI) vurdert at det ikke er grunn til å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for Covid-19. Men dersom forskerne har rett, så kan en av konsekvensene være endringer i anbefalingene om munnbind i Norge.

- Dersom WHO endrer sine vurderinger rundt dette, tror jeg ikke det vil gi så store konsekvenser for Norge. Men dersom vi får områder med utbredt smitte, bør man nok bruke munnbind på all slags kollektivtransport, sier Westin.

Professor i immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, er enig i at smittesituasjonen i Norge ikke tilsier en anbefaling om allmenn bruk av munnbind på nåværende tidspunkt.

- Så lenge smittetrykket er lavt i Norge, tenker jeg at det ikke er noe poeng i å be folk om å bruke munnbind. Jeg vil heller ha allmenn bruk av munnbind hvis smittespredningen øker igjen, og ser ikke bort fra at det kan bli nødvendig med en slik anbefaling til høsten eller vinteren, sier hun til Dagbladet.

STUDIER: David Haymann fra Global Health Programme snakker om utviklingen av luftbåren smitte. Video: AP Vis mer

Vil ha opplæring

Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener at FHI bør lære opp befolkningen i bruk av munnbind i påvente av en ny bølge.

- I begynnelsen var jeg veldig skeptisk til å anbefale allmenn bruk av munnbind, ettersom det øker risikoen for å infisere seg selv. Men ettersom mer og mer tyder på at luftsmitte spiller en rolle i spredningen av coronaviruset, er det viktig at FHI nå benytter mulighetene til å lære opp befolkningen i bruk av munnbind, sa Klein til Dagbladet tirsdag.

- Vi kan forvente en ny bølge til høsten, og da vil jeg anbefale å bruke munnbind eller ansiktsmasker på alle steder hvor folk møtes innendørs.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

Utsatte steder

Dersom luftsmitte utgjør en større risiko for spredningen av coronaviruset enn tidligere antatt, vil steder som fly, tog, busser, restauranter og utesteder være risikoutsatt.

I juni erkjente FHI at effekten av munnbindbruk på offentlig transport og arrangementer med mange til stede, må undersøkes videre. Men hovedkonklusjonen var at de i den nåværende smittesituasjonen ikke vil anbefale allmenn bruk av munnbind.

FHI har hele veien vært av den oppfatning at allmenn bruk av munnbind vil utgjøre en smitterisiko for folk flest, som ikke har blitt opplært i korrekt bruk.

På den andre siden kan bruk av munnbind hindre at man smitter andre, noe som belyses av en ny studie gjennomført av universitetet i Oxford. Den peker på at selv hjemmelagde munnbind har beskyttende effekt for både brukeren og folk rundt.

«Hvis den epidemiologiske situasjonen forverres vesentlig i et geografisk område, bør bruken av ansiktsmasker som et forebyggende tiltak vurderes på nytt», skriver FHI i en vurdering av munnbind.

INSTRUKSJONSVIDEO: Da presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa skulle instruere befolkning i å ta på munnbind gikk det slik. Video: KameraOne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Advarsel

Hovedtrekkene i forskernes advarsel til WHO, er at de mener å ha bevis for at coronaviruset er smittsomt selv gjennom små mengder viruspartikler. Dermed mener de at det også er en fare for at man har undervurdert risikoen for luftsmitte.

Fram til nå har helsemyndighetene kommunisert at Covid-19 hovedsakelig smitter via dråper, som forlater en infisert person ved hosting, nysing og snakking. Slike dråper faller som oftest til bakken innen en meter fra den som snakker eller nyser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!