Friluftsliv:

Reagerer på dette

Brukt toalettpapir har blitt et stort problem i Bymarka i Trondheim, forteller Kjersti Braathen, som nesten har sluttet å gå enkelte steder i nærmiljøet.

DOPAPIR: Problemet med at folk kaster fra seg dopapir i Bymarka i Trondheim har de siste åra eskalert, forteller Kjersti Braathen. Foto: Privat
DOPAPIR: Problemet med at folk kaster fra seg dopapir i Bymarka i Trondheim har de siste åra eskalert, forteller Kjersti Braathen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er åpenbart et behov for litt voksenopplæring, sier Kjersti Braathen til Dagbladet.

Braathen tilbrakte søndagen i Bymarka i Trondheim sammen med barna, der de skulle finne ti orienteringsposter. Opplevelsen ble noe forringet av biter med brukt toalettpapir som lå strødd blant busker og kratt - i det hun beskriver som barnevennlig avstand til turstien.

Det resulterte i et debattinnlegg hos Midtnorsk debatt, der hun kommer med råd til andre turgåere som må på do ute i naturen.

- Problemet har eskalert

- Det er ikke første gang jeg ser dette - problemet har eskalert. Det har aldri vært så ille som nå. Det er stygt, uhygienisk og ugreit, sier Braathen.

Hun bor selv i Bymarka, ved et vann der folk fra hele byen kommer for å bade i sommerhalvåret. Rundt vannet gjør folk sitt fornødne over en lav sko, forteller hun, selv om det ikke er langt til nærmeste offentlige toalett.

- Vi som bor her har nesten slutta å gå dit. Det ødelegger opplevelsen.

Braathen tror og håper at det handler om uvitenhet - at en del nylig har oppdaget naturen og begynt å benytte seg av den, men ikke vet hvordan man bør oppføre seg.

Hun beskriver blant annet at hun ofte finner toalettpapir hengende på busker, som om noen har hengt det der til tørk. Våtservietter er også en gjenganger. I tillegg kan hun finne søppel, et økende antall bålplasser, og tegn på at folk har kuttet ned frisk skog til bruk i bålfyring.

- Det ser rett og slett ut som kunnskapsløshet. Folk vil ut, kose seg og ta fine bilder til Instagram, men kan ikke det praktiske.

Vil åpne for krav til turgåere

Corona-restriksjonene har medført at mange har benyttet seg av naturen i eget nærområde. I Oslo-marka meldte bymiljøetaten om funn av brukt toalettpapir en rekke steder etter fjorårets påskeferie.

- Det er helt vanvittig. Folk har dårlig utekultur for å gå på do. De rydder ikke. Det kan være sjenerende, og det er gjerne på mye brukte steder i Marka, sa seksjonsleder Knut Johansson for bymiljøetaten til NRK.

I landets nasjonalparker har dette vært et problem i årevis.

I 2008 ba daværende fagansvarlig for fjelloppsynene i Statens naturoppsyn i Jotunheimen, Rigmor Solem, turgåere på Besseggen om å skjerpe seg, etter klager over «vel mye dopapir». Siden da har det årlige besøkstallet økt betraktelig.

Solem, som nå er seniorrådgiver med hovedansvar for Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde, sa i fjor sommer til Dagbladet at hun mener det må settes krav til turgåere om å ta med seg alt hjem, dersom problemet øker.

- Det en forsøpling. Alt du legger igjen etter deg er en forsøpling, sa seniorrådgiveren, som råder turgåere til å brenne opp toalettpapiret dersom man ikke har anledning til å ta det med hjem, for eksempel i en pose.

Blir liggende lenge

Kjersti Braathen benytter seg mye av naturen, og er en vant turgåer. Hun oppfordrer folk til å ta med seg toalettpapiret hjem.

Hun har også merket seg at folk ser ut til å bruke dopapir eller våtservietter etter å ha tisset i naturen, noe hun mener er helt unødvendig.

- Jeg tror det vanker en misoppfatning av at dopapir brytes raskt ned i naturen. Det kan godt være, men noe tid tar det, og det er heslig for andre, sier Braathen.

Anne-Mari Planke, leder for natur og friluftsliv i DNT, har tidligere uttalt til Dagbladet at mens avføring i naturen forsvinner raskt, blir dopapir liggende «veldig lenge».

Det er først i nyere tid at DNT har begynt å oppfordre turgåere til å ta med seg toalettpapir hjem, framfor å dekke det til.

- Hvis det er på steder det er mye trafikk, er det ikke tilstrekkelig. Det blir forsøpling ut av det, og ubehagelig for nestemann som kommer til samme sted, sa Planke i fjor sommer.

- Vi råder folk til å gå langt vekk fra stien eller der folk oppholder seg, gjerne ta med en liten spade hvis det passer seg, grave seg et lite hull eller finne plass i bakken og gå på do. Bruk dopapir eller våtservietter, men ta dette med hjem og kast i nærmeste avfallsdunk. Og dekk godt til der en har gått på do, så ikke folk tråkker i det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer