Reagerer på endring: - For seint

Fullvaksinerte Caroline Roland (28) måtte på karantenehotell i mai. Hun mener dagens regelendring kom for seint.

ETTERREGISTRERING: Caroline Roland (28) er glad for at vaksinen hennes nå blir godkjent. Likevel synes hun det kommer alt for seint. Foto: Privat
ETTERREGISTRERING: Caroline Roland (28) er glad for at vaksinen hennes nå blir godkjent. Likevel synes hun det kommer alt for seint. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.43% Første dose: 63.58%

Norge åpner for å etterregistrere coronavaksiner som er tatt i utlandet.

Det betyr at personer som er vaksinert i utlandet nå vil få etterregistrert vaksinen, få grønt coronasertifikat og dermed få unntak fra, eller forkortet innreisekarantene, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

- Skuffende

Det synes Caroline Roland (28) er på tide.

- Det er skuffende at norske myndigheter fram til nå ikke har villet tro på norske borgere i utlandet som sier de har fått vaksine. Systemet i USA fungerer slik at du bare får en lapp ved endt vaksinasjon. Sånn er det bare, forteller Roland til Dagbladet.

Roland (28) har nylig kommet hjem fra USA hvor hun har fullført en master. Hun var fullvaksinert da hun ankom Gardermoen i slutten av mai. Hun er en av de som synes det er veldig bra at man nå kan etterregistrere vaksiner fra utlandet. Hun synes likevel det kommer altfor seint.

Tidkrevende

- Grunnen til at dette ikke har vært åpnet for tidligere, er at det har tatt noe tid å utvikle en egen variabel i SYSVAK for vaksiner som er satt i utlandet, samt å få på plass retningslinjer for selve etterregistreringen, sier statssekretær i helsedepartementet Erlend Svardal Bøe til Dagbladet.

SYSVAK er et landsdekkende elektronisk vaksinasjonsregister som ble etablert i 1995.

- Variabelen er nå på plass, slik at vaksiner satt i utlandet må merkes i registeret og dermed kan skilles fra vaksiner satt i Norge, noe som er viktig for oppfølging av coronavaksinasjonsprogrammet i Norge, forteller Bøe.

Bøe forteller også at vedkommende som kom til Norge fra USA i mai uansett måtte vært på karantenehotell fordi unntaket for fullvaksinerte først kom 3. juni.

Ble syk

Roland hadde en uheldig opplevelse på karantenehotell. Hun har sykdommen cøliaki, noe hun informerte hotellet om så fort hun ankom.

- Dette er ikke en innbilt tilstand, en motediett eller hysteri, men en klinkende klar medisinsk diagnose, fortalte Roland til Dagbladet i mai, og viser til definisjonen av hva cøliaki er, ifølge cøliakiforeningen.

«En person med cøliakidiagnose har et medisinsk dokumentert behov for å ha et 100 prosent glutenfritt kosthold. Hvis ikke blir personen syk».

Allerede første natta på karantenehotell ble Roland syk. Hun hadde magesmerter, kastet opp og sov knapt noen ting. Roland ønsket å tilbringe karantenen hjemme på grunn av sin medisinske tilstand, men ble møtt med motstand. Derfor synes hun etterregistreringen skulle kommet mye tidligere.

Hotellet: - Beklager

Dagbladet har tidligere forelagt Rolands versjon av karantenehotelloppholdet for Ullensaker kommune, hvor karantenehotellet ligger, og spurt om kommunen ønsker å kommentere hennes påstander. De ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.

Hotellet har tidligere beklaget overfor Roland.

- Det stemmer at vi ved enkelte måltider i starten av gjestens opphold dessverre leverte delvis feil mat til henne. Dette beklager vi på det sterkeste, sa Birgit Kjuus ved Thon Hotel Oslo Airport til Dagbladet i mai.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Vi serverer for tiden nærmere 2000 måltider hver dag til våre karantenegjester på Gardermoen, og har gode rutiner for å ivareta alle typer spesialbehov. Vi får gjennomgående svært gode tilbakemeldinger på maten vi serverer, men i dette tilfellet har det dessverre skjedd en glipp, noe vi beklager, fortsetter hun.

Svekket tillit

Hun forstår at det er behov for strenge regler, men tror det er få som ville utnyttet systemet før etterregistreringen kom.

- Jeg har jo ingen grunn til å lyve om vaksinen min siden den var tilgjengelig og veldig enkel å få allerede i Mars. Jeg synes myndighetene skal stole på nordmenn som har bodd i utlandet. Tilliten til norske borgere er lav og veldig skuffende, sier Roland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer