Reagerer på Ernas toppjobb: - Paradoks

Erna Solberg har fått nytt toppverv i utlandet, men Lan Marie Berg stusser fælt over logikken. MDG-toppen håper Høyre-lederen får en åpenbaring i sin nye FN-jobb. - Hun satser på en politikk som er moralsk og økonomisk galskap.

SKEPTISK TIL ERNA-VERV: Lan Marie Berg (MDG) håper at Erna Solberg skal se lyset når hun nå leder klimaarbeid for FN. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKEPTISK TIL ERNA-VERV: Lan Marie Berg (MDG) håper at Erna Solberg skal se lyset når hun nå leder klimaarbeid for FN. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Tirsdag fortalte Dagbladet om Høyre-leder Erna Solbergs nye toppverv i FN. Solberg skal lede arbeidet for å bistå utsatte øystater mot potensielt altomfattende klimaødeleggelser.

- Dette får meg virkelig til å stusse, sier MDG-topp Lan Marie Berg til Dagbladet.

- Solberg sin nye rolle hadde vært mer forståelig om Høyre hadde endret sin oljepolitikk etter at de gikk ut av regjering. Dessverre satser Høyre fortsatt stort på mer produksjon og leting etter olje og gass, selv etter at hennes nye sjef, António Guterres, har sagt at det er moralsk og økonomisk galskap, legger hun til.

Advarer

Erna Solberg pekte i går på at FN-jobben bunnet i et engasjement som hadde gått igjen i hennes politisk gjerning som statsminister i åtte år.

Lan Marie Berg er ikke imponert over logikken.

- Solberg brukte sin statsministerperiode til å dele ut det de sa var rekordmange tillatelser til nye oljefelt samtidig som det ble rekordbillig å investere på norsk sokkel. Det er en politikk som FNs generalsekretær advarer mot dersom vi skal redde de små lavtliggende øystatene, sier Berg.

Erna Solberg har flere internasjonale verv. Hun ble i 2016 utpekt til å lede FNs pådrivergruppe for bærekraftsmålene. Det betyr at hun også leder en gruppe av kjendiser, politikere, næringslivstopper og kongelige.

- Reduserer sjanser for overlevelse

Lan Marie Berg påpeker også at Høyre står for en oljepolitikk som ifølge MDG minsker sjansene for å unngå dramatiske klimaendringer.

- Samtidig som Solberg nå innehar denne rollen fra FN, fortsetter hun å arbeide for en oljepolitikk som reduserer sjansene for disse landene skal forbli beboelige. Det er et paradoks, sier Berg.

Lan Marie Berg sier hun ønsker Solberg «all mulig lykke til i FN-jobben», og håper Solberg skal se klimalyset gjennom dette nye vervet.

- Forhåpentligvis vil vervet få Erna Solberg og Høyre til å forstå hvor mye det haster å endre kurs dersom vi skal klare å bevare en trygg verden for oss, men ikke minst for alle de som bor på verdens lavtliggende øystater,

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer