Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på gratis politikerturer til Taiwan

Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) mener lobbyturene er problematiske.

IKKE FORNØYD MED TURENE: Marit Nybakk (AP). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IKKE FORNØYD MED TURENE: Marit Nybakk (AP). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||20 stortingsrepresentanter har de siste årene latt seg påspandere turer av taiwanske myndigheter. Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) mener lobbyturene er problematiske.

Stortingsrepresentanter som Erna Solberg (H), Karita Bekkemellem (Ap), Per Sandberg (Frp) og Anette Trettebergstuen (Ap) har på 1990- og 2000-tallet vært på uoffisielle reiser til Taiwan - et land Norge offisielt ikke anerkjenner eller har politiske forbindelser med, skriver VG.

- Jeg er veldig forundret. Hvis man lar utenlandske regjeringer sponse reise og opphold, griper man på mange måter inn i norsk utenrikspolitikk. Hvis Mugabe, uten sammenligning for øvrig, hadde begynt å betale norske stortingsrepresentanter, så hadde det vært veldig rart om noen dro, sier Marit Nybakk (Ap), visepresident i Stortingets presidentskap.

Hun vil nå ta opp reisene i presidentskapet for å få en slutt på dem. Ifølge avisen skal den kinesiske ambassaden gjentatte ganger ha klaget på at norske politikere er på uoffisielle besøk i landet.

- Dette er det eneste Taiwan kan gjøre for å ha kontakt med utlandet. For meg var det en nyttig reise for å lære mer om forholdet mellom Kina og Taiwan, sier Trettebergstuen.

- De kjøper seg forståelse og kunnskap hos norske politikere, og de er åpne om at det er derfor de betaler for reiser, sier Høyres Trond Helleland.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media