Reagerer på hemmelig kongebesøk

Østmarkas Venner og Hellerud bydelsutvalg er skuffet over at kong Harald ikke ville møte forskjellige interessegrupper under sitt besøk til Østmarka og Romeriksporten i går. De stoler ikke på at NSB var i stand til å gi kongen et balansert bilde av det omstridte byggeprosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både Østmarkas Venner og Hellerud bydelsutvalg reagerer på at kongebesøket til Østmarka og Romeriksporten i går ble hemmeligholdt for dem.

At bare NSB Gardermobanen fikk framlegge sitt syn på tettingen og konflikten rundt tunnelarbeidet, gir kongen et ensidig bilde, mener organisasjonene.

- Det er veldig positivt at kongen viser interesse for Østmarka. Han er en konge av folket. Men vi er også en del av folket, sier leder i Østmarkas Venner Steinar Saghaug.

Han reagerer negativt på kongehusets begrunnelse for å hemmeligholde besøket, nemlig frykten for at ulike interessegrupper skulle utnytte kongens besøk.

Ikke ett svar

- Ethvert oppegående menneske som har fulgt det som har skjedd i Østmarka, vet at det ikke finnes ett svar, fortsetter Saghaug.

Han mener det hadde vært naturlig at Østmarkas Venner og en del andre brukergrupper av marka hadde fått fortelle kongen sin versjon. Selv om de har et godt samarbeid, eksisterer det en reell uenighet mellom utbygger og brukergruppene, blant annet om de tettemetodene som brukes i innspurten.

Saghaug understreker dessuten at Østmarkas Venner føler seg mistenkeliggjort, ved at kongehuset antyder fare for at interessegrupper skal drive egenmarkering.

- Dialog og samarbeid er vår arbeidsform. De fratar oss en naturlig og iboende respekt for kongehuset. Vi ville aldri brukt et kongebesøk til å demonstrere, framholder Saghaug.

Bydelen reagerer

Også lederen for Hellerud bydelsutvalg, Olav Tønsberg, reagerer på samme måten. Det er ifølge Tønsberg heller ikke i bydelsutvalgsmedlemmenes tanker å drive egenmarkering, men utvalget er opptatt av balansen i den framstillingen kongen får.

Tønsberg mener den reelle uenigheten mellom utbygger og brukergrupper burde fått anledning til å komme fram under kongebesøket. Utvalgslederen er varsom med å kritisere kongen, men spør seg om kongen kan ha fått et dårlig råd.

- Vi representerer tross alt 15.500 mennesker i Hellerud bydel og det er noe uvanlig at kongen ikke treffer dem som er rammet. 70 familier har fått skade på husene sine.

- Vi kunne nyansert bildet. Jeg synes det ville vært naturlig om vi fikk framlegge vårt syn. Det er et veldig stort lokalt engasjement i denne saken, sier Tønsberg.

Også i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) skal det ha vært reaksjoner på at de ikke kjente til kongebesøket på forhånd.

(NTB)

HEMMELIG BEFARING: Kong Harald var på befaring i Romeriksporten i går. Beboerne i området er lei for at de ikke fikk møte ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer