Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IKEA-bråket

Reagerer på Ikea- annonse

Interiørgiganten slår tilbake mot anklager om politisk korrekthet. Per-Willy Amundsen er ikke overbevist.

KRITISK MOT IKEA: Tidligere justisminister Per-Wily Amundsen hisset seg opp over IKEAs julekolleksjon. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KRITISK MOT IKEA: Tidligere justisminister Per-Wily Amundsen hisset seg opp over IKEAs julekolleksjon. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Som folk flest gleder jeg meg til å feire en tradisjonell norsk jul. Men det gjør ikke IKEA. De inviterer oss til å pynte til såkalt «vinterfest», skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen på Facebook onsdag.

Han hadde vært inne på Ikeas nettsider, og hisset seg opp over produktserien «Vinterfest», som inneholder flere julerelaterte varer.

Reaksjonene startet i Danmark da flere danske politikere kritiserte Ikeas navnevalg på sine egne facebook-profiler mandag ettermiddag. Den norske politikeren var rask med å kaste seg med i debatten.

- Svensk politisk korrekthet kjenner ingen grenser, den bør snarest få offisiell status som parodi på seg selv, skriver han i innlegget, der han proklamerer at han og familien ikke skal legge igjen ei krone hos interiørgiganten før jul.

Kort tid seinere kastet nettstedet Resett seg på, og fastslo at Ikea hadde avlyst julehandelen.

Ingenting er avlyst

Jorunn Aamodt, senior kommunikasjonsrådgiver hos Ikea Norge, protesterer derimot kontant mot påstanden:

FORTSATT JUL: Seniorrådgiver i Ikea, Jorunn Aamodt, sier at de fortsatt feirer jul på varehuset. FOTO: IKEA
FORTSATT JUL: Seniorrådgiver i Ikea, Jorunn Aamodt, sier at de fortsatt feirer jul på varehuset. FOTO: IKEA Vis mer

- Nei, vi har absolutt ikke avlyst julehandelen.

Ifølge henne er ikke dette nytt. I flere år har Ikea kalt denne kolleksjonen noe med "vinter", fordi den både inneholder juleprodukter og andre produkter som ikke er koblet til jula.

- I kolleksjonen er også tekstiler og kjøkkenutstyr som kundene bruker utenfor de få ukene som er knyttet til jul. I tillegg har vi disse varene i lager og på nett etter jul også.

Merkelig å selge juletrær i januar

Nå han hører forklaringen blir Amundsen ikke overbevist, og synes det er vanskelig å tro hundre prosent på den forklaringen.

- Det virker underlig at de velger å bruke begrepet «vinterfest» der de fleste ville omtalt det som jul. Vinterfest er et begrep som ingen kjenner til og som ingen bruker i dagligtalen.

Han mener det er fascinerende at man velger å ha en kolleksjon som inneholder rene juleprodukter, for å så omtale den som en vinterfest-kolleksjon.

- Jeg synes for eksempel det er merkelig at de skal selge så mange juletrær, som jeg kaller de da, og ikke «kunstig plante», lenge etter jul. Jeg vil anta at den omsetningen ikke er all verden når vi går inn i et nytt år, og jeg tror ikke det omsettes for så mange juletreføtter i løpet av januar og februar.

Amundsen er også klar over at det er bare kolleksjonsnavnet som ikke nevner ordet «jul», og at de omtales som juleprodukter i beskrivelsene. Han er likevel kritisk til kolleksjonsnavnet.

- Misforståelse

Aamodt skjønner at noen reagerer på grunn av hvordan saken er framstilt av Amundsen, men mener det bare er en misforståelse.

- Jeg vil jo oppfordre de som reagerer til å ta en kikk innom ikea.no og varehuset selv, og se at vi ikke har avlyst jula. Den er like viktig for oss som for kundene, det beror bare på en misforståelse. Vi vil jo at folk skal komme for en hyggelig julehandel hos oss.

- Er dette et forsøk på politisk korrekthet?

- Nei det er det jo absolutt ikke, det er jo bare en misforståelse. Vi har kalt en kolleksjon vinter, og vi feirer og snakker om jul både på nett og i varehus.

- Hva synes dere om at Per-Willy Amundsen skaper debatt om dette?

- Det for stå på hans regning, det vil vi ikke si så mye om.

En liten debatt i en større sammenheng

Amundsen understreker at dette ikke er verdens viktigste sak, men at den er en del av en uheldig utvikling.

- Jeg kommer ikke til å legge noe forslag fram for Stortinget mot Ikea for å få tilbake ordet «jul», men jeg mener det er en liten del av en større debatt som handler om hvordan vi møter nye landsmenn.

Han tror ikke på at det ikke ligger en politisk korrekthet bak kolleksjonsnavnet, og synes det er feil framgangsmåte for å være inkluderende.

- Om man ønsker å være politisk korrekt og tone ned kulturelle markører for å ivareta folk med annen bakgrunn så mener jeg det er feil. Det er feil integreringspolitikk å være uklar på vår kultur for å gjøre folk med en annen bakgrunn en del av vår kultur. Det viser jo en utvikling hvis Ikea velger å tone ned jula og kalle det for vinterfest.

Stort engasjement

I slutten av innlegget spurte Amundsen folket «holder du «vinterfest» eller skal du feire jul i desember?». Ved publisering av denne artikkelen hadde innlegget fått over 1400 kommentarer.

- Det har kommet sterke meldinger fra begge sider. Her er engasjementet sterkt, kanskje litt for sterkt, men jeg mener fremdeles og står for det at det er greit å omtale jula for det heter - nemlig jul.

- Engasjementet som har kommet på innlegget mitt er et stykke unna det jeg hadde forventet. Spørsmålet på slutten var ment med et glimt i øyet, men folk tar det helt ut. Jeg har mottatt meldinger og e-poster med veldig engasjerte mennesker på begge sidene. Det er greit om man kan diskutere uten at det tar helt av.

- Dette var gjort med et glimt i øyet, og de som har reagert har kanskje ikke oppfattet det slik.

- Er det to ting jeg har lært så er det at folk burde vise litt mer hensyn til hverandre i kommentarfeltet, og at nordmenn er utrolig engasjerte når det kommer til jula.

Dropper boikott

Amundsen kommer likevel ikke til å boikotte Ikea, slik det kommer fram i innlegget.

- Der jeg bor, i Harstad, er det ganske langt til Ikea, så det endrer ingenting for min julehandel, ler han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media