Svalbard:

Reagerer på isbre-stunt: – Livsfarlig

En seilevideo fra youtuberen Sam Holmes på Svalbard har skapt sterke reaksjoner. Sysselmesteren kaller handlingen «dumdristig og livsfarlig».

RISIKOFYLT: Det er kommet flere sterke reaksjoner på videoen som viser en seilbåt tett inntil en isbre ved Svalbard. Foto: Skjermdump fra Youtube
RISIKOFYLT: Det er kommet flere sterke reaksjoner på videoen som viser en seilbåt tett inntil en isbre ved Svalbard. Foto: Skjermdump fra Youtube Vis mer
Publisert

Amerikaneren Sam Holmes (28) har de siste åra delt videoer fra mange av sine reiser med følgerne på YouTube. Det er imidlertid én av videoene som har skapt sterke reaksjoner.

13. juli postet Holmes et opptak fra en seilbåttur på Svalbard. Etter å ha seilt helt inntil Nordenskjoldbreen, ser man mannskapet ta fram en øks for å hakke is til drinker.

Det var Seilmagasinet som først omtalte saken.

Videoen er i skrivende stund sett over 75 000 ganger, og har fått mye oppmerksomhet i kommentarfeltet. Mange skriver at de synes det er et tøft stunt, andre stiller seg mer kritisk.

- Galskap, kaller en bruker isbit-stuntet.

- Denne videoen er som en advarsel om ting du ikke bør gjøre mens du seiler, skriver en annen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Sam Holmes for kommentarer i forbindelse med saken. Så langt har Holmes ikke besvart våre henvendelser.

Advarer på det sterkeste

Sysselmesteroverbetjent Stein Olav Bredli opplyser i en kommentar til Svalbardposten at man bør holde god avstand fra enhver brefront.

– Slike hendelser er potensielt livsfarlige og svært dumdristige. Det er heldigvis sjelden Sysselmesteren får melding om slike hendelser, og vi vil advare på det sterkeste å ferdes nærmere brefronter enn minimum fem ganger brefrontens høyde, og ikke mindre enn 200 meter.

En skypumpe raserte en café i Sotsji i Russland 22. juli. Video: Kameraone. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Ovenfor Dagbladet utdyper Bredli at kalving fra isfronter skjer uten forvarsel.

– Dersom man oppholder seg i nærheten ved en kalving, utsetter man seg selv og andre om bord for livsfare. I tillegg utsettes redningspersonell for unødig risiko ved en eventuell redningsaksjon som følge av en ulykke, forklarer han.

Ifølge Store norske leksikon er kalving navnet på prosessen der isblokker løsner fra en isbre, og deretter ender i vannet.

Saftig bot

Mannskapet skal ikke ha skadet seg under seilingen. Enden på visa ble en saftig bot på 24 000 kroner.

Ifølge en pressemelding fra Sysselmesteren på Svalbard har det så langt i sommersesongen vært en økning i straffesaker som handler om ferdselsrestriksjoner.

Dette har resultert i at de har skrevet flere bøter på rundt 20 000 kroner.

UNIKT: Forskere er i ekstase etter at Discovery Chanel fikk et sjeldent innblikk i hvordan spekkhoggere jakter. På bildene dreper de tre spekkhoggerne en tre meter lang hvithai. Video: Discovery Chanel Vis mer

Ifølge Seilmagasinet er det en reell fare for at fallende isbiter kan treffe båten direkte når man seiler tett inntil breen.

Sysselmesteroverbetjent Bredli mener at den risikofylte seilingen i verste fall kunne kostet passasjerene livet.

– Sikkerhetsavstanden på minimum 200 meter er beskrevet i forskrift om fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Denne avstanden er viktig for å redusere risikoen for å bli utsatt for et uhell dersom breen kalver, utdyper han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer