Karantenehotell:

Reagerer på karantene-vedtak: - Må være grenser

Skilte foreldre kan slippe inn i Norge for samvær med barna uten å måtte på karantenehotell. Dette gjelder ikke for franskmannen Florent, som ukependler mellom jobben i Paris og familien i Oslo. Årsak? Han er gift med barnas mor.

REAGERER: - Coronaregler kan være litt firkantet i mange sammenhenger, men det må være grenser. Her griper man inn i retten til familieliv, og det er en kone og to barn som i praksis ikke kan se faren sin, sier leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER: - Coronaregler kan være litt firkantet i mange sammenhenger, men det må være grenser. Her griper man inn i retten til familieliv, og det er en kone og to barn som i praksis ikke kan se faren sin, sier leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Franskmannen Florent, som ønsker å være anonym utover fornavnet, flyttet til Oslo med sin norske kone og to små barn for rundt et år siden. På grunn av jobben som advokat i Paris, som krever at han ofte er til stede i retten, har Florent på nesten ukentlig pendlet mellom leiligheten sin i Paris, og leiligheten han eier sammen med kona i Oslo.

Da han fredag skulle returnere til Oslo for å tilbringe helga og nasjonaldagen sammen med familien, var det imidlertid full stopp i grensekontrollen på Gardermoen.

- Jeg ble veldig overrasket og forsøkte å forklare situasjonen min, men ble fortalt at jeg måtte på karantenehotell, selv om jeg sa at jeg krysset grensa ofte, og gjør det for å tilbringe tid sammen med barna mine, forteller Florent til Dagbladet.

Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at det ville utvannet karanteneunntaket, og økt faren for importsmitte, dersom alle med jobb i ett land og barn i et annet fikk karanteneunntak. Les hele svaret deres lenger nede i saken.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Får ikke sett familien

Florent prøver å være i Oslo med familien nesten hver helg, og blir lenger når jobben tillater det.

- Jeg oppgir normalt min kones personnummer, for å bevise at jeg har en norsk kone og to små barn som bor her, og noen ganger har jeg vist dokumentasjon på at jeg eier en leilighet i Oslo. Det har aldri vært noe problem tidligere, sier han.

FULL STOPP: Etter å ha pendlet mellom Oslo og Paris i flere måneder var det fredag bom stopp for Florent da han ankom Gardermoen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FULL STOPP: Etter å ha pendlet mellom Oslo og Paris i flere måneder var det fredag bom stopp for Florent da han ankom Gardermoen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

På grunn av jobben i Paris har han ikke mulighet til å bli værende på karantenehotell over flere dager. Om det framover kreves at han må på karantenehotell, betyr det derfor at han ikke får sett familien sin.

Ifølge regjeringens regler er foreldre som krysser grensen i forbindelse med gjennomføring av avtalt eller fastsatt samvær, unntatt fra plikten om karantenehotell.

Florent er imidlertid ikke omfattet av dette unntaket, fordi han formelt er bosatt i Paris og er gift med barnas mor.

- Absurd

Franskmannen valgte å klage på vedtaket i en e-post til politiet. I svaret fra en politibetjent ved grensekontrollen på Gardermoen, som Dagbladet har fått tilgang til, står det blant annet:

REGNTUNGT: Raymond Johansen om årets 17. mai og hvordan corona og dårlig vær påvirker årets feiring. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

«Vi skjønner at forskjellen framstår minimal, men unntaket er basert på barneloven. Rettigheter gitt til barn med separerte foreldre for kontakt uavhengig av situasjonen. Barn med gifte foreldre har ikke disse rettighetene i barneloven, og omfattes derfor ikke av unntaket.»

- Det er absurd. Barn med gifte foreldre har færre rettigheter enn barn med skilte foreldre. Oppsummert er det altså bedre å være skilt enn gift om man skal kunne se barna sine, sier Florent, som søndag fikk slippe ut av karantenehotellet for å returnere til Paris.

- Tvilsomme regler

Framover må kona derfor ta med seg toåringen og en baby på åtte måneder til Paris, dersom Florent skal kunne ha samvær med dem.

Han vurderer nå å ta saken til retten.

Leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen kjenner til Florents sak.

- Det er jo merkelig at unntaket ikke gjelder for dem som faktisk lever sammen, men bor som de gjør på grunn av jobben hans. Det gir jo liten mening i seg selv, og jeg mener disse reglene blir tvilsomme når de tolkes i lys av retten til familieliv, som både er grunnlovsfestet og er en menneskerettighet i Europa, sier Wessel-Aas.

Han mener Florent har gode muligheter til å vinne fram, dersom han velger å gå til sak.

- Tida på karantenehotell vil spise opp all den mulige samværstida. Når du sammenlikner hans situasjon med regelen som omfatter separerte eller skilte, virker det uforholdsmessig at han skal rammes på denne måten bare fordi han faktisk er gift, sier Wessel-Aas.

Advokaten mener det må være en tyngre begrunnelse på plass for at slike grep kan tas, og peker på at det må være forholdsmessighet.

- Coronaregler kan være litt firkantet i mange sammenhenger, men det må være grenser. Her griper man inn i retten til familieliv, og det er en kone og to barn som i praksis ikke kan se faren sin, sier Wessel-Aas og legger til:

- Når det er unntak for skilte eller separerte foreldre, vil det være akkurat de samme hensynene her, og myndighetene vil få et problem med begrunnelsen. Dette blir nærmest som om du helt tilfeldig straffes fordi du er gift, og det mener jeg er høyest tvilsomt om ville stå seg i domstolene, om saken blir prøvd der.

- Risiko

Dagbladet har forelagt Florent og Wessel-Aas' uttalelser for Helse- og omsorgsdepartementet.

- Det eksisterer et eget unntak fra innreisekarantenen som skal gjøre det mulig å opprettholde avtalt og fastsatt samvær mellom foreldre og barn, typisk etter et samlivsbrudd, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Tilfeller der en av foreldrene har valgt å pendle til et annet land i en periode for å arbeide, er en annen situasjon, ifølge statssekretæren.

- Vi har blant Europas strengeste innreiserestriksjoner for å forhindre importsmitte. Det er spesielt viktig å hindre nye virusmutasjoner som kan føre til mer alvorlig sykdom og i verste fall være resistente mot vaksiner.

Nettopp derfor er innreisekarantenen og kravet om karantenehotell viktig, framholder statssekretæren.

- Dersom vi skulle la alle som arbeider i et annet land få karanteneunntak fordi de har barn i hjemlandet, ville karanteneunntaket bli utvannet, og faren for importsmitte ville økt. Det er ikke en risiko vi er villige til å akseptere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer