Reagerer på klimademonstrasjon: - Ødelegger debatten

Demonstranter blokkerte inngangen til Stortinget.

PROTESTERTE: Demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion blokkerte fredag inngangen til Stortinget under en klimademonstrasjon. Video: Marie Røssland Vis mer

Demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion blokkerte fredag inngangen til Stortinget under en klimademonstrasjon.

«All grunn til panikk», «Act now» og «Nok prat, ingen flere oljefat», sto det på plakatene til de omkring 100 demonstrantene.

Extinction Rebellion beskriver seg selv som en opprørsgruppe som benytter ikkevoldelig sivil ulydighet for å tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta de beslutninger som er nødvendige for å motvirke klima- og miljøkrisene verden står overfor.

SPERRET UTGANGEN: Klimademonstrantene sperret utgangen til Stortinget. Foto: Lene Westgaard-Halle
SPERRET UTGANGEN: Klimademonstrantene sperret utgangen til Stortinget. Foto: Lene Westgaard-Halle Vis mer

- Ødeleggende

Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle i Energi- og miljøkomiteen sier til Dagbladet at hun mener oppførselen til demonstrantene ødelegger for klimadebatten.

- Jeg er jo selv en klimahippie i Høyre, som er langt over gjennomsnittet opptatt av klima. Men jeg synes måten de oppførte seg på i dag er et eksempel på oppførsel som ødelegger for klimadebatten.

Hun begrunner dette med at de som ikke er så opptatt av klima skremmes bort fra klimadebatten.

- De skriker og sperrer innganger. Voksne folk bør ikke oppføre seg slik. Barna som demonstrerte for klimaet oppførte seg bedre, sier hun.

Westgaard-Halle opplever ikke Extinction Rebellion-demonstrantene som imøtekommende til dialog.

- De var bare interessert i å være opprørske. Barna som har demonstert har vi dialog med. Vi trenger konkrete krav og innspill. Dette var bare lite voksent, sier hun.

- Setback

Ifølge Westgaard-Halle er ingen saker viktigere enn klimasaken.

- Det er derfor dette er så synd. For de av oss som har en normal tilnærming til det, blir dette ødeleggende. Det som skjedde i dag var et setback for klimasaken.

Også Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) reagerer på demonstrasjonen.

- Det er greit å demonstrere, men å sperre parlamentets inngang, bør ikke aksepteres. Det er greit at Stortinget har flere innganger, og jeg lider ingen nød av å måtte gå ut Akersgata, men hvor mange innganger skal vi akseptere at aksjonistene kan sperre neste gang før politiet må gripe inn?, sier han til NTB.

Ikke enig i kritikk

Extinction Rebellion krever at Stortinget må erklære klima- og miljøkrise nå. Stein Leikanger i Extinction Rebellion sier at gruppa ville markere at Stortinget nå tar tre måneder fri – og at det dermed er ytterligere tre måneder til det kan erklæres klimakrise.

- Vi mener norske myndigheter tar for lett på klimakrisen, sier han.

Leikanger synes ikke kritikken fra Westgaard-Halle er riktig.

- Vi lagde ikke noe mer bråk enn andre klimademonstranter. Det som skiller seg ut er at vi sperret inngangen. Politikerne fikk en lapp i hånda der det sto hvorfor de bør erklære klimakrise, sier han.

Han forteller at de sang, holdt appeller og leste dikt. Demonstrasjonen varte fra klokka 11.55 til 17.

Han er ikke enig i at gruppa ikke var imøtekommende.

- Flere politikere snakket med oss. Vi ønsker med glede dialog, sier han.