Reagerer på kobling mellom islam og voldtekter

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) reagerer på at imamer blir bedt om å bidra til å stanse voldtektene i Oslo. - Jeg har aldri sett noen appellere til norske biskoper hvis en nordmann voldtar, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) reagerer på at imamer blir bedt om å bidra til å stanse voldtektene i Oslo. - Jeg har aldri sett noen appellere til norske biskoper hvis en nordmann voldtar, sier han.

Hanssen hadde tirsdag ettermiddag et møte med muslimske religiøse ledere for å diskutere marginalisering og inkludering. Møtet hadde vært planlagt lenge. På bakgrunn av et oppslag i Aftenposten om at innvandrermiljøene må bidra til å forebygge voldtekter, løfter Hanssen en advarende pekefinger.

- Det er like lite kobling mellom voldtektsmann, hvit nordmann og kristendom som det er mellom afrikaner, muslim og voldtektsmann, sier Hanssen.

Leder for Voldtektsutvalget Rita Sletner (V) sier til Aftenposten at det er behov for å jobbe forebyggende i miljøer som er overrepresentert på voldtektsstatistikken. Hun peker spesielt på imamene som er viktige talspersoner i innvandrermiljøene og kan bidra konstruktivt i det forebyggende arbeidet.
Kobles til religion
- Jeg blir veldig redd når hovedutfordringen går til imamene, for da kobles det til religion, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Han sier likevel at en del av innvandrerne i Norge har en kulturell bakgrunn med et kvinnesyn som han mener bør bekjempes.

- Det kvinnesynet er ikke bærekraftig i Norge, men poenget er at det ikke har rot i islam. Vi må ikke gjøre dette til en religiøs sak, sier han.

Hanssen synes ikke det er naturlig å diskutere voldtekt i et forum hvor han møter imamer, selv om menn med utenlandsk opprinnelse er overrepresentert på voldtektsstatistikken.

- Det er personer i Norge som på grunn av arbeidsledighet, psykiske lidelser og traumer etter krigshandlinger står i fare for å bli voldtektsforbrytere, men det synes jeg blir en helt feil innfallsvinkel. Nå har jeg bare sympati og medfølelse med de kvinnene som har vært utsatt for overfall, og er veldig opptatt av at politiet skal få tak i den personen som står bak. Hvis det er en person uten lovlig opphold i Norge, skal han straffedømmes og eventuelt utvises, sier Hanssen.


Overrasket
Iman og leder av Islamsk Råd Senaid Kobilica sier han ble svært overrasket over at imamene ble utfordret i spørsmålet om voldtektene i Oslo.

- Vi imamer er alltid åpne for å bidra og hjelpe hvor som helst. Men jeg vil si til dem som har nevnt oss, at de må være mer konkrete. Hva mener de vi kan gjøre? sier han.

MØTTE IMAMER: Statsråd Bjarne Håkon Hanssen tok imot imam Mohamed Hamdan og imam Noor Ahmad Noor og andre muslimske religiøse ledere tirsdag. Foto: Lise Åserud/Scanpix
MØTTE IMAMER: Statsråd Bjarne Håkon Hanssen tok imot imam Mohamed Hamdan og imam Noor Ahmad Noor og andre muslimske religiøse ledere tirsdag. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Han sier selv at imamene kan kommunisere med folk, men er usikker på hva som forventes av dem.

- Hvis noen vil koble disse umenneskelige gjerninger med islam, er det helt feil og veldig fordomsfullt. Jeg kan ikke forestille meg at noen kan tenke slik, sier han.

(NTB)