VALGKAMP?: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby under valgkampen. Enkelte ansatte ved Steinkjer Voksenopplæring reagerer at hun kommer til Steinkjer i morgen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VALGKAMP?: Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Sverige og den beryktede forstaden Rinkeby under valgkampen. Enkelte ansatte ved Steinkjer Voksenopplæring reagerer at hun kommer til Steinkjer i morgen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Reagerer på Listhaugs Steinkjer-besøk: - Vi har jo fått med oss hva som skjedde i Rinkeby

I morgen reiser Sylvi Listhaug til Steinkjer for å undervise asylsøkere i norske verdier. Ansatte frykter for at kan bli del av et valgkampstunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ankommer Steinkjer Voksenopplæring i morgen, skal hun undervise asylsøkere i «norsk kultur og norske verdier».

At Listhaug kommer på besøk, har enkelte ansatte reagert på. De frykter for at de kan bli en del av et valgkampstunt.

Klubbleder i Utdanningsforbundet i Nord-Trøndelag, Trude Langfjord Hallstrøm, sier til Dagbladet at Listhaug-besøket ble tatt opp på et møte tirsdag.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Se hele den intense innvandringsdebatten: https://www.dagbladet.no/video/1o7kiOitwR8 Vis mer

- Jeg kan bekrefte at de ansatte hadde et møte hvor det ble ytret klare tanker om Sylvi Listhaugs besøk til oss i morgen, sier hun.

- Ytret klare tanker

- Er Sylvi Listhaug uønsket hos flere av de ansatte?

- Det kan jeg ikke si noe om.

Langfjord Hallstrøm sier til Trønder-Avisa at møtet med de ansatte var planlagt, og sier til avisa at hun personlig synes at det er spesielt at de havner midt i valgkampen.

- De sier de kommer for å lære, og så oppfattes det som ren valgkamp. Vi har jo fått med oss hva som skjedde i Rinkeby, og ansatte har selvfølgelig snakka sammen om det, sier klubblederen.

Da Sylvi Listhaug var i Rinkeby i Sverige for en uke siden, fikk hun kritikk for at hun dro til den svenske forstanden for å «studere svenske tilstander». Den svenske migrationsministeren Helene Fritzon avlyste møtet med henne og sa at det var tydelig at «Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen».

ANGRER IKKE: Sylvi Listhaug om Sverige-turen og utspillene. Video: Kristine Sterud / Torun Støbakk Vis mer

- Ikke et stunt

Espen Teigen, rådgiver for Sylvi Listhaug, avviser overfor Dagbladet at ministerens besøk til Steinkjer det er et valgkampstunt.

- Det er helt vanlig at en minister drar på besøk rundt om landet. For eksempel i forrige uke var vi i Larvik. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger i forbindelse med besøket til Steinkjer, både fra rektor ved skolen og ordføreren. Dette er en integreringsminister som besøker et vellykket prosjekt i Steinkjer, og vi er fornøyd med å få til besøket, sier Teigen.

Han sier at Listhaug har vært tydelig på at hun ønsker å besøke integreringsmottakene som ble etablert i september i fjor. I Steinkjer ligger én av mottakene som er en del av et prøveprosjekt som skal teste ut egne modeller for raskere integrering.

Etter besøket i Steinkjer i morgen, går ferden videre til Stjørdal.

- Hva tenker du om kritikken som kommer fra de ansatte?

- De må si det de vil. Jeg tror det er partipolitisk overbevisning. Det må de få ha. Det er uansett hyggelig når en statsråd kommer på besøk. Vi er ute etter å lære hvordan de har fått til integreringen og hvordan det går med dem. Det er positivt, uansett om det er uka her eller neste uke. Den eneste grunnen til at vi er der, er fordi Listhaug ønsker det, sier Espen Teigen.

- Måtte skje nå

Til Trønder-Avisa sier imidlertid rektor ved Steinkjer Voksenopplæring, Eva Løe, at møtet måtte skje om kort tid.

Løe foreslo overfor Justisdepartementet de kunne komme i oktober, men de ville det annerledes.

- Så fikk jeg tilbakemelding om at det måtte skje nå, enten i forrige uke eller nå. Da sa jeg at dette er i orden, sier rektoren, som også sier at hun ikke har blitt kontaktet av ansatte i forbindelse med besøket.