Corona i Norge:

Reagerer på munnbind-nytt: - Viktigste tiltaket

Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo kommune nå opphever påbudet om bruk av munnbind.

REAGERER: Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo nå fjerner påbudet om munnbind. Foto: USN
REAGERER: Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo nå fjerner påbudet om munnbind. Foto: USN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruk av munnbind har vært en het diskusjon de siste 16 månedene.

I pandemiens tidligste fase, advarte Folkehelseinstituttet (FHI) mot smitterisiko knyttet til munnbind, mens det den siste tida har vært en sterk anbefaling om munnbindbruk - og noen steder også et påbud.

I hovedstaden har det lenge vært påbud med bruk av munnbind, både i butikker, på kjøpesentre, treningssentre, kafeer, barer og på kollektivtransport.

Tirsdag kom nyheten om at byrådet fjerner dette påbudet alle steder utenom på kollektivtransport og i taxi. Det får professor i smittevern og mikrobiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, til å reagere.

- Viktigste virkemiddelet

- Munnbind reduserer risikoen for infeksjon, og er et av de viktigste tiltakene for å kontrollere spredningen av viruset. Jeg anbefaler alle å bruke det, selv om det ikke lenger er påbudt.

Klein mener at den relativt lave vaksinedekningen i Norge er en av de viktigste årsakene til å fortsette å bruke munnbind.

- Vaksinene beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, men først etter andre dose. Fram til 80 prosent av den norske befolkningen er vaksinert, må vi fortsatt være forsiktige. Det å oppheve munnbindpåbudet nå, før flertallet av Osloborgerne er vaksinert, er bare én ting: en valgkamp med innbyggernes helse, sier han til Dagbladet.

LETTELSER: Raymond Johansen og resten av Oslo-byrådet presenterte tirsdag 15. juni store lettelser i coronarestriksjonene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

- Derfor bør vi fortsette med smitteverntiltak en stund til, fortsetter han.

Også lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, synes det er tidlig å lette på bruken av munnbind.

- Gjenåpningen går fort, og det kan føre til økende smitte. Personlig synes jeg vi bør fortsette med munnbind en stund til. Nå har jo folk også blitt vant til det, sier han til Dagbladet og legger til at han tror mange fremdeles vil bruke munnbind på offentlige steder i hovedstaden.

Kan ikke sammenliknes med Danmark

Natt til torsdag ble det inngått en politisk avtale om ytterligere gjenåpning av Danmark, hvor det blant annet ble lempet på kravet om munnbind.

- Vi kan ikke sammenlikne oss med Danmark. Danmark og de fleste andre landene i Vest-Europa har kommet mye lengre enn oss hva gjelder vaksinering. I Danmark har nesten 55 prosent av befolkningen fått første vaksinedose, og 31 prosent er fullvaksinerte. I Norge har 38 prosent fått første dose, mens bare 21 prosent av innbyggerne har fått begge dosene, sier Klein.

Han fortsetter:

-Vaksinerte mennesker er beskyttet mot alvorlig sykdomsprogresjon, men det er ikke mennesker uten immunitet eller uten fullstendig vaksinasjon. Dette handler først og fremst om tredjepartsbeskyttelse, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer