Corona i Norge:

Reagerer på munnbind-nytt: - Viktigste tiltaket

Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo kommune nå opphever påbudet om bruk av munnbind.

REAGERER: Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo nå fjerner påbudet om munnbind. Foto: USN
REAGERER: Smittevernekspert Jörn Klein er kritisk til at Oslo nå fjerner påbudet om munnbind. Foto: USN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bruk av munnbind har vært en het diskusjon de siste 16 månedene.

I pandemiens tidligste fase, advarte Folkehelseinstituttet (FHI) mot smitterisiko knyttet til munnbind, mens det den siste tida har vært en sterk anbefaling om munnbindbruk - og noen steder også et påbud.

I hovedstaden har det lenge vært påbud med bruk av munnbind, både i butikker, på kjøpesentre, treningssentre, kafeer, barer og på kollektivtransport.

Tirsdag kom nyheten om at byrådet fjerner dette påbudet alle steder utenom på kollektivtransport og i taxi. Det får professor i smittevern og mikrobiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, til å reagere.

- Viktigste virkemiddelet

- Munnbind reduserer risikoen for infeksjon, og er et av de viktigste tiltakene for å kontrollere spredningen av viruset. Jeg anbefaler alle å bruke det, selv om det ikke lenger er påbudt.

Klein mener at den relativt lave vaksinedekningen i Norge er en av de viktigste årsakene til å fortsette å bruke munnbind.

- Vaksinene beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, men først etter andre dose. Fram til 80 prosent av den norske befolkningen er vaksinert, må vi fortsatt være forsiktige. Det å oppheve munnbindpåbudet nå, før flertallet av Osloborgerne er vaksinert, er bare én ting: en valgkamp med innbyggernes helse, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer