Reagerer på Norges Russland-grep

Samtidig som tusenvis av russere forsøker å flykte fra Russland i frykt for å bli sendt til krigen i Ukraina, strammer EU og Norge inn på visumreglene. Det skaper sterke reaksjoner.

REAGERER: Norsk-russiske Polina Vorobeva reagerer på at Norge har opphevet visumavtalen med Russland. Foto: Privat
REAGERER: Norsk-russiske Polina Vorobeva reagerer på at Norge har opphevet visumavtalen med Russland. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Helt siden Russlands president Vladimir Putin beordret en ytterligere militær mobilisering til krigen i Ukraina onsdag forrige uke, har trafikken ut av landet skutt fart.

Bare minutter etter at presidenten kunngjorde at 300 000 nye soldater vil sendes til frontlinjene, ble flybilletter ut av landet revet vekk og køene ved grenseovergangene lange.

Samtidig som tusenvis av reservestyrker forsøker å flykte fra Russland, strammer europeiske land inn. Torsdag - dagen etter at Putin varslet delvis mobilisering - opphevet norske myndigheter visumavtalen med Russland. Norge følger dermed EU som fattet en tilsvarende beslutning tidligere denne måneden.

Beslutningen, som gjør det vanskeligere for russere å dra til Norge, får norsk-russere til å reagere sterkt.

- Bekymret

I Russland kan man nå bli straffet i opptil 15 år om man nekter å bli innrullet i krigen. Blant russerne som forsøker å rømme landet, er derfor også personer som ifølge Putin er «tjenestepliktige».

Etter at Norge midlertidig opphevet visumavtalen med Russland, vil de vanlige reglene om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid gjelde for russiske borgere, i stedet for de forenklede reglene i visumfasiliteringsavtalen, skriver UDI på sine hjemmesider.

Det betyr at det ikke er umulig for russiske borgere å komme inn i landet, men at det blir vanskeligere enn tidligere. Det reagerer norsk-russiske Polina Vorobeva (20) sterkt på.

- Det er veldig bekymringsfullt å tenke på at Norge - som er et av Russlands grenseland - opphever visumavtalen akkurat nå, når uskyldige mennesker som ikke har lyst til å krige trenger hjelp til å flykte, sier hun til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Dette kan få veldig alvorlige konsekvenser for russiske borgere, som bokstavelig talt er stengt inne i landet og som må velge mellom å delta i krig eller havne fengsel. Sånn jeg ser det vil dette bare føre med seg negative konsekvenser: Russiske borgere, som ikke vil delta i krigen, vil bli tvunget til Ukraina fordi de ikke kunne flykte. Samtidig kan det påvirke russernes oppfatning av Vesten, og underbygge den russiske propagandaen om at «Vesten hater dem» og er «imot Russland».

Justis- og beredskapsdepartementet skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Som Schengen-partner er Norge forpliktet til å følge EU/Schengens felles visumregelverk og praksis. På samme måte som da Norge inngikk en visumfasiliteringsavtale med Russland som tilsvarte EUs avtale, er det forventet at Norge følger EUs beslutning og midlertidig opphever den norske avtalen.

- Eventuelle asylsøknader vil bli vurdert opp mot vilkårene i utlendingsloven § 28 og våre internasjonale forpliktelser som kan gi rett til beskyttelse og returvern dersom utlendingen kan risikere forfølgelse eller står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, skriver de videre.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det siste vi trenger

Mobiliseringen i Russland og en mulig utreisenekt for russiske borgere øker risikoen for ulovlig grensepassering på den norsk-russiske grensa utenfor grenseovergangen på Storskog.

- Vi kan stenge grensa på timers varsel, sier justis- og beredskapsminster Emilie Enger Mehl (Sp) til Dagbladet fredag.

Prosjektleder i Menneskerettighetsakademiet og talsperson i den norsk-russiske foreningen «SmåRådina: for demokrati i Russland», Evgeniya Khoroltseva, mener at opphevelsen av visumavtalen ikke nødvendigvis er veldig problematisk sånn situasjonen er i dag. Men hun trygler myndighetene om å holde grenseovergangene åpne.

- Tusenvis av russiske borgere ønsker å reise ut av Russland nå, spesielt unge menn som risikerer å bli sendt til Ukraina. Det er snakk om mennesker som ikke støtter Putins krigføring. De vil verken krige, drepe eller risikere eget liv. Men jeg tror ikke at menneskene som er på flukt fra Putins tvangsmobilisering kommer til å søke om visum fordi det vil føre til at de blir oppdaget. De vil gjøre alt de kan for å unngå myndighetene, sier hun til Dagbladet.

STYREMEDLEM: Evgenyia Khoroltseva i foreningen SmåRådina. Foto: Nina Hansen / dagbladet
STYREMEDLEM: Evgenyia Khoroltseva i foreningen SmåRådina. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Hun utdyper:

- Personene som risikerer å bli tvangsmobilisert til Ukraina har alle ulike bakgrunner, og noen av dem har allerede Schengen-visum. Men dersom Norge følger etter andre land og beslutter å stenge grensen for russiske borgere med turistvisum, vil det gjøre det veldig vanskelig for dem som prøver å slippe unna mobiliseringen.

Hun mener derfor at det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe russiske borgere som vil unnslippe Putins krigføring, er å holde grenseovergangen åpen.

- De trenger hjelp nå, og vi har et ansvar. Etter at flere land nå har stengt grensene for russere, er Norge et av få alternativer. Vi burde gi disse menneskene en mulighet til å unnslippe krigen. Stengte grenser er det siste vi trenger nå, sier hun og fortsetter:

- Dersom vi stenger døra for russere som risikerer å bli tvangsmobilisert, sender vi dem i realiteten til Ukraina for å krige. Det er ikke gunstig for noen dersom tusenvis av russere mobiliseres til Ukraina. Det vil bare føre til en forlengelse av krigen og mer død.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer