Reagerer på ny form for egosex

- Seksuell narsissisme, sier sexolog.

SOLONYTELSE: Angel er en av femten kropper av gummi og stål som selger sex i Dortmund, der Dagbladet nylig slapp til som første norske medie på innsiden av et sexdukkebordell. Kundene oppgir at de kan miste alle hemninger når de har sex med dukka, nettopp fordi de ikke trenger å bry seg om partneren har det godt. Foto: Agnete Brun
SOLONYTELSE: Angel er en av femten kropper av gummi og stål som selger sex i Dortmund, der Dagbladet nylig slapp til som første norske medie på innsiden av et sexdukkebordell. Kundene oppgir at de kan miste alle hemninger når de har sex med dukka, nettopp fordi de ikke trenger å bry seg om partneren har det godt. Foto: Agnete BrunVis mer

- Med ekte damer må han alltid være så oppmerksom. Med dukka kan han slappe helt av og miste alle hemninger. Han trenger ikke å bry seg om damas behov. Han kan fokusere på seg selv og det som er godt for bare ham.

Dette forteller innehaver Evelyn Schwartz på Bordoll, et bordell for sexdukker i Dortmund som Dagbladet har besøkt i en unik innsidereportasje, om en av stamkundene sine.

Mannen opplever å få sitt livs beste orgasmer i intimt samvær med «drømmedama» av gummi og metall nettopp fordi hun ikke snakker stort, eller er i stand til å føle eller tenke.

EGOSEX: Sexolog Bente Træsen mener dukkesexen kan minne om det faglitteraturen kaller "seksuell narsissisme". Det handler om jeg, meg og mitt. Foto: Christian Roth Christensen
EGOSEX: Sexolog Bente Træsen mener dukkesexen kan minne om det faglitteraturen kaller "seksuell narsissisme". Det handler om jeg, meg og mitt. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

En ny type seksualitet

Sexolog Bente Træen reagerer med bekymring på denne nye formen for tilfredsstillelse som nå er til salgs over store deler av Europa - også på liknende dukkebordeller i Barcelona, Paris, Torino, Helsinki, London, Wien og til og med i den danske småbyen Viby.

Hun mener vi står overfor en ny type seksualitet:

- «Seksuell narsissisme» kalles det i faglitteraturen. For ham som bruker dukka, for det er vel helst menn, handler det om å dyrke seg selv og sin egen nytelse. Det er jeg, meg og mitt, sier Træen.

Oralt, vaginalt og analt

På tyske Bordoll har alle de 15 dukkene navn og individuelt utseende. De er mer etterspurte og tjener inn mer penger enn sine levende kollegaer, som jobber i en annen del av samme bygning.

Etter at kunden har tilfredsstilt seg oralt, vaginalt og analt med ei utvalgt dukke på et rom, vaskes og desinfiseres sexarbeideren før den er klar for nestemann.

Innehaver Evelyn Schwartz mener at dukker snart vil være en del av de fleste menneskers sexliv.

- Menneskelig interaksjon går jo i den retningen. Vi chatter, vi sender meldinger, vi er på Facebook, vi er sammen uten å møtes. Sex med dukker er bare en videreføring. Vi søker mot relasjoner som er enkle og raske, sier hun i reportasjen.

Når Dagbladet konfronterer folk på gata i Oslo med det tyske bordellets meny over kropper til å ligge med, spenner reaksjonene fra «helt sjukt» og «motbydelig» til «hvis jeg blir desperat nok, så kanskje...».

SEXDUKKER: Regnes det som utroskap å dra på et dukkebordell for sex? Dagbladet har spurt folk på gata. Reporter: Trude Lorentzen. Video: Mariann Habbestad. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/magasinet/pa-innsiden-av-sexdukkebordellet/71072466 Vis mer

Nesten-kjæreste

Psykolog Peder Kjøs har skrevet om bruk av sexdukker i boka «Berøring».

- For noen er dukkene et sexleketøy på linje med en dildo. Andre skaffer seg dukke som substitutt for noe de mangler i livet, ja, nesten som en kjæreste. De gir dukka personlighet og lever med den, sier han.

- Kan det være usunt?

- Dukker som forestiller voksne er i seg selv ikke ødeleggende for seksualiteten, så lenge det ikke er dukkens passivitet som tiltrekker, da. I så fall kan det minne om, tja, en slags nekrofili, sier Kjøs.

FORDOMSFRI: Psykolog Peder Kjøs sier at han i utgangspunktet ikke har fordommer mot sexdingser av ulike slag. Ei dukke i helfigur vil likevel føles merkelig for ham personlig. Foto: Astrid Waller
FORDOMSFRI: Psykolog Peder Kjøs sier at han i utgangspunktet ikke har fordommer mot sexdingser av ulike slag. Ei dukke i helfigur vil likevel føles merkelig for ham personlig. Foto: Astrid Waller Vis mer

Bruk av Oppblåsbare Barbara og tidligere generasjoner av «sjømannsbruder» har vært sett på som litt stakkarslig, påpeker Bente Træen.

- Men vår tids sexdukker kan kanskje ha et element av spenning ved seg også. De representerer noe nytt, et kick, tror hun.

Utro?

Kundene på dukkebordellet Dagbladet har besøkt mener de er mindre utro mot ektefellen hjemme når de kjøper sex av ei dukke fremfor en levende prostituert.

Bente Træen er uenig.

- De fleste vil oppleve det som et svik hvis kjæresten foretar seg noe seksuelt med en annen person, også ei dukke. Man får inntrykk av å ikke være nok. Det er sårt, sier den norske sexologen.

- Ville du akseptert at mannen din lekte seg med dukker?

- Nå er jeg skilt, men hvis han jeg var gift med hadde spurt, ville jeg sagt nei. Monogame forhold kjennes riktig for meg.

Også psykolog Peder Kjøs stusser over dukkenes sexappell:

- Det er nok ikke noe for meg. Det er egentlig litt rart, jeg har ingen fordommer mot sexdingser av ulike slag, men ei dukke i helfigur, det tror jeg ville føles ganske merkelig, sier Kjøs.

DRÅPEN SOM FÅR BEGERET TIL Å RENNE OVER: Cecilie Kjensli er ekspert på sexleketøy og vil ikke vært nådig hvis mannen hennes tyr til dukke.
DRÅPEN SOM FÅR BEGERET TIL Å RENNE OVER: Cecilie Kjensli er ekspert på sexleketøy og vil ikke vært nådig hvis mannen hennes tyr til dukke. Vis mer

For tapere

Cecilie Kjensli, tidligere Cupido-redaktør, er Norges fremste sexleketøyekspert.

- Sexdukker er for tapere og utdrikningslag, så det er ingen grunn til bekymring og forargelse, sier hun.

- Skulle du oppdage at mannen din har vært å tømt seg i ei dukke, så kan du anse det som dråpen som får begeret til å renne over, og bare være glad for at endelig er det dårlige forholdet du er i slutt.

De nye sexarbeiderne som alltid holder kjeft og aldri sier nei.

Les saken