- VILLE HATT KONTROLL: Krf-politikern Einar Holstad mener politiet ville hatt bedre kontroll med helikopteret plassert over Utøya.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- VILLE HATT KONTROLL: Krf-politikern Einar Holstad mener politiet ville hatt bedre kontroll med helikopteret plassert over Utøya. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Reagerer på politiets helikopterpåstander

Oslo-politiet mener at politihelikopteret ikke ville gjort noen forskjell under terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krf-politikeren Einar Holstad hevder på sin side at politiet vil hatt «stålkontroll» med helikoptret på plass over Utøya.

Holstad var i 2002 saksordfører for Stortingets vedtak om å anskaffe politihelikopteret og kaller det «tragisk» at politiet avviser at det kunne ha gjort en forskjell, skriver Dagsavisen.

- Jeg har vært tilbakeholden med kommentarer så langt. Men Oslo-politiets påstander om politihelikopterets kapasiteter er ikke sanne og bør ikke få stå uimotsagt, sier Einar Holstad.

Han viser til at helikopteret er den best utstyrte maskinen i hele Europa, og mener det ikke finnes noen bedre operativ plattform.

- Jeg har selv vært med å beskrive hvilke krav som stilles til helikoptertjenesten. Kamerautstyret om bord kan lese registreringsskilt på en avstand av 5 kilometer, i en høyde på halvannen til 2 kilometer. Mannskapet ville hatt stålkontroll hvis de hadde nådd Utøya tidsnok, sier han.

Holstad mener at driften av politihelikopteret slik det er nå, er i strid med stortingsvedtaket fra 2002.

- Vedtaket er veldig klart. Jeg skrev ordrett at tjenesten skulle være døgnbemannet og landsdekkende. Det er ikke oppfylt, sier Holstad, som mener regjeringen har sviktet i å følge opp med tilstrekkelige midler til driften av helikopteret og at det er urimelig at Oslo-politiet skal dekke driften av en landsdekkende tjeneste med sitt eget lokale budsjett.

(NTB)