Knivangrepet på Bislett:

Reagerer på politikjøringen: - Kunne spart liv

Tre ganger prøvde politibilen å kjøre ned knivmannen på Bislett. - Politiet burde å ha gått ut av bilen tidligere, sier beredskapsforsker.

ANGREP: Mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett i Oslo tirsdag 9. november er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd. Dette var hans ferd i Thereses gate. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann uten sko med bar overkropp, ble sett løpende rundt på Bislett i Oslo med en stor kniv i hånda klokka 08.57 tirsdag.

Videoopptak fra tilfeldige vitner viser politibilen som kjører tett opptil mannen i Thereses gate, rett utenfor flere butikker og forbipasserende.

Knivmannen stiller seg der etter opp rett foran politibilen.

I filmen hører man motoren ruse. Fem sekunder seinere kjører politibilen rett på knivmannen, som fyker flere meter framover. Noen sekunder seinere prøver politiet enda en gang å kjøre på mannen, som så vidt klarer å kaste seg inn til siden.

Det går 30 sekunder fra første til siste forsøk, uten at politibetjentene går ut av bilen.

- De kunne gjort dette mer kontrollert og det kunne fått et annet utfall. Liv kunne vært spart, sier forsker og professor i pedagogikk Glenn-Egil Torgersen, ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

MØTTE VEGGEN: Det tredje forsøket på å kjøre ned knivmannen endte i krasj. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTTE VEGGEN: Det tredje forsøket på å kjøre ned knivmannen endte i krasj. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Overraskende god tid

Beredskapsforskeren setter spørsmålstegn ved hvorfor politiet satt i bilen hele tiden, heller enn å gå ut og uskadeliggjøre personen.

- Det gikk ganske fort?

- For utrente, folk flest, så kan det se raskt ut, men i den operative verden med trente folk i Forsvaret og i politiet, så er dette overraskende god tid.

Torgersen mener politiet har for lite trening i mentalt kamptankegang, såkalt «Combat mindset».

- Det handler om å lese en situasjon kjapt, med riktig bruk av kommunikasjon og å finne den beste løsningen med minst mulig skadelige konsekvenser. Både for de involverte og eventuelle andre i området.

Forskeren vil helst uttale seg på generelt grunnlag, men han synes konsekvenstenkningen i hendelsen er bekymringsfull.

- En person ble jo drept her. Hadde man vært raskere ute, så kunne man spart liv. Det dreier seg ikke om etterpåklokskap, men om pedagogikk for uforutsette hendelser.

Torgersen sier en slik hendelse fører til mange læringspunkter, noe han regner med vil bli nøye analysert av både politi og etterforskere.

NÆR: Da Sven Håvard Berg så mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett tok han opp kamera. Video: Tipser. Laget av Anton Lier og Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Kunne ha eskalert

- Hva mener du politiet burde ha gjort annerledes?

- Hadde man gjort som man hadde trent på, satt vedkommende ut av balanse etter den første påkjørselen, så stormet ut av bilen og angrepet mannen mens han lå nede - så kunne det endt med skrubbsår.

Etter to forsøk på å kjøre ned knivmannen på gata, så det ut som politibilen prøvde en siste gang. Det endte med at bilen krasjet rett inn i veggen ved Bislett blomster, mens 33-åringen kommer seg unna.

Rett etterpå blir døra til førersiden åpnet og det ser ut som om mannen går til angrep på politibetjenten.

Så hører man seks skudd avfyrt.

Torgersen har forsket på «uforutsette hendelser» i 15 år og mener dette scenarioet kunne eskalert ytterligere.

- Ettersom politiet ble sittende i bilen, kunne vedkommende sprunget videre og vært en større fare for allmennheten. Her kunne det fått enda større konsekvenser, sier forskeren.

UENIGE: Professorkollegaene Glenn-Egil Torgersen og Ole Boe har ulike oppfatninger av hvordan politiet burde ha agert under politiaksjonen på Bislett. Foto: Jan-Henrik Kulberg/USN
UENIGE: Professorkollegaene Glenn-Egil Torgersen og Ole Boe har ulike oppfatninger av hvordan politiet burde ha agert under politiaksjonen på Bislett. Foto: Jan-Henrik Kulberg/USN Vis mer

- Flaks

- Flere mener nok at politiet har avverget et farlig angrep?

- Ja, med litt flaks så har de gjort det. Dersom flere hadde møtt vedkommende, så vet man ikke hva som kunne ha skjedd. Sannsynligheten for at noen hadde blitt skadet er jo der, sier Torgersen.

Han tilføyer:

- Men det kan være at politiet så det og tenkte at her er det bare å vente ut, så forsøke å bruke bilen som rambukk. Ut fra videoene er det tilsynelatende ikke gjort forsøk på muntlig kommunikasjon med gjerningsmannen. Stemmeleie og bestemte ord og uttrykk, bør normalt prøves, selv i tidskritiske situasjoner.

Torgersen understreker at det er de som er i situasjonen som har det beste situasjonsbildet. Derfor mener han at alle må unngå spekulasjoner.

Kollega og professor ved USN, Ole Boe, mener situasjonen ble håndtert helt riktig fram til et visst tidspunkt.

- Å bruke bilen som våpen er helt greit og et godt valg. Det er ufarlig for politibetjentene og farlig for gjerningsmannen. Det kunne potensielt vært farlig for andre rundt, men det var det ikke, sier Boe.

Han har sammen med Torgersen forsket på politiets evne til å håndtere krisesituasjoner, men ser hendelsen i et litt annet lys.

- Det finnes mange scenarioer. Politiet valgte å sitte i bilen, noe som nok var det tryggeste og den raskeste handlingen de kunne gjort der og da. Så det støtter jeg, sier Boe.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund for den avdøde mannen på Bislett tirsdag kveld. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Ikke så mye valg

Professoren hyller politibetjentenes håndtering av situasjonen helt fram til etter den andre påkjøringen, hvor døra til passasjersiden ble åpnet.

- Vi vet ikke om det var politiet eller gjerningsmannen som åpnet døra, men dersom det var politiet, så var det kanskje ikke så taktisk smart med tanke på den korte avstanden til gjerningsmannen.

Boe mener taktisk plassering har mye å si i slike pressede situasjoner og at det i dette tilfellet var fornuftig å plassere bilen imellom knivmannen og andre personer i nærheten før politiet kjørte på gjerningsmannen.

Å skulle gå ut av bilen i en presset situasjon, er ifølge forskeren, helt avhengig av distansen til gjerningsmannen. Noe han sier det er forsket mye på.

- På sju meter eller kortere, så rekker man ikke alltid å trekke våpen for å skyte og da er det ikke sikkert at han hadde blitt truffet før man selv blir skadet, sier Boe.

Han er usikker på om denne sjumeters regelen blir brukt av politiet, men mener liknende vurderinger kan ligge til grunn for at politiet ikke gikk ut av bilen på et tidligere tidspunkt.

- Det kan også trigge en skyteepisode, som man ikke ønsker i utgangspunktet. Det er noe med taktiske vurderinger og situasjonsbevissthet. Det er lett å kritisere i etterkant, men det er ingen lett oppgave for de som står i det, sier forskeren.

Etterforsker saken

Gjerningsmannen døde seinere av skuddskadene, mens en av politibetjentene havnet på sykehus. Omfanget av skadene er ikke kjent.

Dagbladet har lagt fram all kritikken for Oslo politidistrikt. I en e-post svarer politiinspektør Johan Fredriksen:

- Vi registrerer at det er en rekke eksperter som ytrer seg ut fra hva som har vært tilgjengelig informasjon i media om hendelsen. Dette gir selvsagt ikke et helt og fullt bilde av hva som faktisk skjedde og hvilke handlinger politiet både forsøkte og faktisk iverksatte.

- Detaljer i dette kan vi ikke går inn i før Spesialenheten har etterforsket saken, sier Fredriken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer