Avdøde Hans Gaarders familie:

Reagerer på pressedekningen

Familien til Hans Gaarder (60), som tirsdag ble funnet død i hjemmet sitt på Gran, reagerer på pressedekningen etter dødsfallet og at han er identifisert.

FRONTFIGUR: Hans Gaarder (60) har frontet en rekke kontroversielle aksjoner. Her fra Oslo i 2014, under en demonstrasjon i regi av «Oslo Chemtrails», som hevder befolkningen blir manipulert av kondensstripene man ser etter fly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRONTFIGUR: Hans Gaarder (60) har frontet en rekke kontroversielle aksjoner. Her fra Oslo i 2014, under en demonstrasjon i regi av «Oslo Chemtrails», som hevder befolkningen blir manipulert av kondensstripene man ser etter fly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I en uttalelse til NTB lørdag skriver de at identifiseringen med navn og bilde har vært en stor tilleggsbelastning.

Gaarder, som var en profilert stemme i det norske konspirasjons- og antivaksinemiljøet, var smittet av covid-19 da han ble funnet død. Smittevernmyndighetene i Gran har sagt at mannen skal ha hatt betydelige symptomer i to uker før han døde. Coronasmitten ble bekreftet etter at han døde.

Visste han var syk

Familien hadde oppfordret Gaarder til å oppsøke helsehjelp, men opplyser at han ikke ville ha det.

- Nære familiemedlemmer var klar over at mannen var syk. Han ble oppfordret til å søke helsehjelp, men det ville han ikke. Siste telefonkontakt var mandag kveld. Det ble rutinemessig tatt en covid-19-test, som viste seg å være positiv, skriver familien i uttalelsen.

- Mannen ble rammet av sykdom, dessverre med dødelig utgang. Obduksjonsrapporten vil gi svar på hva han døde av, står det videre.

Kommunen har opplyst at 60-åringen i slutten av mars hadde arrangementer i hjemmet sitt i strid med smittevernreglene. Familien skriver at den tar avstand fra disse bruddene.

SERTIFIKAT: Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad om coronapass. Video: Dagbladet TV. Programleder: Jenny Emilie Aas Vis mer

Fornektere

Kommuneoverlege Are Løken i Gran uttalte til avisa Hadeland at Gran kommune vil anmelde arrangementet til politiet. Hans kollega i nabokommunen Jevnaker, kommuneoverlege Marthe Bergli, sa at smittesporingsarbeidet etter arrangementet var krevende ettersom mange av de berørte fornekter at corona finnes.

Familien skriver at de går ut som de gjør for å roe ned spekulasjonene rundt 60-åringen og dødsfallet.

- Familien ber om ro og ønsker ikke å si noe mer utover denne uttalelsen. Vi ønsker verdighet rundt dødsfallet og sorgprosessen vi skal gjennom, skriver den.

Profilert

Gaarder har i en årrekke vært en av Norges mest profilerte konspirasjonsteoretikere, gjennom blant annet nettstedet Nyhetsspeilet, foredrag og sosiale medier.

Nyhetsspeilet bekreftet fredag selv at Gaarder er personen som Gran kommune på Hadeland opplyser døde med covid-19 tirsdag. Men nettstedet avviser at coronaviruset er dødsårsaken.

«Hans siste ettermæle er en falsk nyhet», konstaterer nettstedet - hvor Gaarder selv har publisert en rekke artikler hvor han avviser så vel coronapandemien som vaksinering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer