Reagerer på Rajas oppførsel

Kulturminister Abid Raja (V) himlet med øynene, avbrøt konstant og endte til slutt med å ta av seg hodetelefonene så han ikke kunne høre Anette Trettebergstuen (Ap). Nå ønsker programlederen seg at Raja hører gjennom sin egen debatt.

REAGERER: Tirsdagens Dagsnytt 18-debatt har skapt debatt. Her kan du se deler av innslaget. Video med tillatelse: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Som programleder var jeg veldig misfornøyd med hele debatten, noe mange seere og lyttere nok også var. Det er synd når debattanter velger å ikke respektere vanlige spilleregler. Det gjør det nærmest umulig å være både motdebattant, programleder og publikum.

Det er programleder Espen Aas' dom etter denne ukas Dagsnytt 18-debatt mellom Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen og kulturminister Abid Raja (V).

Debatten ble preget av en serie avbrytelser der til slutt Raja tok av seg hodetelefonene for ikke å få Trettebergstuen på øret.

Debatten handlet om regjeringens innsats for kulturlivet, som nå lever med stor usikkerhet foran sommeren. Men det ble lite debatt - mest avbrytelser.

- Hadde jeg vært i studio ville jeg nok skumpet til Raja for å ta ordet tilbake eller holdt over mikrofonen hans. Det er mangel på folkeskikk. Én ting er at vi er uenige, men la nå folk få komme til orde. Jeg er lei av at det skjer hver gang, sier Trettebergstuen om debatten.

Festivalsjef Thomas Ryjord i Trondheim Calling sier han telte antall avbrytelser i løpet av den korte debatten.

- Jeg sluttet å telle på 50 avbrytelser. Det er ekstremt arrogant av kulturministeren og jeg håper ikke dette blir tonen for året vi skal igjennom. Regjeringen må lytte, sier Ryjord, som først luftet frustrasjonen på Facebook.

- Barnslig

Raja satt i studio mens Trettebergstuen var med på video og understreker at det ikke er seg selv hun nå går i krigen for.

- Jeg tåler at Raja avbryter og oppfører seg barnslig mot meg. Men jeg blir oppriktig forbanna på vegne av kulturlivet jeg snakker på vegne av. De fortjener en statsråd som tar problemene og krisen på alvor. Ikke en som sitter slik i studio og tuller, sier Trettebergstuen.

Både Trettebergstuen og Raja avbrøt i debatten, som kan ses her, men programleder Espen Aas trekker fram Trettebergstuen som den det gikk mest utover.

Aas tillater seg å komme med et råd til Raja før framtidige debatter:

- Det er dessverre slik at den som er med på linje utenfra blir den tapende part når det gjelder å komme til ordet. Hvem som tapte totalt sett er nok mer åpent. Det er ikke bare Abid Raja som har valgt å debattere slik, men jeg tror de som velger den stilen, kan ha godt av å høre på seg selv etterpå.

IKKE FORNØYD: Espen Aas mener det ble nærmest umulig for lytterne og seerne å få med seg hva debatten egentlig handlet om. Skjermdump NRK
IKKE FORNØYD: Espen Aas mener det ble nærmest umulig for lytterne og seerne å få med seg hva debatten egentlig handlet om. Skjermdump NRK Vis mer

Raja: - Mente ikke å avbryte

Abid Raja er imidlertid ikke med på at han på noen måte var en versting i debatten.

- Jeg håper at en erfaren politiker som Anette Trettebergstuen er vant til at det kan gå varmt for seg i debattstudio. Her mener jeg imidlertid at vi bør dele på skylden dersom det er slik at lytterne hadde vanskelig for å henge med, sier Raja.

- Jeg mener selvsagt ikke å avbryte eller ikke å lytte til min meddebattant. Imidlertid mener jeg det er viktig å få fram budskapet når jeg opplever at hun gir uriktige fremstillinger av regjeringens arbeid av denne krisen i kultursektoren, fortsetter Raja.

Kulturministerens begrunner det sterke engasjementet med at han mener Trettebergstuen undergraver regjeringen.

- Jeg opplever at hennes motiv er å skape mistillit ved å feilinformere og villede kultursektoren om ordningene og de gode intensjonene jeg og regjeringen har.

Vil skru av mikrofonen

Trettebergstuen sier hun aldri har fått så mange tilbakemeldinger etter en debatt.

- Dette er oppførsel jeg aldri møter hos andre jeg møter til debatt. Det er symptomatisk at han sitter og er fornøyd med egen innsats og ikke vil lytte til hvordan det oppleves for andre.

Trettebergstuen kjenner seg heller ikke igjen i Rajas virkelighetsbeskrivelse.

- Kulturministeren tegner et bilde av ståa som ingen i kulturlivet kjenner seg igjen i. De er fortvilte, løsninger kommer sent og treffer dårlig, det er vanskelig å komme i dialog med statsråden. Jeg møter disse folkene daglig, og det er på vegne av dem jeg konfronterer Raja.

- Hvordan skal du forberede deg til neste debatt mot Raja?

- Møte opp i studio slik at jeg fysisk kan skru av mikrofonen hans. Jeg tror vi må gå såpass hardt til verks her, sier Trettebergstuen med glimt i øyet.

Men akkurat der setter Espen Aas foten ned.

- Det blir ingen anledning for debattanter å kunne skru av hverandres mikrofoner, det er det tekniker som gjør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer