Reagerer på Raymonds gjengprat

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) krever at oslopolitiet skal «knuse de kriminelle gjengene» etter voldshelga. Seksjonssjef i barne- og ungdomsavdelingen i bydel Østensjø, Thomas Pedersen, reagerer på gjengpraten.

GJENGPRAT: I forbindelse med helgas voldshendelser krever byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at politiet skal knuse de kriminelle gjengene i Oslo. Foto: Lar Eivind Bones / Dagbladet
GJENGPRAT: I forbindelse med helgas voldshendelser krever byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at politiet skal knuse de kriminelle gjengene i Oslo. Foto: Lar Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I helga registrerte oslopolitiet unormalt mange tilfeller av uprovosert vold i og rundt Oslo sentrum. Særlig er det fellestrekk ved noen av disse hendelsene som vekker bekymring:

Større grupperinger har uprovosert gått til angrep på én person. Ifølge NRK frykter politiet at dette er en ny trend, men etterforsker sakene individuelt.

Vil knuse gjenger

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) nevner rekruttering til gjenger og kriminelle miljøer i sammenheng med voldsbølgen.

- Jeg er bekymret for rekrutteringen til gjenger og kriminelle miljøer. Mange av disse ungdommene er enkle ofre for rekruttering. Det gir status, fart og spenning, i motsetning til det å sitte på skolebenken, sier han til Dagbladet og tilføyer:

- Politiet må gjøre det de tidligere har lyktes godt med, og knuse de kriminelle gjengene i Oslo.

Verken krimvakta eller operasjonssentralen ønsker å kommentere om de mistenker at gjerningspersonene er tilknyttet gjenger eller kriminelle miljøer.

Reagerer på gjengprat

I helga varslet en 15 år gammel gutt om at han hadde blitt ranet av opptil ti personer på Bøler i bydel Østensjø.

Seksjonssjef i barne- og ungdomsavdelingen i bydel Østensjø, Thomas Pedersen, understreker at han bare kjenner til helgas hendelser gjennom medienes omtale av dem. Han reagerer likevel på Johansens gjengprat.

- Vi har god oversikt over ungdomsmiljøet i bydelen, og opplever at bydelen er et trygt sted å ferdes for våre ungdom, sier han til Dagbladet og tilføyer:

- Vi kjenner ikke til at ungdom med tilknytning til gjengkriminalitet er involvert i slike hendelser i bydelen. Ei heller at ungdomsgjenger i bydelen bedriver slik virksomhet.

Reagerer på «trend»

Pedersen sier at han er kjent med enkelttilfeller av at ungdom fra andre bydeler har oppsøkt Østensjø, og at det i etterkant har blitt rapportert om ran. Disse tilfellene har funnet sted i løpet av den siste måneden, ifølge Pedersen.

Leder av Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal, reagerer på at politiet sier at de frykter at uprovosert gruppevold er en ny «trend».

- Jeg synes at vi skal være forsiktig med å snakke om trender på bakgrunn av noe som har skjedd én helg, sier Erdal til Dagbladet.

- Uheldig og urovekkende

Seksjonssjef Pedersen har tillit til at politiet arbeider for rask oppfølging av helgas hendelser, og at gjerningspersonene får raske reaksjoner.

- Det er svært uheldig og urovekkende med så mange hendelser i løpet av en helg i Oslo. Vi vet gjennom SaLTo-samarbeidet at det er noe økning av barne- og ungdomskriminalitet i Oslo. Samtidig vet vi også at det er noen få ungdom som står bak mange av disse lovbruddene.

I 2018 registrerte oslopolitiet 182 ungdommer som er registrert med fire eller flere lovbrudd - såkalte gjengangere. Dette er en oppgang på 31 gjengangere fra 2017.

- Tett samarbeid mellom politi, bydel og skole er viktig og at ungdom som begår gjentatt kriminalitet får tett oppfølging over tid, sier Pedersen.

Hendelsene

Natt til lørdag registrerte politiet opptil 20 voldshendelser, hvorav noen av disse involverte grupperinger som utførte tilsynelatende uprovosert vold. Natt til søndag registrert politiet liknende hendelser.

En mann i 40-åra, som er onkelen til justisminister Jøran Kallmyr (Frp), varslet politiet om at han var blitt angrepet av en gjeng ungdommer i en heis på Romsås. Mens en mann i 20-åra varslet om at han var blitt utsatt for uprovosert vold på Vinderen.

Mange av gjerningspersonene blir beskrevet som unge menn med minoritetsbakgrunn. Politiet ikke utelukke at det kan ha vært samme gjerningspersoner ved flere av tilfellene.

Møter justisministeren

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ta opp dette når han møter justisminister Jøran Kallmyr (Frp) mandag for å diskutere ungdomskriminalitet.

- Dette er fullstendig uakseptabelt. Vi ser at en gjeng med noen få ungdommer skremmer folk i byen gjennom uprovosert vold og trusler, sier Johansen til Dagbladet og tilføyer:

- Politiet må gjøre alt de kan for å ta dem og regjeringen må sørge for at politiet er i stand til det.

Johansen krever at slike hendelser må prioriteres.

- Oslopolitiet må ha nok ressurser til å slå ned på volden vi nå ser og det må handles umiddelbart. Oslo er og skal være en trygg by og det er de færreste av ungdom som begår vold. Da må hendelser som dette prioriteres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer