TROR JENSEN ER USKYLDIG: Øyvind Olsen har gjennom hele rettsprosessen støttet sin tidligere kollega Eirik Jensen. Nå som han har fått sin kjennelse i lagmannsretten, er ikke Olsen enig på alle punktene. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
TROR JENSEN ER USKYLDIG: Øyvind Olsen har gjennom hele rettsprosessen støttet sin tidligere kollega Eirik Jensen. Nå som han har fått sin kjennelse i lagmannsretten, er ikke Olsen enig på alle punktene. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

Eirik Jensen

Reagerer på rettens avgjørelse: - Umenneskelig

Øyvind Olsen, Eirik Jensens tidligere kollega som i sin tid vervet Cappelen som informant, er sjokkert over avgjørelsen over å sette juryens kjennelse til side.

Det kom sjokk etter sjokk i Eirik Jensen-saken i Borgarting lagmannsrett i dag. Først ble Jensen frifunnet etter narkotikatiltalen av juryen, før fagdommerne satte kjennelsen til side. Det går dermed mot en ny runde i lagmannsretten.

Juryen - Norges siste, for øvrig - kommer som kjent ikke med noen begrunnelse for sin avgjørelse.

Tidligere politikollega Øyvind Olsen har fulgt saken siden Jensen (61) ble pågrepet. Han har hele veien støttet sin tidligere kollega, og har tidligere uttalt at han er overbevist om at Jensen er uskyldig.

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det overrasker ham stort at lagmannsretten valgte å sette juryens kjennelse til side. Dagbladet snakket med Olsen etter juryens kjennelse klokka 13 i dag og etter at fagdommerne satte kjennelsen til side litt over en time senere i dag.

- Veldig. Veldig. Det blir en lang ventetid på en avgjørelse igjen for Eirik Jensen. Det som skjedde nå er helt utrolig. Det henger ikke sammen det dommeren nå sa, i forhold til det hun sa i rettsbelæringen, sier Olsen til Dagbladet etter sjokkavgjørelsen.

- Hvordan blir det for ham å nå gå gjennom prosessen på nytt?

- Eirik Jensen er en sterk person, så han greier nok det. Men det er et forferdelig press på den stakkars mannen. Det blir hardt for ham. Han vil ikke få koblet av, han blir gående og tenke på dette og bygge seg opp igjen til en ny, lang runde. Det er ganske umenneskelig, sier Olsen, som har tenkt å ta en telefon til sin venn i kveld.

Han fortsetter:

- Det kan jo hende det blir full frifinnelse neste gang. Det er et lyspunkt. Det må han klamre seg til.

- Hvordan skal man tro Cappelen?

På telefon fra utlandet sier han overfor Dagbladet at han synes spørsmålet om narkotikaforbrytelse ble helt korrekt. Her ble altså Jensen frikjent av juryen før fagdommerne satte den til side. Han er ikke enig i juryens kjennelse om at Jensen er skyldig i grov korrupsjon.

- Jeg synes det skurrer. Det var noe med disse klokkene under rettssaken og fram og tilbake som jeg trodde ville bli tvilsomt. Jeg trodde selv der at tvilen ville være så mye på hans side at det kunne kommet et «nei». Korrupsjonskjennelsen er ikke riktig, synes jeg. Det var skuffende, sa Olsen til Dagbladet etter juryens avgjørelse.

Olsen var i flere tiår en av de viktigste bautaene i kampen mot organisert kriminalitet i Norge. Det var Olsen som først vervet Gjermund Cappelen som informant, og seinere ga ham til Jensen.

Olsen mener Jensens forsvar med advokat John Christian Elden i spissen har vært bra, gjennomtenkt og godt framført.

JENSEN-SAKEN: Juryen har frifunnet Eirik Jensen for grov narkotikaforbrytelse, men han ble funnet skyldig i grov korrupsjon. Video: NTB Vis mer Vis mer