Reagerer på russisk «panikk-SMS»

Russiske soldater har desertert i hopetall de siste månedene. Nå tar Russland angivelig nye grep. - Veldig rart, sier ekspert.

SMS-ADVARSEL: Russland skal nå angivelig ha sendt ut en SMS-advarsel til russiske soldater. Foto: Kreml / AP / NTB
SMS-ADVARSEL: Russland skal nå angivelig ha sendt ut en SMS-advarsel til russiske soldater. Foto: Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I snart ti måneder har russiske menn blitt tvunget til å delta i president Vladimir Putins blodige krig i Ukraina.

Men misnøyen ved frontlinjene har gradvis økt, og de siste månedene har en rekke russiske soldater nektet å krige i Ukraina. I slutten av september vedtok den russiske Statsdumaen derfor å skjerpe straffene for soldater som ikke følger ordre, deserterer eller overgir seg til fienden.

Nå tyder det på at Russland tar ytterligere grep for å sikre bedre disiplin blant russiske soldater i nabolandet.

SKÅLER: Torsdag møtte Russlands president Valdimir Putin flere russiske offiserer under en prisutdeling i Kreml. Under en kort tale, skåler presidenten etter å ha sagt at han ikke kommer til å stoppe angrepene mot ukrainsk infrastruktur. Video: Ivan Larsson / NTB. Vis mer

SMS-advarsel

For å motvirke framtidig desertering har de russiske styrkene i Luhansk nå angivelig sendt ut en SMS til alle abonnenter med en advarsel om at de vil straffes dersom de forlater sine militære plikter. Det skriver flere medier, inkludert Aftonbladet.

Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug påpeker at Russland lenge har hatt et problem med desertører, men reagerer på rapportene om SMS-advarsler.

- Jeg synes det er veldig rart om det blir sendt ut advarsler til soldater på SMS, enten soldatene er i krig eller ikke. Mobiltelefoner er en sikkerhetsrisiko som både kan spores og avlyttes, sier han til Dagbladet og påpeker at Russlands operasjonssikkerhet har vært svak gjennom hele krigen.

Han fortsetter:

- Dersom det stemmer at det nå sendes ut SMS-advarsler, er det en indirekte bekreftelse på at moralen er dårlig blant de russiske soldatene. Den russiske ledelsen ville aldri forsterket lovverket og sendt ut slike advarsler dersom det ikke hadde vært et følbart problem.

Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielle kilder.

STERKE INNTRYKK: Maria Pirogova ble omtalt som «Putins poet», og var en stor støttespiller for den russiske presidenten. Tirsdag 6. desember døde hun i et ukrainsk angrep i folkerepublikken Donetsk. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / AP Vis mer

Kommandør henrettet

SMS-en skal ha blitt sendt ut bare kort tid etter at kommandøren for de russiske styrkene i Luhansk-regionen, Viktor Sevalnev (43), angivelig ble henrettet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net hevder at Sevalnev ble drept fordi soldatene i kompaniet hans deserterte.

- I dag er det meg, i morgen er det annerledes. Vi har dødelig materiale. Forsvarsdepartementet skyter folk. Ikke send flere folk hit, det holder nå. De vil drepe alle sammen, skal han ha sagt i en telefonsamtale med kona like før han døde, ifølge den russiske uavhengige nettavisa The Insider.

Kreml har imidlertid benektet påstandene om henrettelse.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer