Reagerer på samarbeid og vennskap på Slottet: - Sanners troverdighet kraftig svekket

- Hele denne saken lukter vondt, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

FÅR KRITIKK: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen samarbeidet i flere måneder med statsråd Jan Tore Sanner (H) og hans ansatte. Nå får Sanner kritikk for håndteringen av saken. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen samarbeidet i flere måneder med statsråd Jan Tore Sanner (H) og hans ansatte. Nå får Sanner kritikk for håndteringen av saken. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Rotevatn er en av flere stortingsrepresentanter som reagerer på statsråd Jan Tore Sanners (H) tette samarbeid og vennskap med Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

- Det er på ingen måte betryggende at det pågår så tett kontakt mellom toppene i hoffet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, uten at det journalføres og gjøres kjent for offentligheten. Særlig når kommunikasjonen handler om en type pengebruk som Stortinget så tydelig har sagt fra om at man ikke vil ha, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

«Er det e-poster som i henhold til loven skal journalføres, men som ikke er journalført, må Sanner sørge for at det skjer. Og det må skje nå» Leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg

En rekke e-poster Dagbladet omtalte i går, viser at hoffet og Hagen har hatt en sentral rolle når kritiske spørsmål om kongehusets pengebruk ble besvart det siste året.

Heller ikke tekstmeldinger mellom ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) og Slottets kommunikasjonssjef. Temaet var håndteringen av kritiske spørsmål om kongehusets pengebruk fra Dagbladet.

- Jan Tore Sanner og jeg har vært nære venner i 35 år, bekreftet Hagen på spørsmål fra Dagbladet.

- Latt vennskapet overstyre

Saksordfører for bevilgninger til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp) er reagerer på det som har kommet fram.

- KRAFTIG SVEKKET: Medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen  Per Olaf Lundteigen (Sp) sier Sanners troverdighet er kraftig svekket .
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- KRAFTIG SVEKKET: Medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Per Olaf Lundteigen (Sp) sier Sanners troverdighet er kraftig svekket . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Nå skal jeg formulere meg nøkternt, sier Lundteigen.

- Sanner og Hagen har vel latt det langvarige personlige vennskapet overstyre de formelle kravene som følger av deres jobber og ansvarsområder, sier Lundteigen, og fortsetter.

- Statsråd Jan Tore Sanners troverdighet er nå kraftig svekket etter måten han har håndtert denne saken på, sier Lundteigen.

Lundteigen har lest store deler av korrespondansen mellom Hagen, Sanner og hans medarbeidere i departement det siste året.

Krever habilitetsvurdering

- Også departementet forøvrig har gått over streken. Dette er en kultur som må ryddes opp i, sier Lundteigen.

- Kommunikasjonen viser at Sanners departement har behandlet hoffet som en del av departementet. Og i praksis har behandlet hoffansatte som interne saksbehandlere. Slik skal det ikke være, sier Lundteigen.

- Hvilke grep mener du må tas?

- Det må nå vurderes om han er habil til å realisere det som er Stortingets vilje, nemlig ryddige forhold i kongehusets økonomi, sier Lundteigen.

BER OM HABILITETSVURDERING: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BER OM HABILITETSVURDERING: Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Stortinget har også bedt om at kongehuset i framtida utviser åpenhet i tråd med Offentlighetsloven, så langt som mulig.

Lundteigen får følge av Venstre. Rotevatn vil at det skal granskes hvorvidt Sanner og Hagens vennskap har vært problematisk i det siste årets samarbeid.

- Lovavdelingen i Justisdepartementet bør ta en vurdering av Sanners habilitet i behandlingen av pressehenvendelsene det siste året og Slottets budsjetter, sier Rotevatn til Dagbladet.

Den manglende journalføringen ble karakterisert som lovbrudd av jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Både Sanner og Hagen har svart klart «nei» på spørsmål fra Dagbladet om deres vennskap har hatt betydning for hvordan de har håndtert arbeidet sitt. De avviser at noe galt har skjedd.

I sommer avdekket Dagbladet at hoffet har dekket millioner av kroner i lønnsutgifter til drift, vedlikehold og vaktmesterarbeid på kongefamiliens private eiendommer, noe som utløste sterk kritikk. Hagen og Sanner rykket begge ut og forsvarte praksisen, men Stortinget satt ned foten forrige uke.

Sanner sa i går at håndteringen av spørsmål om kongehusets pengebruk er saksbehandlet på ordinær måte.

Dagbladet har spurt Sanner om han har fått sin habilitet vurdert i arbeidet med denne saken. Og hvordan han stiller seg til krav fra flere politikere om at han bør gjøre det. Han har ikke besvart spørsmålene direkte.

Kommunaldepartementet opplyser til Dagbladet at Sanner selv reiste spørsmål om sin habilitet i forhold til Hagen og det kongelige hoff da han tiltrådte som statsråd i 2013. Vurderingen ble tatt av departementet, som Sanner nå leder. Konklusjonen var at Sanner ikke er inhabil i behandlingen av budsjettforslaget for kongehuset.

Normalt er det hoffsjefen, nå Gry Mølleskog, som har kontakt med departementet om budsjettforslaget.

Flere stortingsrepresentanter krever nå Sanner legger kortene på bordet raskt.

- Vis dokumentene

12. desember konkluderte Sivilombudsmannen med at deler av dokumentene som Dagbladet klagde inn, skulle vært journalført av Sanners departement.

Sivilombudsmannen trakk også fram fem konkrete eksempler på dokumenter som skulle vært journalført.

Alle fem var e-poster sendt fra Sanners nære venn, Marianne Hagen på Slottet, til departmentets kommunikasjonstopper i sommer.

Da Dagbladet sjekket departementets postjournal i dag, var fremdeles ingen av e-postene å finne der.

Dette er for øvrig andre gangen i år at Sanner får kritikk av Sivilombudsmannen for å skjule dokumenter om kongehuset for offentligheten.

Etter den ferske smekken fra Sivilombudsmannen ber Arbeiderpartet nå statsråd Sanner ta grep.

- Er det e-poster som i henhold til loven skal journalføres, men som ikke er journalført, må Sanner sørge for at det skjer. Og det må skje nå, sier leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg til Dagbladet.

- DET MÅ SKJE NÅ: Martin Kolberg (Ap) ber Sanner om å få orden på journalføringen av samarbeidet med Slottets kommunikasjonssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- DET MÅ SKJE NÅ: Martin Kolberg (Ap) ber Sanner om å få orden på journalføringen av samarbeidet med Slottets kommunikasjonssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kolberg sier han forventer at Sanner følger Offentlighetslovens bestemmelser i all sin embedsutøvelse.

- Også når det gjelder i relasjon til kongehuset.

Han får følge av Lundteigen, som ber Sanner vise åpenhet om hva som har skjedd.

- All korrespondanse mellom Slottet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har gått fram og tilbake det siste året, må journalføres nå med en gang, slik at de viser fram hvilke dokumenter som finnes, sier Lundteigen.

- Offentliggjør dokumentene

Departementet har unntatt en rekke eposter med Hagen og Slottet offentlighet, med henvisning til at det er innhenting av råd for intern saksbehandling.

Venstre oppfordrer Sanner til å gi innsyn i materialet.

- Sanner bør vise åpenhet og gi innsyn i all korrespondansen med Slottet. Også de dokumentene som depratementet tidligere har unntatt offentlighet. Det er nødvendig dersom vi skal kunne ha tillitt til at Sanner faktisk ivaretar det Stortinget har bedt ham gjøre, sier Rotevatn.

Rotevatn sier han er overrasket over Sanners håndtering av saken.

- Sanner og Hagen jo begge vedgår at de kjenner hverandre godt privat. Det gir en ekstra grunn til å være etterrettelig og nøye med hvordan man kommuniserer og har kontakt, nettopp for at det ikke skal være grunn til å mistenke at man opptrer på en måte som gjør en innhabil. At han likevel har opptrådt slik, overrasker meg, sier Rotevatn.

Avviser inhabilitet

I Høyre avviser man at inhabilitet har vært noe problem for statsråd Jan Tore Sanner (H).

- Jeg kan ikke se at saken inneholder et fnugg av problematikken inhabilitet, sier Michael Tetzschner (H) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen til Dagbladet.

- Når det gjelder kritikken Kommunaldepartementet har fått om feil bruk av Offentlighetsloven, så ser jeg de kan ha gått for langt i å unnta dokumenter fra journalføring. Jeg regner med at de retter seg inn etter de rådene de har fått fra Sivilombudsmannen, sier Tetzschner.

Jan Tore Sanner er også nestleder i partiet Høyre.