Reagerer på slaktekamera-forslag: - Vi har ingenting å skjule

I England og Frankrike er det nå innført lover om videoovervåkning av slakterier. Norske dyrevernere vil ha det samme.

VIL HA OVERVÅKNING: Dyrevernalliansen ber om at Norge følger etter Frankrike og Storbritannia, og innfører videoovervåkning av slakterier. Her fra Norturas slakteri i Tønsberg
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL HA OVERVÅKNING: Dyrevernalliansen ber om at Norge følger etter Frankrike og Storbritannia, og innfører videoovervåkning av slakterier. Her fra Norturas slakteri i Tønsberg Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For å hindre dyremishandling og sikre dyrevelferd, har både Storbritannia og Frankrike innført videoovervåkning på landenes slakterier.

Hensikten er at videoopptakene skal være tilgjengelig for tilsynsmyndigheter - i Storbritannias tilfelle - 90 dager etter opptak. Dyrevernalliansen er positive til liknende lovverk i Norge.

- Det er et svært interessant spørsmål, og vi har diskutert dette med kolleger i store dyrevernorganisasjoner i flere land. Det er bred enighet i dyrevernmiljøet om at dette er et gode, og vi mener det er et spørsmål om tid før myndighetene innfører slike krav, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland til Dagbladet.

- Ikke overvåkning av ansatte

De sier det er kritiske punkter i slakteprosessen de ønsker skal fanges på kamera, og som eventuelt kan ettergås av myndigheter.

- Tidspunktene hvor dyrene skal bedøves er kritiske. Det kan potensielt oppstå veldig stor lidelse hvis ikke alt skjer på riktig måte. Annet er halshugging av kylling og for større dyr,tidspunkt for stikking. Her er det viktig å følge med for å være sikker på at det ikke oppstår feil. Også tidspunktet da dyrene blir drevet fra slaktebilen og inn i slakteriet er kritisk, sier hun.

Hun sier det ikke handler om å overvåke arbeiderne på hvert eneste stadie, og mener de bare vil bli en del av videoene når de er i kontakt med dyra.

- Det er lite av det i et moderne slakteri. Det meste skjer mekanisk.

Kleveland peker på at det har vært gjentatte avsløringer om mangelfull bedøving av dyr.

- Lidelsene de blir påført ved manglende bedøving er veldig grove. Derfor mener vi at dette er en genial mulighet teknologisk. Det er en hjelp både samfunnet og slakteriene kan få relativt billig. Mattilsynet kan også gå inn og foreta stikkprøvekontroller på en enklere måte, sier hun.

Ingenting å skjule

Matprodusenten Nortura, som har både Gilde og Prior under sin paraply, er ikke spesielt positivt innstilt til videoovervåkning.

- Vi har ingenting å skjule på våre slakterier, og i Norge er det slik at samarbeidet og overvåkningen fra myndighetene allerede er svært sterk. Mattilsynet er til stede hver eneste dag på alle våre slakterier. Tilsynsveterinæren er til stede i slakteriet hele dagen, og har fri tilgang til å føre tilsyn med alle kritiske operasjoner, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura til Dagbladet.

Hun peker på at hvert slakteri har en egen dyrevernansvarlig, og at Nortura fører etisk regnskap knyttet til dyrevelferd hvert år på alle slakterier.

- Vi har også innført uanmeldte revisjoner på våre slakterier.Så vi føler at tilsynet og rutinene våre rundt dyrevelferd er svært gode, trolig blant de beste i verden, og at folk kan ha tillit til oss på dette. En annen side av saken er selvsagt også hensynet til de som jobber hos oss, og at det kan virke enten forstyrrende eller oppfattes som utrykk for manglene tillit for den jobben som gjøres. Men; vi må avvente hva norske myndigheter mener om dette, og vi vil selvsagt delta i den dialogen dersom det blir aktuelt, sier Flø Skagen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer