Lønnsfesten i Oslo-skolen

Reagerer på SMS-ene: - Avtalt spill

Utdanningsforbundets leder i Oslo hjalp skoletoppene finne «et klokt budskap» samtidig som lærerne raste. Andre fagforeninger reagerer nå kraftig, og sier SMS-ene avdekker et samarbeid om mediestrategi «for å gjøre lønnsfesten spiselig» overfor lærerne.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

SMS-ene mellom byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen viste at begge fryktet lærerstreik etter Dagbladets avsløring om lønnsfest i Oslo-skolen.

SMS-korrespondansen Dagbladet har fått tilgang på, avdekker også tett dialog mellom de to skoletoppene og lederen for Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, da kritikken økte mot direktøren og byråden.

«(...) Har snakket lenge med Aina i ettermiddag om hva som kan være et klokt budskap. Jeg svarer Dagbladet i morgen», skriver Marte Gerhardsen i en SMS til Thorkildsen kort tid etter Dagbladets første sak om lønnsfesten.

Inga Marte Thorkildsen svarer i en SMS dagen etter at Marte Gerhardsen må sørge for at Dagbladet intervjuer Aina Skjefstad Andersen.

«Viktig: Snakka med Aina nå, hun har fått med seg UDF, heldigvis. Du må si at du vil gå ei runde med organisasjonene i MBU. Det siste der er viktig. At det gjøres i MBU. Og be journalisten snakke med henne. OK?» skriver byråd Thorkildsen til Gerhardsen fredag 23. oktober.

MBU er forkortelse for medbestemmelsesutvalget i Oslo-skolen. UDF står for Utdanningsforbundet.

- Svært spesielt

Andre fagforeninger i Oslo-skolen reagerer nå sterkt på Utdanningsforbundets involvering slik den framkommer i SMS-ene Dagbladet har fått tilgang på.

Særlig går kritikken mot Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet, og det at hun hjalp Gerhardsen finne «et klokt budskap» etter Dagbladets oppslag.

- Slik vi i Skolelederforbundet tolker disse SMS-ene, opplever vi det som svært spesielt at skoledirektøren og fylkeslagslederen i Utdanningsforbundet samarbeider om mediestrategi for å gjøre lønnsfesten spiselig overfor de ansatte i Oslo-skolen. Det er faktisk lærere, skoleledere og alle ansatte i skolene som har stått i førstelinja og fått utvidede ansvarsområder det siste året. Det ville i alle fall vært vårt svar på en slik henvendelse, sier Trond Nilsen, leder i Skolelederforbundet, til Dagbladet.

TETT DIALOG: På SMS planlegger Marte Gerhardsen og Inga Marte Thorkildsen håndteringen av Dagbladets avsløringer. Utdanningsforbundet er tett involvert.
TETT DIALOG: På SMS planlegger Marte Gerhardsen og Inga Marte Thorkildsen håndteringen av Dagbladets avsløringer. Utdanningsforbundet er tett involvert. Vis mer

- Inntrykk av avtalt spill

Kathe Lundahl, hovedtillitsvalgt for Samfunnsviterne i utdanningsetaten, reagerer også på Utdanningsforbundets opptreden.

- Jeg reagerer sterkt på det vi her får vite. Jeg har spesielt notert meg innholdet i SMS-utvekslingen mellom etatsdirektøren og skolebyråden. Den viser at etatsdirektøren har snakket lenge med Utdanningsforbundets leder i Oslo om hva som kan være et klokt budskap i den situasjonen som er oppstått, sier Lundahl.

- Det er lett å få et inntrykk av at det her foregår et avtalt spill om å «rydde opp» og at irettesettelsen av etatsdirektørene fra byrådens side har vært en ren skinnprosess, noe som i så fall er lite tillitsvekkende, fortsetter hun.

På Facebook-gruppa «Bak fasaden i Oslo-skolen» har mange lærere uttrykt stor misnøye med lønnsfesten til direktørene som styrer skolen gjennom utdanningsetaten.

Mens andre raste, ønsket ikke Skjefstad Andersen å kritisere lønnsfesten da den ble kjent.

- Helt naturlig kontakt

Mandag ble det kjent at det avholdes ekstraordinært høring om saken i bystyret i Oslo, hvor Inga Marte Thorkildsen må svare for håndteringen av Oslo-skolen sett i lys av Dagbladets oppslag.

Aina Skjefstad Andersen avviser kritikken som nå rettes mot henne.

- Jeg fikk voldsomme reaksjoner fra våre medlemmer, og da var det helt naturlig for meg å ta kontakt med byråden og direktøren for å formidle de sterke reaksjonene, sier Aina Skjefstad Andersen til Dagbladet.

Hun avviser at hun har opptrådt som Marte Gerhardsens kommunikasjonsrådgiver.

- Du hjalp Gerhardsen finne «et klokt budskap». Er det din jobb?

- Min jobb er å formidle reaksjoner fra mine medlemmer, og det er det jeg gjorde også i denne saken. Når det refereres til klokt budskap, henviser nok det til mitt initiativ til å endre praksis vedrørende administrative lønnstillegg. Det var viktig for meg å få ut den enigheten vi hadde kommet fram til, slik at det ble kjent for min medlemmer.

- Var du for tett knyttet til Gerhardsen og Thorkildsen, slik det antydes?

- Nei, dette er en helt naturlig dialog. Jeg tror mine medlemmer hadde reagert sterkt om jeg ikke gjorde noe. Jeg skrev et notat til byrådet og direktøren, etter vår dialog, som oppsummerer hva vi var enige om knyttet til endring av praksis.

- Dialogen jeg hadde med Thorkildsen og Gerhardsen, bidrar forhåpentligvis til bedre praksis i framtida, og det gir oss mulighet til å drøfte lønnsinnstillinger i forkant.

Fant løsning

Lørdag 24. oktober skrev Dagbladet at Thorkildsen og Gerhardsen var enige om å endre prosedyrene for lønnsopprykk blant direktørene i framtida. Da hadde altså Thorkildsen, Gerhardsen og Skjefstad Andersen funnet en løsning på kammerset, ifølge SMS-ene.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer