Reagerer på
SMS fra Jonas

Kristiansand kommunestyre sa nei til oppløsning, og ordføreren hevder Jonas Gahr Støre sendte støttende SMS like etterpå. Noen måneder seinere åpner samme Støre for oppløsning. I mellomtida har også kommunalministeren sendt brev.

SENDTE SMS: Ifølge Jan Oddvar Skisland var statsminister Støre støttende til å ikke løse opp Kristiansand så seint som desember i fjor. Støre vil ikke kommentere dialogen mellom de to. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SENDTE SMS: Ifølge Jan Oddvar Skisland var statsminister Støre støttende til å ikke løse opp Kristiansand så seint som desember i fjor. Støre vil ikke kommentere dialogen mellom de to. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har aldri blitt informert om at det har foregått regjeringssamtaler om denne saken, sier Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til Dagbladet.

Skisland har reagert voldsomt på at hans egen regjering nå vil ha folkeavstemning om den nye storkommunen Kristiansand. De tidligere nabokommunene Søgne og Songdalen får dermed mulighet til å stemme over en eventuell utmeldelse, og sjansen for oppløsning er stor.

Kristiansands-ordføreren kalte dette «tillitsbrudd» og et brudd på regjeringsplattformen.

Nå forteller Skisland til Dagbladet at han aldri er blitt fortalt, av Jonas Gahr Støre eller noen andre, at regjeringen i det hele tatt diskuterte en folkeavstemning i kommunen han leder.

Et brev fra Gram

Kommunestyret i Kristiansand vedtok 1. desember 2021 å ikke ta nye steg mot oppløsning, selv om storkommunen var slått sammen med tvang av forrige regjering.

Og etter det Dagbladet kjenner til, fikk Skisland et brev fra den tidligere kommunalministeren, Bjørn Arild Gram (Sp), om at dette vedtaket skulle respekteres kort tid seinere.

BEDRE TIDER: I 2019 var tonen god mellom Jan Oddvar Skisland og Jonas Gahr Støre. I dag er de på kollisjonskurs. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
BEDRE TIDER: I 2019 var tonen god mellom Jan Oddvar Skisland og Jonas Gahr Støre. I dag er de på kollisjonskurs. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer

Men så gikk Gram over som forsvarsminister, og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) overtok som Kommunaldepartementet.

Denne uka har Gjelsvik forsvart beslutningen om folkeavstemning med nebb og klør.

En SMS fra Jonas

Skisland sier han også fikk det han oppfattet som ryggdekning fra statsminister Jonas Gahr Støre da kommunestyret fattet sitt vedtak.

Dette var altså i desember i fjor.

- Jeg informerte Jonas samme kveld bystyret gjorde sitt vedtak om å avslutte delingsprosessen, og han svarte umiddelbart at «slik er demokratiet», sier Skisland.

Skisland er klar på at han oppfattet dette som en erklæring fra Støre om at regjeringen ville respektere beslutningen i bystyret. Dermed har både statsministeren og kommunalministeren fortalt at Kristiansand kommune skulle bestå, slik Skisland ser det.

- Jeg snakker ofte og godt med Jan Oddvar, men ønsker ikke å dele innholdet i våre samtaler med Dagbladet, er statsministerens eneste kommentar til saken.

- Lo, men sa ingenting

Dagbladet skrev i går at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) informerte Skisland om sine intensjoner om å tillate folkeavstemning under et besøk til Kristiansand tidlig i desember i fjor.

Skisland hevder han ikke fikk slike signaler fra Vedum under møtet.

- Til stede var også mine to rådgivere. Vi snakket på forhånd om at vi lurte på hvordan han ville håndtere vårt nylige vedtak, sier ordføreren.

- Overraskende nok, så nevnte han ikke dette med ett ord. Da vi reiste oss for å avslutte, kommenterte rådgiveren Kenneth at saken ikke var blitt berørt, og sa at vi var glad dette nå var avsluttet. Vedum lo sin karakteristiske latter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer