Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på statsrådens Facebook-poster: - Useriøst og polariserende

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen får ekspertkritikk for politikerhumor.

REAKSJONER: Flere har reagert på samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens Facebook-innlegg. Medieviter mener deler av innholdet er useriøst. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix, skjermdump: Facebook
REAKSJONER: Flere har reagert på samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens Facebook-innlegg. Medieviter mener deler av innholdet er useriøst. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix, skjermdump: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har snart bygd seg opp en tilhengerskare på 40 000 brukere på Facebook, men ikke alle er imponert over statsrådens aktivitet.

Både eksperter og folk i kommentarfeltet reagerer på to ulike innlegg lagt ut av Solvik-Olsen forrige uke.

I en sak om at asylsøkere blir returnert til Russland over Storskog har samferdselsministeren skrevet følgende:

«Nå går strømmen riktig vei, eller hur?».

I en annen sak om at Norge har mottatt en formell utleveringsbegjæring fra Italia for mulla Krekar, skriver Solvik-Olsen:

«Norge har fått brev fra Italia. Juleposten er i rute».

- Useriøst, framprovoserende og bygger opp mer misforståelser og polarisering, er dommen over innleggene fra Gunn Enli, professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Store, politiske spørsmål Statsviter og sosiale medier-ekspert, Svein Thore Marthinsen peker på at Solvik-Olsen er en politiker som er aktiv, til stede og får til mye på sosiale medier. Han mener imidlertid disse to innleggene muligens ikke er de mest heldige.

- Det kan ha en god klangbunn hos kjernevelgerne, mens andre ser på det som platt humor. Det er litt uheldig for en statsråd, og ikke den mest treffende formuleringen han har kommet på, sier Marthinsen til Dagbladet.

Gunn Enli, som har forsket spesielt på politikeres bruk av sosiale medier i valgkamp, mener budskapene fra Solvik-Olsen handler mer om imagebygging enn informasjon og å vise kjernevelgerne at Frp fortsatt er innvandringskritiske.

- Det er muligheter for å trå feil og gjøre blundere i sosiale medier. Det virker relativt userisøt hvis man spør seg hva som er politikernes rolle i samfunnet. Her brukes humor som virkemiddel i kjempestore politiske spørsmål som trengs å diskuteres på et grundigere nivå, sier hun.

Hun sier at blant annet Krekar-saken er komplisert.

- En «god dag mann, økseskaft»-holdning kan virke fordummende. Innleggene provoserer og rører seg i ytterkantene. Derfor vil det være en del reaksjoner man må rydde opp i kommentarfeltet også, sier Enli til Dagbladet.

Klima med seg Svein Tore Marthinsen peker på at holdningene til flyktningstrømmen i Europa har endret seg stort i løpet av få måneder.

- De forstår at de har klima med seg. Mye av fokuset ligger nå på håndtering av asylsøkere og restriksjoner. Det scorer Frp på og det vet Frp-folk. Valgforskning viser at halvparten av velgerne deres stemmer Frp på grunn av innvandringskritikk, sier han.

I kommentarfeltet under flyktninginnlegget er det flere som reagerer:

«Reagerer sterkt på en slik status fra en statsråd i Norge. Det er trist og jeg håper virkelig statsråd Solvik-Olsen leser alle kommentarene han har klart å få frem. Og tenker seg om.» skriver en bruker.

«Det er helt vilt hvilke statusmeldinger du legger ut her. Forstår du ikke at det følger et ansvar når du sitter i regjering? Frp kan ikke distansere seg om det viser seg at noen av tilhengerne deres her setter fyr på asylmottak. Skamme seg» skriver en annen.

Marthinsen sier Solvik-Olsen tar opp flere temaer med en viss humor, men at han også har vært saklig på flere spørsmål.

- Det gjelder å ikke dra for langt. Da kan det skli over i det motsatte av humor. Humor er en del av sjargongen i sosiale medier, og sånn sett er han uhøytidelig og byr litt på seg selv. Frp-ere har jo klagd over at de ikke blir sitert riktig og vinklet og vridd på. Med sosiale medier har de muligheten til å sette agenden selv og ha direkte kontakt, mener Marthinsen.

Ketil Solvik-Olsen ønsker ikke å kommentere denne saken, opplyser hans rådgiver Toril Reynolds til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media