Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Reagerer på tiltak: - Unødvendig i Norge

En amerikansk forsker mener vi bør forberede oss på en full samfunnsisolasjon for å verne de mest utsatte blant oss for coronaviruset.

OPPFORDRER TIL SAMFUNNSISOLSJON: Stadig flere land får påvist flere tilfeller av coronaviruset. Forskeren Zeynep Tufekci ved Universitetet i North Carolina, mener vi alle bør forberede oss på isolasjon for å verne dem av oss som viruset kan ha alvorlige konsekvenser for. Foto: NTB Scanpix
OPPFORDRER TIL SAMFUNNSISOLSJON: Stadig flere land får påvist flere tilfeller av coronaviruset. Forskeren Zeynep Tufekci ved Universitetet i North Carolina, mener vi alle bør forberede oss på isolasjon for å verne dem av oss som viruset kan ha alvorlige konsekvenser for. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under mandagens pressekonferanse gjentok Helsedirektoratet at det viktigste vi på nåværende tidspunkt kan gjøre for å hindre en videre spredning av coronaviruset, er å sørge for en god hygiene.

I dag anses de påviste tilfellene av coronaviruset i Norge fortsatt som enkelttilfeller, og defineres altså ikke som verken et utbrudd eller en epidemi.

Tyrkiske Zeynep Tufekci er førsteamanuensis ved Universitetet i North Carolina. I et hyppig delt innlegg i Scientific American er professoren blant dem som råder til langt kraftigere tiltak for å stoppe en videre spredning av viruset.

Dette for å være «solidariske» med dem av oss viruset faktisk kan få alvorlige følger for.

FENGENDE: Helsevesenet i Vietnam har publisert en musikkvideo, i håp om å spre bevissthet rundt coronaviruset. Reporter: Christian Wehus. Video: Helsevesenet i Vietnam. Vis mer

Full isolasjon

Selv om coronaviruset er mer alvorlig enn en vanlig influensasykdom, er det fortsatt svært få av oss viruset faktisk vil være alvorlig for.

Fagdirektør ved FHI, Frode Forland, har tidligere opplyst til Dagbladet at man går ut fra at 80 prosent blir smitta uten å bli alvorlig syke. 20 prosent blir syke, mens 5 prosent blir alvorlig syke.

Selv om de aller færreste av oss blir alvorlig syke av coronaviruset, er det altså noen viruset kan være alvorlig for. Det er disse vi alle må bidra til å beskytte, mener professor Tufekci ved Universitetet i North Carolina.

Hun mener mange av oss kvier seg for å iverksette for store tiltak på individuelt nivå, i frykt for å framstå hysteriske.

Stikk i strid med denne tankegangen mener professoren at å forbedrede seg på det hun mener er en «nesten uunngåelig spredning» av coronaviruset på et globalt nivå, er det mest prososiale og altruistiske vi kan gjøre.

Blant tiltakene professoren foreslår, er å forberede seg på isolasjon og gjøre alle nødvendige tiltak for å gjøre isolasjonen enklest mulig å gjennomføre. Her nevner professoren eksempler som innkjøp av boksmat og påfyll av eventuelle nødvendige medisiner man måtte bruke til daglig, for å redusere behovet for å forlate hjemmet.

- Unødvendig i Norge

Førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Kristin Greve-Isdahl Mohn, driver med forskning innen immunologi og influensa.

Hun mener tiltak som den amerikanske professoren foreslår ikke er nødvendig i Norge på nåværende tidspunkt.

SMITTSOMT: Statsminister Erna Solberg står fast på at Norge er godt forberedt på coronavirusets innmarsj. Reporter: Marie Røssland. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Med bare enkelttilfeller av coronaviruset, er det ikke grunnlag for å isolere seg i Norge. Hvert enkelt land har sine egne nasjonale planer som er tilpasset de lokale forholdene både hva gjelder områder som helsevesenets infrastruktur og økonomi. Norske helsemyndigheter overvåker situasjonen nøye, og tilpasser kontinuerlig rådene til den situasjonen vi har, sier Greve-Isdahl Mohn til Dagbladet.

Hun mener det mest solidariske vi som nordmenn kan gjøre, er å følge våre egne helsemyndigheters råd, holde en god hygiene, og holde oss oppdatert på myndighetenes kunnskap og informasjon på feltet.

- Det som imidlertid er usolidarisk, er å spre frykt, legger Greve-Isdahl Mohn til.

- Kan endre seg

Også Svein Arne Nordbø, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU og overlege ved virologiseksjonen på avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital, mener tiltakene Norge har iverksatt er tilstrekkelig på nåværende tidspunkt.

- Tiltakene er adekvate nå, men situasjonen kan fort endre seg. Det som endrer seg mest, er situasjonen i europeiske land, hvor spredningen bare så vidt har begynt. Etter hvert som viruset brer seg ut i befolkningen i ulike europeiske land, kan tiltakene måtte endre seg, sier Nordbø til Dagbladet.

Han understreker at karantenetiltakene som iverksettes dersom noen har vært i områder med vedvarende smitte, nettopp er av allmennpreventive hensyn og ikke først og fremst for personen selv.

- Det er kanskje litt i drastiske laget å hamstre mat og drikke på nåværende tidspunkt.

Hele Norges coronakart