TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Donald Trump:

Reagerer på Trump-opptreden: - Noe man aldri opplever

- En president som ikke opptrer som en president, mener USA-ekspert Jo Jakobsen.

At Donald Trump er en original verdensleder, er det ingen tvil om. Det var også tydelig da han begynte talen under FNs hovedforsamling med å få de andre verdenslederne i salen til å le.

- På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn noen annen administrasjon i amerikansk historie, startet Trump.

Da brøt det ut høy latter i salen.

- Jeg ventet ikke den reaksjonen, responderte Trump smilende.

USA-ekspert ved NTNU, Jo Jakobsen, bet seg også merke i seansen.

- At en amerikansk president står på talerstolen og blir ledd av, er noe man aldri opplever, sier Jakobsen og fortsetter:

- Selvskrytet står i grell kontrast til hvordan et slikt forum skal debattere. Talen virker som en valgkamptale, noe som gir et komisk skjær over det, sier Jakobsen til Dagbladet.

Uenige Erna

Han mener at det absurde ved det, er at man ikke snakker om seg selv og hvor fortreffelig man er til et slikt forum.

- Det er en president som ikke opptrer som en president, sier han og legger til at det også er deler av grunnen til at han vant valgkampen i 2016.

Statsminister Erna Solberg er derimot ikke av samme oppfatning som Jakobsen.

- Det var en latter på to måter. Det er latter som sier at han har fått til mye. Det har han, men også mye uro, sier statsminister Erna Solberg i New York og fortsetter:

- Det har vært mye disrupsjon i den internasjonale, politiske verden. I så måte har han skapt mange endringsprosesser og noen større utfordringer. Jeg oppfattet det ikke som hånlatter. Jeg oppfattet det som at man kunne se motsetningene i det, sier Solberg til Dagbladet.

HARDT UT: USAs president Donald Trump gikk hardt ut mot sosialisme i sin tale til FNs hovedforsamling. Video: AP Vis mer

Som forventet

Talen for øvrig var som forventet. Trump skrøt av USAs «blomstrende» økonomi, gjentok pengekravet mot NATO-land og budskapet om «America first».

Særlig det siste temaet viet presidenten en hel del tid til. Han formidlet at USA respekterer enhver nasjons ønske om uavhengighet, så lenge de respekterer USA suverenitet i retur.

- Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati som ikke stilles til ansvar av noen, sa Trump.

- USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme, fortsatte han.

Sterk kontrast

Jakobsen mener Trump uttalelser står i sterk kontrast til USAs årelange arbeid med å bygge opp internasjonale samarbeid som Verdens handelsorganisasjon, NATO og FN.

- Disse samarbeidene virker det som Trump instinktivt er imot. I hans hode virker det som om USA blir utnyttet og at disse samarbeidene ikke tjener nasjonens interesser, sier han og legger til:

- Men sannheten er det motsatte. USA har nytt godt av dette både sikkerhetsmessig og økonomisk.

Også positive ting

Samtidig understreker Jakobsen at man kan si positive ting om Trump også: Han har samlet strømninger og fanget opp problemene hos dem som taper på globalt samarbeid.

- Man tenker også at han har vært flink med Kina, hvor han egentlig gjør det mange i eliten har ønsket å gjøre lenge - ved å konfrontere dem med brudd på økonomiske spilleregler og forsvarsmessige territorielle regler.

Men Trump mangler noe essensielt, mener Jakobsen.

- Han klarer ikke å oppfatte at andre nasjoner har mål som går på helt andre ting enn det økonomiske. Han mangler langtidsperspektiv og langsiktig forståelse, sier Jakobsen.