Reagerer på tsunami-beskrivelse

Statsminister Jonas Gahr Støre sier Norge trenger flere hender i eldreomsorgen, men reagerer på TV 2s beskrivelse av eldrebølgen.

Partilederne møtes til debatt i Bergen, i regi av TV 2. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Jonas Gahr Støre reagerer på at TV 2s debattleder Arill Riise omtaler veksten i antall eldre for en «tsunami».

- Jeg er mot det ordet du bruker, at det er en tsunami, sier Støre når han blir spurt om det skinner av eldreomsorgen, slik hans forgjenger Jens Stoltenberg lovet at det skulle gjøre.

Eldreomsorg var det første temaet i debatten og politikerne ble konfrontert av TV 2 med at det er 3000 i kø for heldøgns omsorgsplass i Norge.

Vedum: - Ikke verdig

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum trakk fram at det er behov for flere folk i eldreomsorgen. Støre mener at flere som jobber heltid er en viktig del av løsningen, slik han snakket om i Dagbladet i dag.

- Det handler om folk, men selvsagt skal vi også sette av mer penger, sa Vedum og understreket at de vil prioritere flere helsefagarbeidere. Han snakket også om tjenester nær der folk bor.

- Da jeg skulle til bestefaren til kona mi, var han plassert på et sykehjem på andre siden av byen han bor i. Han sa at «jeg kjenner ingen, og ingen kjenner meg».

Reagerer på tsunami-beskrivelse

- Det er ikke verdig i det hele tatt, sa Vedum.

- Matkjedene ikke en snill venn

Andre tema i debatten var priskrisen. Både Vedum og Støre avviser å senke matmomsen.

- Du er redd for å kutte i matmomsen, fordi det vil gå til dagligvarekjedene? spurte TV 2.

- Det er god grunn til å være redd for det. Dagligvarekjedene er ikke en snill venn. Vi må sørge for at pengene vi bruker går rett ut til barnefamilier, til de på bostøtte, sier Vedum.

Listhaug påpekte at staten tok inn 30 milliarder mer i moms i fjor og at det er rom for å senke matmomsen som vil gi billigere mat.

- Til sammenlikning vil det ifølge Finansdepartementet koste 10,7 milliarder å halvere matmomsen. Matvareprisene har økt med 25 prosent det siste halvannet året! sa Listhaug og henvendte seg til Støre og Erna Solberg:

- Dere er som siamesiske tvillinger, sa Listhaug og mener de fører den samme økonomiske politikken.

Frustrert Melby

Da Guri Melby fikk ordet ble hun gjentatte ganger avbrutt av Jonas Gahr Støre. Til slutt fikk hun nok.

- Jonas, jeg tror du skal være veldig glad for at du har forhandlet budsjett med SV, begynte Melby.

- Jeg er veldig glad for det! Veldig glad for det! avbrøt Støre.

- ...for det var de forhandlet inn økt barnetrygd, forsøkte Melby.

- Vi står sammen om det! sa Støre.

- Kan jeg få fullføre? spurte en brydd Melby.

- Ja, beklager, svarte Støre.

Melby ble imidlertid nok en gang avbrutt - men denne gangen av MDG-leder Arild Hermstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer